Fostul presedinte al Ucrainei multumeste Rusiei: "Putin mi-a salvat viata". Ce s-a intamplat in timpul Euromaidanului

23-06-2015 10:18


Viktor Ianukovici, Vladimir Putin - Getty

Fostul presedinte al Ucrainei Viktor Ianukovici i-a multumit presedintelui rus, Vladimir Putin, intr-un interviu difuzat luni de canalul BBC, ca "i-a salvat viata" in cursul crizei care l-a alungat de la putere in 2014, scrie Agerpres.

Viktor Ianukovici s-a refugiat in Rusia pe 23 februarie 2014 cu ajutorul militarilor rusi.

"Faptul ca Vladimir Putin a luat aceasta decizie, la recomandarea fortelor sale speciale, a fost dreptul sau si treaba sa", a afirmat fostul presedinte ucrainean.

"Bineinteles ca ii sunt recunoscator ca a dat ordin sa mi se asigure securitatea ajutandu-ma sa plec si salvandu-mi viata", a adaugat Viktor Ianukovici.

In continuare exilat in Rusia, fostul lider la Kiev a declarat ca i-ar placea sa se intoarca intr-o zi in Ucraina. El a aruncat responsabilitatea situatiei in care se gaseste tara asupra manifestantilor care au ocupat timp de mai multe luni Piata Independentei (Maidan), centrul protestelor la adresa puterii sale.

Aceasta miscare prooccidentala a dat nastere la violente care au facut peste o suta de morti, printre care vreo 15 politisti.

Viktor Ianukovici i-a acuzat pe adversarii sai ca au desfasurat la acea data "o lovitura de stat militara". "Au destramat tara. Au antrenat lumea intreaga in acest conflict", a spus el, amintind consecintele internationale ale crizei ucrainene.

Fostul presedinte a repetat ca nu a dat ordin pentru utilizarea armelor de foc contra manifestantilor. El a admis, totusi, ca ar fi putut face mai mult pentru a evita varsarea de sange.

Vladimir Putin a recunoscut in octombrie 2014 ca Rusia l-a ajutat pe Viktor Ianukovici sa paraseasca Ucraina.

"O spun sincer: Ianukovici a cerut sa-l luam in Rusia si asta am facut", a declarat liderul de la Kremlin in fata expertilor rusi si straini prezenti la intalnirea anuala a Clubul Valdai.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO