FMI: SUA trebuie sa implementeze masuri de reducere a deficitului bugetar

Dată publicare: 10-01-2011 00:00
Dată actualizare: 10-10-2012 04:22


Steaguri SUA

SUA trebuie sa implementeze curand masuri pentru reducerea deficitului bugetar pentru a nu se confrunta cu costuri zdrobitoare ale serviciilor legate de datorii, a declarat prim-adjunctul directorului general al FMI.

SUA ar putea intra in incapacitate de plata. Riscam o catastrofa economica?

"Este vital pentru SUA sa puna bazele unei ajustari fiscale credibile, pe termen mediu. Timpul nu trebuie pierdut", a afirmat Lipsky.

El a laudat masurile recente luate de banca centrala americana si de politicieni pentru sprijinirea revenirii economiei prin politici monetare si fiscale expansioniste. Acesti pasi, insa, reduc sansele ca SUA sa poata atinge obiectivul de a injumatati deficitul bugetar pana in 2013, a spus oficialul FMI. Atat masurile de stimulare fiscala, cat si cele monetare sunt controversate in Statele Unite.

Rezerva federala s-a regasit in centrul criticilor interne si internationale in noiembrie anul trecut, cand a anuntat un program de 600 de miliarde de dolari destinat cumpararii de obligatiuni. Criticii considera ca acest program va slabi dolarul si pune bazele unei inflatii galopante.

Presedintele Barack Obama si Congresul au convenit in decembrie un pachet de stimulente fiscale de 858 miliarde de dolari, destinat sprijinirii cresterii economice, dar care, in opinia analistilor, alimenteaza deficitul bugetar.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO