Fotografia pentru care patru turisti occidentali au fost condamnati la 3 zile de inchisoare in Malaezia. "E un munte sacru"

Ultima actualizare: 15-06-2015 07:07
Kinabalu

Patru turisti occidentali au fost condamnati vineri de un tribunal din Malaezia la trei zile de inchisoare si plata unei amenzi de 5.000 ringit (1.190 de euro) pentru ca s-au fotografiat, la 30 mai, dezbracati pe Muntele Kinabalu.

Gestul lor este considerat de unii localnici drept cauza declansarii puternicului cutremur inregistrat la 6 iunie in Insula Borneo, in care se gaseste acest munte sacru in credinta malaezienilor, transmite EFE, relateaza Agerpres.

Doi canadieni, frate si sora, de 23 si, respectiv 22 de ani, o britanica de 24 de ani si un olandez de 23 de ani au fost acuzati de comiterea de “acte obscene intr-un loc public” de un tribunal din Kota Kinabalu, capitala statului Sabah.

Adusi in fata instantei cu catuse la maini si sub paza unui considerabil efectiv de politie, cei patru cetateni occidentali si-au recunoscut vinovatia, iar avocatul apararii a asigurat ca acestia nu erau la curent cu superstitiile locale, regreta ceea ce au facut si “isi cer scuze publice fata de localitatea Sabah si intreaga Malaezie”.

Tinerii erau pasibili de o pedeapsa maxima de trei luni de inchisoare, dar fiind condamnati la numai trei zile pot fi eliberati imediat intrucat se afla de trei zile in custodia politiei, dupa cum a explicat portalul Malaysiakini.

Turistii au facut parte dintr-un grup de 27 de persoane care au urcat pe Muntele Kinabalu, de 4.095 de metri, in data de 30 mai, iar la coborare, s-au fotografiat fara haine impreuna cu alti sase turisti pe care autoritatile malaeziene ii cauta in continuare.

Potrivit actului de acuzare formulat impotriva lor, ei s-au pozat dezbracati in pofida frigului din zona, dar si a insistentelor ghizilor de a se abtine de la aceasta initiativa.

Imaginile au fost postate pe internet, unde au strans un mare numar de vizualizari si au generat multe comentarii pe retelele sociale, in special dupa seismul din 6 iunie.

In acest context, inclusiv unele oficialitati au inceput sa faca o legatura intre respectivele fotografii si miscarea telurica. “Este un munte sacru si nu se poate sa ai asemenea comportament superficial”, ar fi afirmat Joseph Pairin Kitingan, adjunctul sefului guvernului din statul Sabah, citat de Reuters.


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO