ADIDAS, NIKE si H&M pe lista Greenpeace de firme celebre care produc haine "toxice"

Ultima actualizare: 04-11-2012 11:27
Greenpeace - 3

Urme de substante chimice toxice au fost detectate in articolele vestimentare fabricate de 14 mari companii. Potrivit unui raport de analiza facut de Greenpeace, oamenii ar trebui sa stie cu ce se imbraca si pe ce dau banii.

Reprezentanti ai Greenpeace au mers la cum­pa­ra­turi in 18 tari si au adunat haine ce poarta etichete ale unor firme celebre, fabricate in special in Chi­na, Vietnam, Malaezia, Fili­pine.

Esantioanele au fost anali­zate si rezultatele sunt in­gri­jo­ratoare. In 2/3 dintre esantioane au fost depistate substante chi­mice toxice, au precizat reprezentantii organizatiei, care au prezentat un raport al acestor analize intr-o conferinta de presa tinuta la Beijing.

Nonilfenolul ne da peste cap sistemul hormonal

Substantele chimice sunt folosite ca detergenti in procesele de productie, inclusiv in cele de fabricarea unor textile naturale si sintetice.

In momentul in care aces­te substante chi­mice se des­com­pun, se degaja subproduse extrem de toxice. Unul dintre acestea este nonilfenol, perturbator hormonal capabil sa contamineze alimentele.

Nonilfenolul se acumuleaza in organismul viu, ame­nin­tandu-i fertilitatea si ca­pa­citatea de crestere. Aceas­ta nu este o problema doar in tarile in curs de dezvoltare, unde sunt pro­duse aceste haine.

Luna trecu­ta, Greenpeace a dat publi­citatii ra­portul Dirty Laundry, care avertizeaza ca furnizorii unor mari bran­duri textile polueaza unele flu­vii din China cu reziduuri chimice.

Iata lista brandurilor ale caror haine au fost analizate de ONG:

Vezi in GALERIA FOTO GREENPEACE circuitul substantelor toxice din productia de haine si imagini de la fabricile din China in care se produc cele mai multe haine de firma din lume.

Greenpeace a trimis o scrisoare catre fiecare dintre companiile mentionate in raport, continand rezultatele testelor. Gasiti mai jos raspunsurile date de celebrele firme.

Lacoste, Peerless, Adidas, American Eagle, Nike, Puma, Abercrombie & Fitch, GAP, Bauer Hockey, Lining, Metersbonwe, Youngor, H&M

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO