Extrema dreaptă a intrat în Parlamentul Spaniei. 5 catalani aflați în închisoare, aleși deputați


Ultimul update: Luni 29 Aprilie 2019 10:12
Data publicarii: Luni 29 Aprilie 2019 09:40
Categorie: Stiri externe
Vox, Santiago Abascal, spania

Premierul spaniol, socialistul Pedro Sanchez, a proclamat victoria partidului PSOE în alegerile legislative de duminică, însă nu are majoritatea necesară în Parlament.

El s-a arătat dispus să facă coaliţie cu "toate grupările pentru a guverna în limitele Constituţiei", ceea ce pare a fi, pe lângă comunicarea disponibilităţii, şi un avertisment adresat separatiştilor catalani, informează EFE, potrivit Agerpres.

Într-un discurs ţinut la sediul PSOE din Madrid, Sanchez a sărbătorit rezultatul scrutinului împreună cu mii de susţinători socialişti, evidenţiind că această victorie înseamnă "triumful viitorului şi eşecul trecutului".

"A fost vorba să câştigăm alegerile şi să guvernăm, am câştigat alegerile şi vom guverna Spania", guvernare care, a precizat Sanchez, se va face " în apărarea democraţiei, a drepturilor şi libertăţilor dobândite în ultimii 40 de ani". În încheierea discursului, premierul în exerciţiu al guvernului spaniol a respins în mod ferm "autoritarismul şi involuţia".

Pedro Sanchez a obţinut duminică o victorie clară, fără a obţine totuşi majoritatea (176/350 de mandate), "înroşind" harta politică a Spaniei dominată până acum de albastrul conservatorilor din Partidul Popular (PP) şi reuşind să se impună în regiuni unde PSOE nu a câştigat de zeci de ani.

PSOE a obţinut 123 de locuri în Parlament, aproape dublu faţă de PP, cu 66 de locuri.

Partidul liberal de centru-dreapta Ciudadanos a obţinut 57 de mandate, formaţiunea de extremă stânga Podemos 42 de mandate, iar partidul de extremă dreapta Vox, 24 de mandate.

PP a obţinut victoria doar în oraşul autonom Melilla din nordul Africii, a rămas fără reprezentare în Ţara Bascilor, a obţinut un singur mandat în Catalonia şi a pierdut hegemonia în comunităţile autonome spaniole, unde a câştigat toate alegerile începând din 1977.

Este cazul Galiţiei (nord-vestul Spaniei), unde PP s-a impus în toate alegerile democratice organizate după moartea dictatorului Franco în 1975 sau al Castillei şi Leon (centrul Spaniei), un alt fief tradiţional.

PSOE a reuşit să ocupe primul loc în toate regiunile, cu excepţia Ţării Bascilor, dominată de naţionaliştii PNV, care au obţinut 6 mandate, Catalonia, unde separatiştii au obţinut o victorie clară şi Navarra, unde a obţinut 2 locuri la egalitate cu o coaliţie conservatoare, deşi a obţinut mai puţine voturi.

În Madrid, PSOE a obţinut prima victorie după 1986 în faţa PP, care în 2016 domina această comunitate cu 15 deputaţi. Duminică PSOE a obţinut 11 mandate, iar PP 7.

Socialiştii lui Sanchez au câştigat Andaluzia unde, deşi se impuseseră în alegerile regionale din decembrie 2018, au pierdut guvernarea regională în favoarea unei coaliţii PP-Ciudadanos, a cărui învestitură a fost sprijinită de formaţiunea de extremă dreapta Vox.

În această comunitate liberalii din formaţiunea politică Ciudadanos au depăşit şi ei Partidul Popular conservator, care a înregistrat o înfrângere severă la alegerile legislative de duminică, faţă de legislatura anterioară, când a obţinut 137 de mandate.

În Ţara Bascilor nici Ciudadanos şi nici Vox nu au reuşit să obţină reprezentare.

Alte regiuni în care Partidul Socialist a smuls PP duminică victoria ca numărul de locuri au fost Aragon, arhipelagul Canare, Cantabria, Castilla-La Mancha, La Rioja, insulele Baleare, unde pentru prima oară socialiştii au depăşit numărul de mandate obţinut de PP sau Murcia, tot o premieră după 1989.

Liderul PP, Pablo Casado, a afirmat într-o postare pe Twitter că partidul său va fi principala forţă de opoziţie din Parlament, "va conduce opoziţia în mod responsabil şi va îmbunătăţi lucrurile nefăcute bine", potrivit Reuters.

Extrema dreaptă a intrat în forţă în Parlamentul spaniol

Extrema dreaptă a intrat în forţă în Parlamentul spaniol, deşi cu mai puţină impetuozitate, în comparaţie cu aşteptările mari generate în timpul campaniei electorale, ca urmare a unei capacităţi sporite de mobilizare de care a dat dovadă formaţiunea politică Vox, creată în 2013, comentează EFE. Dacă la alegerile din 2016 a obţinut 47.100 de voturi, la alegerile de duminică a adunat 2.676.000 de voturi.

Preşedinte Vox, Santiago Abascal, a calificat drept "un adevărat miracol" creşterea puternică a partidului şi a declarat în faţa susţinătorilor săi că "acesta este doar începutul, Vox a venit ca să rămână". Abascal a repetat şi cu această ocazie că partidul sau a început recucerirea Spaniei, aluzie la îndelungata luptă de opt secole împotriva musulmanilor din Evul Mediu.

Fost militant al PP, formaţiune pe care în prezent o califică drept "dreaptă laşă", Abascal a semnalat, de asemenea, îngrijorarea faţă de triumful stângii la nivel naţional.

Rezultatul bun al partidului de extremă dreapta Vox confirmă succesul în scrutinul regional din Andaluzia din decembrie 2018, în care a câştigat aproape 11% din voturi şi 12 mandate de deputaţi regionali.

Până în prezent, singura dată când extrema dreaptă a fost reprezentată în Parlament a fost între 1979 şi 1982, printr-un singur deputat, Blas Pinar, reprezentantul nostalgicilor dictaturii lui Franco.

Pe 1 iunie 2018, Pedro Sanchez a devenit premier în urma unei moţiuni de cenzură parlamentară, câştigând în defavoarea conservatorului Mariano Rajoy, liderul din acel moment al PP. PSOE dispunea în acel moment de 84 de mandate în Parlament, iar partidul său scăzuse în sondaje. A decis însă că a sosit momentul afirmării sale şi a jucat tare împotriva PP, un partid afectat de corupţie, obţinând sprijinul altor grupări parlamentare de stânga, a susţinătorilor independenţei Cataloniei şi a naţionaliştilor basci pentru majoritatea parlamentară necesară. PSOE a guvernat într-o etapă anterioară din 2004, dar a pierdut la alegerile din 2011.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a felicitat PSOE într-o postare pe Twitter, declarând că rezultatul obţinut reprezintă o victorie a solidarităţii şi a justiţiei.

Cinci secesionişti catalani aflaţi în detenţie au fost aleși deputați

Cinci secesionişti catalani aflaţi în detenţie şi judecaţi în prezent la Madrid pentru rolul lor în tentativa de secesiune a Cataloniei în 2017 au fost aleşi duminică deputaţi în urma alegerilor parlamentare spaniole câştigate de socialişti, informează luni AFP.

Printre cei cinci se numără fostul vicepreşedinte al acestei regiuni din nord-estul Spaniei, Oriol Junqueras, principalul acuzat în procesul care a început la 12 februarie anul trecut şi împotriva căruia Parchetul a cerut 25 de ani de închisoare.

Junqueras a fost ales parlamentar în calitate de lider al Stângii Republicane a Cataloniei (ERC), în timp ce Raul Romeva, fost responsabil regional pentru afaceri externe, a fost ales senator din partea aceleiaşi formaţiuni.

Alţi trei secesionişti aflaţi în detenţie au fost aleşi deputaţi: Jordi Sanchez, Jordi Turull şi Josep Rull, membri ai altui mare partid secesionist, Împreună pentru Catalonia, al fostului preşedinte catalan Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia pentru a scăpa de urmărirea poliţiei.

Partidele secesioniste catalane au câştigat teren în Camera Deputaţilor, obţinând 22 de locuri din 350, şi ar putea avea un rol în negocierile în vederea constituirii unei viitoare majorităţi, în condiţiile în care socialistul Pedro Sanchez a câştigat alegerile în Spania fără a obţine totuşi majoritatea absolută.

Alegeri în Spania. Partidul premierului Pedro Sanchez câștigă, dar nu are majoritate
Alegeri în Spania. Partidul premierului Pedro Sanchez câștigă, dar nu are majoritate
FULLSCREEN
Extrema dreaptă a intrat în Parlamentul Spaniei. 5 catalani aflați în închisoare, aleși deputați
  • /

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
FERMA
Marius Crăciun este Fermierul Anului 2019 și câștigătorul premiului de 50 000 de euro!
Felicitări Marius Crăciun, Fermierul Anului 2019!

07:53
FERMA
A doua probă  îi descurajează și pe  Marius și pe Moroșanu
Ceea ce se întâmplă schimbă complet clasamentul și creează o agitație de necrezut în arenă

07:25
FERMA
Prima probă îi obosește peste măsură pe cei doi finaliști Ferma
Cine reușește să capate avantaj și câștigă prima primul pas către premiu

06:14
FERMA
Brigitte îl lovește pe Pastramă, spre deliciul, dar și spaima fermierilor
Un singur picior între iubire și...bătaie

04:17
FERMA
Gesturi suspicioase între Otniela și Moroșanu. Ce se întâmplă între cei doi
"Mai Otniela, o luăm razna, simți și tu?"

03:18
FERMA
Ce s-a întâmplat cu încăierarea dintre Moroșanu și Kamara
Ediția de ieri i-a lăsat pe fermieri înspăimântați, în mijlocul celui mai mare conflict de până acum.

02:55
PROMO
Victoria Răileanu și Adrian Pov #yeslavot

00:34
LA MARUTA
Este transformată! Iulia Vântur a revenit în Romania și are un nou look
Iulia: "Nu am crezut ca-mi voi face vreodata tatuaje"

18:18
LA MARUTA
Loredana a scăpat de toate păcatele, într-un loc sfant
Cum a reușit artista să se purifice in totalitate

13:21
LA MARUTA
Chef Hadad gătește cu ce găsește la Ioana Filimon

05:49
controloare DB
O controloare de la Căile Ferate Germane își filma în ipostaze intime pasagerii prinși fără bilet
Protestatari puși pe fugă de tinere dezbrăcate, la Tel Aviv. VIDEO
Momentul în care o tornadă lovește un oraș din SUA. Dezastrul provocat. VIDEO
Un mini-submarin îi va plimba pe doritori în Marea Barieră de Corali. Cât costă călătoria
”Talibanul american” John Walker Lindh, eliberat din închisoare pentru bună purtare
Dorința macabră lăsată în testament de o femeie din SUA. După moartea ei s-a declanșat un scandal uriaș
geoffrey rush
Geoffrey Rush, despăgubiri record din partea unui tabloid în scandalul #Metoo
Șoferi dați jos de la volan și obligați să se uite la victima unui accident mortal, în Germania. VIDEO
A rămas fără un diamant de 45 de milioane de € după un truc ca-n filme. Cine este victima
Exerciţiu NATO în România. Militarii au simulat un desant aerian
Ţara care a dat liber la vânătoarea de elefanţi. Motivul invocat de autorităţi
Un bărbat căutat de poliție se va preda dacă afișul cu el va aduna 15.000 de like-uri