SUA ar putea intra in incapacitate de plata. Riscam o catastrofa economica?

Ultima actualizare: 31-10-2012 10:05
Timothy Geithner

Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, preseaza parlamentarii sa modifice prin lege nivelul limitei datoriilor. Lipsa de actiune ar putea duce la o catastrofa economica, atentioneaza acesta.

Timothy Geithner a trimis o scrisoare catre Senatul SUA si catre liderul majoritatii democrate, Harry Reid, in care avertizeaza ca guvernul federal ar putea atinge, pana la 31 martie, plafonul datoriei publice. Adica nivelul pana la care SUA poate plati datorii.

Cu alte cuvinte, Washingtonul nu va mai putea sa-si achite datoriile si cea mai puternica tara din lume risca sa intre in default sau, pe romaneste, incapacitate de plata.

Limita de indatorare este acum de 14.290 de miliarde de dolari, si a fost stabilita in luna februarie 2010. Pana la aceasta suma, mai sunt de cheltuit doar 335 de miliarde de dolari.

Analistii si politicienii sunt insa sceptici ca se va ajunge la asa ceva. Ei cred ca senatorii americani vor aproba cerintele trezoreriei.

Totusi, ca sa-i convinga de gravitatea situatiei, Geithner nu ezita sa ameninte dur, in termeni apocaliptici - "chiar si un default pe termen scurt sau limitat ar avea consecinte catastrofale economice, care vor dura timp de decenii", a subliniat el in scrisoarea catre senatori.

Ce s-ar intampla daca SUA ar intra in incapacitate de plata

Ar veni apocalipsa economiilor lumii. Acestea ar intra in faliment una dupa alta, pentru ca sunt interconectate prin afaceri, actiuni ale companiilor si sisteme monetare.

La inceput s-ar suspenda vanzarile de titluri de stat de stat si locale, in SUA, asa ca ar scadea cu 200 de miliarde de dolari fondurile FED (Banca Nationala a SUA).

Nu s-ar mai putea plati pensiile si salariile. In cele din urma, guvernul Statelor Unite nu ar mai fi in masura sa plateasca dobanzile la datoria care a ajuns la peste 21 de miliarde de dolari pe luna. Analistii spun ca, daca SUA ar intra in default, criza din 2007-2009 ar fi considerata o perioada infloritoare pe langa ce ar putea urma.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO