Explozii la gazoductele Nord Stream. Ucraina acuză un ”atac terorist” al Moscovei. Cum ar putea fi afectată Europa

gazoduct nord stream
Shutterstock

Ucraina denunță un ”act terorist” al Moscovei, în timp ce oficialii atestă deja un act de sabotaj, după exploziile care au făcut nefuncționale gazoductele Nord Stream din Marea Baltică.

Amploarea pagubelor înseamnă că este puțin probabil ca prin cele două gazoducte Nord Stream să mai poată fi transportat gaz în Europa în această iarnă, chiar dacă ar exista voință politică de a le aduce în funcțiune, au spus analiștii de la Eurasia Group, potrivit Al Jazeera.

„În funcție de amploarea daunelor, scurgerile ar putea însemna chiar o închidere permanentă a ambelor linii”, au scris analiștii Henning Gloystein și Jason Bush.

În prezent, Rusia mai exportă gaze în Europa prin două gazoducte, Naftogaz (prin Ucraina) și TurkStream (spre Turcia), către doar câteva țări.

Citește și
Nord Stream 2
Scurgere de gaz în Marea Baltică, în apropierea gazoductului Nord Stream 2. „Este periculoasă pentru traficul maritim”
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

„Scurgerile de această dimensiune reprezintă un pericol sever pentru siguranță și mediu, în special dacă Rusia nu încetează să pompeze gaz în sistem”, au spus analiștii.

Scurgerile de gaz din conducta avariată Nord Stream 2 din Marea Baltică vor continua câteva zile și poate chiar o săptămână, a spus autoritatea daneză pentru energie.

Navele ar putea pierde flotabilitatea dacă intră în zonă și ar putea exista riscul ca gazele scurse să se aprindă peste apă și în aer, dar nu ar exista riscuri asociate cu scurgerea în afara zonei de excludere.

Act de sabotaj și atac terorist

Scurgerea ar afecta doar mediul din zona în care se află pana de gaz din coloana de apă, dar evacuarea gazului metan cu efect de seră ar avea un impact dăunător asupra climei.

Iar îngrijorările inițiale cu privire la un act de sabotaj se confirmă pe zi trece. Premierul danez Mette Frederiksen a declarat marți seară că scurgerile de gaze din gazoductele Nord Strem 1 și 2 au fost cauzate de ”acte deliberate”.

”Nu există încă informaţii care să ne spună ceva despre cine este responsabil. Nu avem mai multe informaţii decât ceea ce oferim în această seară”, a spus premierul danez.

Autoritățile germane vorbesc, de asemenea, despre un sabotaj, la fel și prim-ministrul Poloniei și chiar președintele Comisiei Europene. Iar Ucraina vorbește fățiș despre un ”atac terorist” al Moscovei.

„Scurgerea de gaze pe scară largă de la Nord Stream 1 nu este altceva decât un atac terorist planificat de Rusia și un act de agresiune la adresa UE”, a scris consilierul prezidențial de la Kiev, Mikhaylo Podolyak, pe Twitter.

Rusia vrea să arate ce s-ar putea întâmpla cu gazele norvegiene

Singurul câștigător din această poveste pare a fi Rusia, chiar dacă vorbim, teoretic, despre gaze pentru care Moscova ar fi încasat sume uriașe de bani.

Anders Puck Nielsen, cercetător la Centrul pentru Operațiuni Maritime de la Colegiul Regal Danez de Apărare, a declarat că momentul incidentului de la Nord Stream a fost evident, având în vedere ceremonia de inaugurare a Conductei Baltice, un nou sistem care va aduce gazul Norvegiei în Polonia.

”Cineva a căutat să trimită un semnal că la fel s-ar putea întâmpla ceva și cu gazul norvegian. Dacă ne uităm la cine ar beneficia de fapt de pe urma perturbărilor, de mai mult haos pe piața gazelor din Europa, cred că în prezent există un singur actor care beneficiază de fapt de mai multă incertitudine, și acesta este Rusia”, a spus Puck Nielsen.

La rândul său, Kremlinul a spus că nu a exclus sabotajul, adăugând că este o problemă care afectează securitatea energetică a „întregului continent”.

Scădere bruscă a presiunii, înregistrată luni

Forțele armate danemarce au lansat marți un videoclip care arată bule care se ridică la suprafața Mării Baltice deasupra conductelor Nord Stream și au spus că cea mai mare scurgere de gaz a provocat perturbări la suprafață cu un diametru de peste un kilometru.

Operatorul gazoductului Nord Stream 2 a raportat luni o scădere bruscă a presiunii peste noapte, un purtător de cuvânt sugerând că ar fi putut exista o scurgere.

Aceasta a fost urmată de o declarație a Autorității Daneze pentru Energie, conform căreia probabil că a avut loc o scurgere într-una dintre cele două conducte Nord Stream 2 aflate în apele daneze.

Câteva ore mai târziu, Nord Stream AG, operatorul unei alte conducte de gaz subacvatice din Rusia până în Germania, a declarat că urmărește o scădere a presiunii în Nord Stream 1.

Administrația Maritimă a Suediei a anunțat marți că a avertizat cu privire la două scurgeri pe Nord Stream 1, în apele suedeze și daneze.

Navele trebuie să ocolească zona afectată

Două scurgeri au fost detectate pe conducta Nord Stream 1, care a încetat să livreze gaze către Europa luna trecută, ambele într-o zonă la nord-est de insula daneză Bornholm.

Autoritățile daneze au cerut navelor să rămână departe de Bornholm pe o rază de cinci mile marine după scurgerea din Nord Stream 2, care încă nu a intrat în operațiuni comerciale.

Planul de a-l folosi pentru furnizarea de gaz a fost abandonat de Germania cu câteva zile înainte ca Rusia să trimită trupe în Ucraina în februarie.

Ambele conducte mai conțin gaz sub presiune, dar nu livrează combustibilul în Europa.

Fiecare linie a conductei este formată din aproximativ 100.000 de țevi de oțel acoperite cu beton de 24 de tone, așezate pe fundul mării. Conductele au un diametru interior constant de 1,153 m, conform Nord Stream. Secțiunile se află la o adâncime de aproximativ 80-110 m.

Analiștii și experții spun că astfel de scurgeri sunt foarte rare, iar Nord Stream AG a numit scurgerile de pe trei șiruri ale conductelor de gaz offshore „fără precedent”.

Rețeaua Națională Seismică Suedeză a înregistrat două „eliberări masive de energie” cu puțin timp înainte și în apropierea locației scurgerilor de gaz, a declarat pentru AFP Peter Schmidt, seismolog la Universitatea Uppsala.

Explozii subacvatice raportate de suedezi

Centrul German de Cercetare în Geologie GFZ a declarat marți că un seismograf de pe Bornholm a arătat vârfuri la 00:03 GMT și 17:00 GMT luni, când au avut loc pierderile de presiune.

Bjorn Lund, directorul Rețelei Seismice Naționale Suedeze, a declarat pentru Al Jazeera că a detectat luni două explozii în vecinătatea insulei daneze Bornholm, „foarte aproape” de locația în care autoritățile maritime suedeze au declarat că au loc scurgeri.

Lund a spus că este „foarte clar” că nu a avut loc un cutremur. Rețeaua analizează date pentru a compara exploziile recente cu exploziile pe care marina suedeză le declanșează în apă în timpul exercițiilor de antrenament de lângă coastă.

„Avem destul de multe date despre exploziile în apă... [marina] ne anunță adesea despre detaliile despre asta. Deci, datele de la explozia de ieri sunt foarte asemănătoare. Nu există nicio îndoială că acestea sunt explozii care au loc în apă”, a spus Lund.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 217. Liderii separatişti din Lugansk şi Herson cer anexarea unor teritorii ucrainene la Rusia

zelenski
Zelenski, la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU: Rusia încalcă deja regulile lumii. Vă îndemn să acţionaţi acum

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, marţi, la ONU, că referendumurile false ale Rusiei din patru regiuni din estul Ucrainei au fost „o încercare de a fura teritoriul unui alt stat".

 

Jens Stoltenberg
Stoltenberg: Referendumurile false din Ucraina nu au nicio legitimitate şi încalcă flagrant dreptul internaţional

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat referendumurile organizate de Rusia în Ucraina şi a afirmat că nu au nicio legitimitate. ”Reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, a transmis oficialul NATO.

ucraina referendum
Referendumurile Rusiei din Ucraina s-au încheiat: S-a cerut alipirea regiunilor, potrivit celor care au numărat voturile

Referendumurile organizate de Rusia în regiunile ucrainene ocupate s-au încheiat marți, iar rezultatele nu sunt o surpriză pentru nimeni.

Ursula Von der Leyen
Scurgeri de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2. Von der Leyen apreciază că a fost vorba despre sabotaj

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vorbeşte despre sabotaj în legătură cu scurgerile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2.

soldat rus capturat dupa 3 zile
Un rus trimis pe front săptămâna trecută, fără nicio pregătire militară, a fost capturat după doar trei zile de ucraineni

În timp ce militarii ucraineni eliberează noi localități pe frontul de est, iar armata rusă e în degringoladă, așa-zisa mobilizare parțială a rezerviștilor ruși se desfășoară dezastruos.  

rus picior
Disperarea tinerilor din Rusia atinge cote maxime. Un rus și-a rupt piciorul intenționat pentru a scăpa de recrutare | Video

Un tânăr rus care încerca să evite serviciul militar în Rusia i-a cerut prietenului său să-i rupă piciorul pentru a nu participa la procesul de recrutare, scrie DailyStar.

nord stream
Sabotaj la gazoductele Nord Stream. Scurgerile de gaze sunt atât de mari, încât se văd din satelit

Statele nordice și Germania investighează scurgerile majore de gaz prin conductele rusești Nord Stream, din Marea Baltică. Suedia și Danemarca susțin că incidentele sunt act de sabotaj.

voturi referendum
Cum se numără voturile la alegerile din auto-proclamata Republică Donețk. Imagini virale pe rețelele sociale | Video

Referendumurile de alipire la Rusia din sudul și estul Ucrainei s-au încheiat marți, după patru zile de vot în care unii locuitori au fost forțați cu arma să voteze în favoarea anexării teritoriilor la Federația Rusă.

Lugansk
Liderii separatişti din Lugansk şi Herson îi cer lui Putin anexarea acestor teritorii ale Ucrainei la Rusia

Autorităţile proruse din regiunile ucrainene Lugansk şi Herson îi cer preşedintelui rus Vladimir Putin anexarea acestor teritorii ucrainene la Rusia.  

Citește și...
Sabotaj la gazoductele Nord Stream. Scurgerile de gaze sunt atât de mari, încât se văd din satelit
Sabotaj la gazoductele Nord Stream. Scurgerile de gaze sunt atât de mari, încât se văd din satelit

Statele nordice și Germania investighează scurgerile majore de gaz prin conductele rusești Nord Stream, din Marea Baltică. Suedia și Danemarca susțin că incidentele sunt act de sabotaj.

Scurgere de gaz în Marea Baltică, în apropierea gazoductului Nord Stream 2. „Este periculoasă pentru traficul maritim”
Scurgere de gaz în Marea Baltică, în apropierea gazoductului Nord Stream 2. „Este periculoasă pentru traficul maritim”

Autoritatea daneză a traficului maritim a anunţat luni, o scurgere de gaz în Marea Baltică, în apropierea gazoductului Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, victimă, conform autorităţilor germane, a unei scăderi inexplicabile a presiunii.

Când va livra Rusia din nou gaz prin conducta Nord Stream 1. Anunțul făcut de Dmitri Peskov
Când va livra Rusia din nou gaz prin conducta Nord Stream 1. Anunțul făcut de Dmitri Peskov

Rusia va livra din nou gaz prin conducta Nord Stream 1 după ce Occidentul va ridica sancțiunile impuse după invadarea Ucrainei.

Preţul gazelor în Europa a urcat luni cu 30% după oprirea livrărilor prin Nord Stream
Preţul gazelor în Europa a urcat luni cu 30% după oprirea livrărilor prin Nord Stream

Preţul gazelor în Europa a urcat luni cu 30%, după ce Rusia a anunţat că livrările prin gazoductul Nord Stream rămân oprite pe termen nelimitat, sporind temerile privind perturbările şi raţionalizarea gazelor iarna aceasta în UE, transmite Reuters.

Kremlinul acuză Europa pentru închiderea Nord Stream 1 şi susţine că sancţiunile împiedică lucrările de mentenanţă
Kremlinul acuză Europa pentru închiderea Nord Stream 1 şi susţine că sancţiunile împiedică lucrările de mentenanţă

Kremlinul a acuzat politicienii europeni pentru închiderea gazoductului Nord Stream 1, invocând că sancţiunile economice impuse Rusiei au împiedicat desfăşurarea lucrărilor de mentenanţă, scrie Reuters, conform News.ro. 

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.