Germania acuză Rusia că folosește foamea ca armă de război prin blocarea exporturilor din Ucraina
Germania a acuzat Rusia că folosește foamea ca armă de război prin blocarea exporturilor de cereale din Ucraina.
Astfel, Kremlinul este vinovat pentru criza alimentară globală, a declarat Ministrul german de Externe Annalena Baerbock, conform dpa, citat de Agerpres.
„Rusia conduce acest război cu o altă armă teribilă şi puternică: foamea şi lipsurile. Prin blocarea porturilor ucrainene, prin distrugerea silozurilor, străzilor şi a căilor ferate, Rusia a lansat un război al grânelor, provocând o criză alimentară globală,” a spus Baerbock la o întâlnire a miniştrilor de externe desfăşurată la sediul ONU din New York.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Face acest lucru într-un moment în care milioane de oameni sunt deja ameninţaţi de foamete, în special în Orientul Mijlociu şi Africa, din cauza efectelor devastatoare ale crizei climatice, din cauza pandemiei de COVID, din cauza conflictelor care fac ravagii în propriile regiuni,” a mai spus oficialul.
Ce cantitate de cereale este blocată de Rusia în Ucraina, conform Germaniei
Conform guvernului german, Rusia blochează exportul a 20 de milioane de tone de cereale din Ucraina, în primul rând către Africa de Nord şi Asia. O mare parte este oprită în portul Odesa.
Ucraina este unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume.
Astfel, secretarul general al ONU consideră că războiul din Ucraina a amplificat şi accelerat factorii care contribuie la criza alimentară globală.
„În doar doi ani, numărul persoanelor care suferă de insecuritate alimentară severă s-a dublat, de la 135 de milioane înainte de pandemie la 276 de milioane astăzi,” a avertizat Antonio Guterres.
Președintele Vladimir Putin a anticipat o criză alimentară mondială în martie
În martie, preşedintele rus Vladimir Putin a anticipat că va urma o criză alimentară mondială, a cărei consecinţă va fi un nou val migrator către ţările europene.
Acesta a mai spus că, în lipsa gazului rusesc, țările europene se vor confrunta cu costuri energetice mai mari ce vor afecta competitivitatea companiilor şi nivelul de trai al populaţiei.
„După criza alimentară va urma un nou şi inevitabil val migrator, în principal către ţările europene,” a spus Putin la o reuniune prin videoconferinţă având ca temă situaţia industriei aeronautice în contextul sancţiunilor occidentale impuse Rusiei după agresiunea asupra Ucrainei, conform agenției EFE, citată de Agerpres.
Liderul din Rusia a acuzat Occidentul că a „împins economia mondială într-o criză”
El a acuzat Occidentul că „ia decizii una după alta care împing economia mondială într-o criză şi conduc la distrugerea reţelelor logistice şi de producţie″.
Această criză „va conduce de asemenea la o creştere a inflaţiei globale şi la o agravare a inegalităţii, cu o reducere a bunăstării a milioane de persoane în ţările sărace (...), până la tragedia unei foamete masive,” a avertizat liderul de la Kremlin.
Putin a adăugat că ţările europene „ignoră interesele propriilor cetăţeni doar pentru a le da satisfacţie stăpânilor lor de cealaltă parte a oceanului″ şi mizează pe un populism fals prin care îndeamnă oamenii „să mănânce mai puţin, să se îmbrace mai gros, să facă economii cu încălzirea şi să renunţe la călătorii”.
CITEȘTE ȘI: „Înainte să fac cumpărăturile, mănânc”. Ministrul Agriculturii, sfaturi pentru românii care vor să nu mai arunce alimentele
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, cereale, germania, foame, exporturi,
Dată publicare:
19-05-2022 08:46