11 morti si zeci de raniti dupa atentatul din Istanbul: politia turca a arestat 4 suspecti. Prima reactie a lui Erdogan

×
Codul embed a fost copiat

Un atac sangeros cu masina-capcana a facut cel putin 11 morti si 36 de raniti, la Istanbul. Atentatul a vizat un autobuz de politie care trecea printr-o zona centrala a metropolei.

De altfel, sapte dintre victime sunt agenti din fortele speciale. Atacul nu a fost deocamdata revendicat, insa politistii turci, au arestat patru suspecti.

Atacul a avut loc marti dimineata, la o ora cu trafic intens, intr-un cartier comercial si turistic din centrul Istanbulului. Explozia a fost actionata prin telecomanda, la trecerea unui autobuz plin cu politisti, care s-a rasturnat si a fost cuprins de flacari. Forta deflagratiei a spulberat ferestrele hotelurilor si magazinelor din apropiere si a distrus mai multe masini parcate. Angajati si trecatori se afla printre victime.

Politistii au izolat zona, pentru ca nimeni sa nu poata ajunge la locul exploziei. Cei pe care ii vedeti dincolo de aceasta banda sunt proprietarii localurilor afectate de deflagratie.

La locul exploziei au sosit in graba numeroase ambulante, care au transportat victimele la spital. Presedintele turc i-a vizitat in cursul dupa-amiezii pe raniti si a trimis un mesaj de condoleante familiilor celor care au pierit.

Citește și
Atentat Turcia
Explozie puternica in Turcia, soldata cu 4 morti si 17 raniti. Victimele incarcau explozibili intr-un camion
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Tayyp Erdogan, presedintele Turciei: "Atacurile teroriste nu pot fi iertate, nu au nicio scuza. Vom lupta impotriva teroristilor pana la final, fara frica si fara sa cunoastem oboseala."

Atacul a avut loc aproape de o statie de metrou, care a fost inchisa, si de Universitatea din Istanbul, care a suspendat astazi examenele programate. Nu departe, se afla si Piata Baiazid, Marele Bazar si alte atracţii turistice majore. Turcia se află de câteva luni în stare de alertă sporită din cauza unei serii de atacuri atribuite grupării jihadiste Statul Islamic sau legate de reluarea conflictului kurd. Temerile legate de situatia de securitate au dus la o scădere a numărului de turisti straini.
 

Desfasurarea evenimentelor de marti

UPDATE 17:00 Politia turca a arestat patru suspecti in cadrul anchetei lansate in urma atentatului comis marti in centrul istoric al Istanbulului si soldat cu 11 morti si 36 de raniti, relateaza AFP, citand agentia de presa turca Anadolu. Cei patru suspecti au fost adusi la sediul central al politiei metropolei turce pentru interogatoriu.

UPDATE 14: 00 Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a acuzat pe rebelii kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) ca sunt responsabili de atentatul cu masina-capcana de marti soldat cu 11 morti si 36 de raniti intr-un cartier istoric din Istanbul, relateaza France Presse.

"Nu este o noutate ca organizatia terorista (termenul prin care este desemnat oficial PKK) isi propaga atacurile in orase", a mai spus el presei la capatul unei vizite la cativa raniti ingrijiti intr-un spital din apropiere de locul atentatului.

"Lupta noastra impotriva terorismului va continua pana la capat, pana la Apocalipsa", a spus liderul turc.

"Acest atac nu poate fi iertat", a insistat el, dand asigurari ca toate masurile au fost luate, "deoarece trebuie sa fim pregatiti sa facem fata oricarui eventual act" de terorism.

Potrivit guvernatorului Istanbulului, Vasip Sahin, trei dintre cei 36 de raniti sunt in stare critica.

UPDATE 13:30 Proprietarul unui magazin de pantofi din zona a povestit pentru Reuters ca explozia a fost una extrem de puternica: "S-a auzit o bubuitura, am crezut ca tuna sau fulgera, dar chiar in secunda aia s-au spart ferestrele magazinului".

Iar proprietarul unei agentii de turism aflata chiar in piata Baiazid spune ca explozia s-a simtit mai degraba ca un cutremur: "Ni s-a spus ca politia incearca sa-i tina pe curiosi departe de locul exploziei. Am simtit o presiune ca si cand pamantul de sub mine s-ar fi miscat. Niciodata nu am mai simtit ceva atat de puternic."

UPDATE 11:00 Universitatea din Istanbul va ramane inchisa pe parcursul zilei de marti, dupa explozia unei masini-capcana in apropiere. Salile unitatii de invatamant au fost afectate de suflul deflagratiei. Mai multi utilizatori au postat pe Twitter imagini din salile de curs.

UPDATE 10:45 Bilantul victimelor exploziei din Istanbul a crescut la 11 morti, 7 ofiteri ai politiei si 4 civili, si 36 de raniti, a declarat guvernatorul orasului, citat de BBC News.

Doua persoane au murit si opt au fost ranite marti dupa ce o masina-capcana a explodat in apropierea unui autobuz al politiei in centrul orasului Istanbul din Turcia, relateaza postul de stiri Haberturk pe site-ul sau, preluat de Reuters.

Potrivit sursei citate, la locul exploziei au fost trimise mai multe ambulante.

Explozia, actionata prin telecomanda, s-a produs la o ora de varf in cursul diminetii in extrem de populatul cartier Vezneciler, potrivit presei.

Zona este una comerciala, gazduieste de asemenea Universitatea din Istanbul si este foarte apropiata de importante atractii turistice precum Marele Bazar.


Atacul nu a fost inca revendicat. Reuters aminteste ca militanti islamici, gruparea jihadista Stat Islamic si radicali de stanga au comis recent atacuri in Turcia. In ultimul an, in Turcia au escaladat violentele, ca urmare a tensiunilor dintre regimul Erdogan si separatistii kurzi, dar si din cauza razboiului din Siria vecina.

Istoricul recent al atentatelor din Turcia

Martie 2016: 35 de persoane au fost ucise de militantii kurzi in Ankara, altiu 4 au murit intr-un atac sinucigas in Instanbul

Februarie 2016: 28 de persoane dintr-un convoi militar au murit la Ankara

Ianuarie 2016: 12 turisti germani au murit intr-un atentat sinucigas al Statului Islamic, in Istanbul

Octombrie 2015: Peste 100 de persoane au fost ucise intr-un dublu atentat sinucigas cu bomba, la un mars al pacii din Ankara

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Un
Un "calau" din Statul Islamic a fost arestat, impreuna cu alti 6 barbati, in Turcia. Ce au descoperit autoritatile asupra lor

Sapte presupusi membri ai gruparii jihadiste Stat Islamic (SI), intre care un prezumtiv "calau" si un "inalt responsabil", au fost retinuti luni de fortele de securitate in sud-estul Turciei, au relatat mai multe media locale, citate de AFP.

Explozie puternica in Turcia, soldata cu 4 morti si 17 raniti. Victimele incarcau explozibili intr-un camion
Explozie puternica in Turcia, soldata cu 4 morti si 17 raniti. Victimele incarcau explozibili intr-un camion

 Explozia care s-a produs joi in apropiere de orasul Diyarbakir, din sudul Turciei, si care s-a soldat cu patru morti si 17 raniti, a avut loc cand militanti PKK incarcau explozibili intr-un camion, a anuntat Ministerul turc de Interne citat de Reuters.

Explozie langa o cazarma militara din Istanbul: cinci persoane au fost ranite. VIDEO
Explozie langa o cazarma militara din Istanbul: cinci persoane au fost ranite. VIDEO

O explozie a avut loc joi in Istanbul, in urma careia cinci persoane au fost ranite, anunta Reuters.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.