Referendumurile Rusiei din Ucraina s-au încheiat: S-a cerut alipirea regiunilor, potrivit celor care au numărat voturile

×
Codul embed a fost copiat

Referendumurile organizate de Rusia în regiunile ucrainene ocupate s-au încheiat marți, iar rezultatele nu sunt o surpriză pentru nimeni.

Potrivit celor care au numărat voturile, cei mai mulți dintre votanți au cerut alipirea regiunilor Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk la Federația Rusă.

Referendumurile sunt ilegale potrivit dreptului internațional. Statele Unite și alte țări NATO au precizat deja că anexarea a 15% din teritoriul Ucrainei nu va fi recunoscută și va duce la noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Referendumurile Rusiei din Ucraina s-au încheiat

După cinci zilei, centrele de votare s-au închis, marți, în cele patru regiuni ocupate din estul Ucrainei: Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson. Rezultatele referendumului de anexare a regiunilor la Federația Rusă nu au dat emoții nimănui.

Natalya Garkushina, membru al comisiei electorale al Republicii Populare Donețk: „Totul a mers foarte bine, cu entuziasm. Oamenii au venit la vot pentru că așteptau acest moment de 30 de ani, iar prezența a fost foarte mare. Au fost mulți oameni pe care i-am pus pe listele suplimentare".

Citește și
steag rusia
Țara care ar putea organiza un referendum pentru ca oamenii să decidă dacă vor să intre sau nu în război cu Rusia
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Rezultatele voturilor

Potrivit rezultatelor date publicității de autoritățile din regiunile ocupate, referendumul a fost un succes uriaș. În Donețk 99%, în Luhansk, 98%, în Herson 87% și în Zaporojie 93% dintre votanți ar fi cerut anexarea la Rusia.

Albina Belenkaya, președintele comisiei electorale (numit de Rusia): „Oamenii au așteptat cu lacrimi în ochi și bucurie acest moment când Rusia ne primește la ea”.

Agențiile ruse de știri au anunțat că parlamentul de la Moscova ar putea aproba anexarea celor patru teritorii din estul Ucrainei săptămâna viitoare. Președintele Consiliului Federației, camera superioară a Parlamentului, declară că senatorii sunt gata să discute proiectele de lege pe 4 octombrie. E de presupus că procedura se va desfășura cu rapiditate, înainte ca documentele să ajungă la Putin pentru promulgare.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Desigur, pe fondul operațiunii militare speciale și al referendumurilor din Donbas, salvarea oamenilor din toate teritoriile unde se desfășoară referendumurile este în gândurile noastre și în centrul atenției pentru întreaga noastră societate, pentru țara noastră. Acest lucru este firesc, deoarece este legat de evenimente dramatice".

Urne mobile transportate de militari înarmați

În cele cinci zile de vot, localnicii din Herson, Zaporojie, Luhansk și Donețk au fost întrebați dacă vor să se alăture Rusiei. În primele zile, votarea a avut loc la domiciliu, unde urnele mobile au ajuns însoțite de militari înarmați.

Nadezhda, cetățean din Luhansk: „Am votat ca să ne alăturăm Rusiei pentru că acum este singura opțiune pentru noi ca să supraviețuim în această situație și să găsim un sprijin în Rusia".

Yuri Telekanov, cetățean din Luhansk: „Vreau pace. Nu vreau să pierd și mai mulți prieteni decât am pierdut deja până acum. Aceste pierderi nu mai pot fi recuperate. Vreau să se termine de ambele părți. Moartea oamenilor e ceva rău".

Zelenski acuză Rusia că a organizat un simulacru de referendum

În plenul Consiliului de Securitate al ONU, președintele ucrainean Zelenski a acuzat Rusia că a organizat un simulacru de referendum și că oamenii au votat anexarea sub amenințarea armelor.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Asta e cea mai brutală violare a Cartei ONU. Este o încercare de a fura teritoriul altui stat. Este o încercare de a șterge normele legilor internaționale. E o tentativă foarte cinică de a forța populația masculină din regiunile ocupate ale Ucrainei să fie mobilizată în armata Rusiei”.

Potrivit ziarului financiar rusesc Vedomosti, care citează mai multe surse de la Kremlin, Rusia intenționează să creeze un nou district federal care va include peninsula Crimeea și toate teritoriile ucrainene ocupate. Favorit pentru conducerea acestui district este Dmitri Rogozin, fostul vicepremier rus și șef al Roscosmos.

Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin: „Bineînțeles, situația se va schimba radical din punct de vedere legal, din punct de vedere al legilor internaționale, cu toate consecințele pentru protejarea regiunilor respective și asigurarea securității lor".

Dacă Rusia absoarbe aceste regiuni, care reprezintă cam 15% din teritoriul Ucrainei, războiul ar putea trece la un nou și mult mai periculos nivel. Moscova deja pretinde că orice tentativă a Ucrainei de recucerire a acestor teritorii ar fi un atac direct la suveranitatea sa teritorială.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a repetat că Rusia are dreptul de a folosi arme nucleare „dacă este necesar" pentru a răspunde amenințărilor și a subliniat, într-o postare pe Telegram: „Cu siguranță nu este o cacealma".

„Cred că NATO nu va interveni direct în conflict nici măcar în acest scenariu", a mai scris Medvedev, care este vicepreședintele Consiliului de securitate al Rusiei.

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 217. Liderii separatişti din Lugansk şi Herson cer anexarea unor teritorii ucrainene la Rusia

zelenski
Zelenski, la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU: Rusia încalcă deja regulile lumii. Vă îndemn să acţionaţi acum

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, marţi, la ONU, că referendumurile false ale Rusiei din patru regiuni din estul Ucrainei au fost „o încercare de a fura teritoriul unui alt stat".

 

Jens Stoltenberg
Stoltenberg: Referendumurile false din Ucraina nu au nicio legitimitate şi încalcă flagrant dreptul internaţional

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat referendumurile organizate de Rusia în Ucraina şi a afirmat că nu au nicio legitimitate. ”Reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, a transmis oficialul NATO.

Ursula Von der Leyen
Scurgeri de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2. Von der Leyen apreciază că a fost vorba despre sabotaj

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vorbeşte despre sabotaj în legătură cu scurgerile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2.

soldat rus capturat dupa 3 zile
Un rus trimis pe front săptămâna trecută, fără nicio pregătire militară, a fost capturat după doar trei zile de ucraineni

În timp ce militarii ucraineni eliberează noi localități pe frontul de est, iar armata rusă e în degringoladă, așa-zisa mobilizare parțială a rezerviștilor ruși se desfășoară dezastruos.  

rus picior
Disperarea tinerilor din Rusia atinge cote maxime. Un rus și-a rupt piciorul intenționat pentru a scăpa de recrutare | Video

Un tânăr rus care încerca să evite serviciul militar în Rusia i-a cerut prietenului său să-i rupă piciorul pentru a nu participa la procesul de recrutare, scrie DailyStar.

nord stream
Sabotaj la gazoductele Nord Stream. Scurgerile de gaze sunt atât de mari, încât se văd din satelit

Statele nordice și Germania investighează scurgerile majore de gaz prin conductele rusești Nord Stream, din Marea Baltică. Suedia și Danemarca susțin că incidentele sunt act de sabotaj.

gazoduct nord stream
Explozii la gazoductele Nord Stream. Ucraina acuză un ”atac terorist” al Moscovei. Cum ar putea fi afectată Europa

Ucraina denunță un ”act terorist” al Moscovei, în timp ce oficialii atestă deja un act de sabotaj, după exploziile care au făcut nefuncționale gazoductele Nord Stream din Marea Baltică.

voturi referendum
Cum se numără voturile la alegerile din auto-proclamata Republică Donețk. Imagini virale pe rețelele sociale | Video

Referendumurile de alipire la Rusia din sudul și estul Ucrainei s-au încheiat marți, după patru zile de vot în care unii locuitori au fost forțați cu arma să voteze în favoarea anexării teritoriilor la Federația Rusă.

Lugansk
Liderii separatişti din Lugansk şi Herson îi cer lui Putin anexarea acestor teritorii ale Ucrainei la Rusia

Autorităţile proruse din regiunile ucrainene Lugansk şi Herson îi cer preşedintelui rus Vladimir Putin anexarea acestor teritorii ucrainene la Rusia.  

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Cuba a aprobat prin referendum căsătoriile între persoane de același sex
Cuba a aprobat prin referendum căsătoriile între persoane de același sex

Autoritatea Electorală din Cuba a anunţat, luni, că noul cod al familiei, care include căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi mama surogat, a fost "aprobat" prin referendum.

Țara care ar putea organiza un referendum pentru ca oamenii să decidă dacă vor să intre sau nu în război cu Rusia
Țara care ar putea organiza un referendum pentru ca oamenii să decidă dacă vor să intre sau nu în război cu Rusia

Autoritățile din Georgia au anunțat că ar putea organiza un referendum pentru a întreba oamenii dacă sunt de acord să intre în război cu Rusia.

Prima țară din Commonwealth care anunță un referendum pentru renunțarea la monarhie după moartea reginei
Prima țară din Commonwealth care anunță un referendum pentru renunțarea la monarhie după moartea reginei

Prim-ministrul din Antigua şi Barbuda, Gaston Browne, a declarat că va cere convocarea unui referendum pentru ca ţara să devină republică în termen de trei ani, după moartea Reginei Elisabeta a II-a.

Țara care își schimbă constituția, după revolte violente. Prezența la referendum este obligatorie
Țara care își schimbă constituția, după revolte violente. Prezența la referendum este obligatorie

În jur de 15 milioane de chilieni sunt chemaţi duminică să finalizeze sau să suspende procesul noii constituţii, lansat după revoltele populare violente din 2019 pentru mai multă justiţie socială, transmite AFP.

SUA anunță că Moscova ar putea anunţa în curând organizarea unui referendum
SUA anunță că Moscova ar putea anunţa în curând organizarea unui referendum "ilegitim" în Ucraina ocupată

Moscova ar putea anunţa chiar în această săptămână organizarea unui referendum "ilegitim" în Ucraina ocupată, în încercarea de a justifica o anexare a teritoriilor ucrainene la Rusia, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin
Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin

Forţele de apărare ucrainene au respins, sâmbătă, 59 de atacuri inamice în cinci sectoare ale liniei de front, cele mai multe dintre ele pe ruta Avdiivka.

Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele
Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele

Autoritățile fac cercetări la Cluj-Napoca, unde o bucată dintr-o stradă s-a surpat. O expertiză va arăta ce lucrări sunt necesare. Între timp, traficul este oprit în zonă și sunt luate în calcul rute alternative.