Experți: Valul pandemiei dă semne de retragere în SUA. Peste 2.000 de decese într-o zi
Peste o jumătate de milion de americani au fost testaţi pozitiv pentru coronavirus, iar SUA au devenit prima ţară de pe glob care a depăşit pragul de 2.100 de decese în 24 de ore.
Sunt în total aproape 19.000 de morţi, iar Statele Unite ar putea depăşi curând Italia la aceste statistici înfiorătoare.
Experţii din celula de criză Covid-19 de la Casa Albă spun că valul pandemiei începe să dea semne că intră în retragere, dar avertizează totodată că vârful nu a fost atins.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Donald Trump, preşedintele SUA: „Le cer americanilor să se roage ca Dumnezeu să vindece naţiunea noastră, să aducă alinare celor îndureraţi, să le dea putere doctorilor, asistentelor medicale şi angajaţilor serviciilor sociale, să le redea sănătatea celor bolnavi şi să reînnoiască speranţa în fiecare persoană care suferă.”
Cu un pastor penticostal prezent, Președintele Trump le-a transmis americanilor mesajul de Vinerea Mare, solemn, din Biroul Oval.
„Valul pandemiei dă semne de slăbire” în SUA
Dr. Deborah Birx, U.S. Coronavirus Task Force: „Sunt în continuare multe noi cazuri de infectare depistate în America. Totuși, valul pandemiei da semne de slăbire. Putem vedea pentru prima dată în Statele Unite o tendință de reducere a ratei infectărilor, așa cum s-a întâmplat acum o săptămână în Italia. Și asistăm cu inima parcă mai ușoară la această schimbare, nu doar în locuri izolate.”
Andrew Cuomo, guvernator al statului New York: „Avem un optimism precaut cu privire la încetinirea ratei de infectare. Asta spun datele oficiale. Acest lucru ne sugerează datele. Numărul general al internărilor este în scădere, nu comparativ cu ziua de ieri, ci când vine vorba de medie, media de trei zile pentru internări arată o reduce drastică a cifrelor.”
Mai multe state au prelungit starea de urgență
Totuși, de teamă unei noi erupții a pandemiei, unele state federale au extins perioada în care este în vigoarea starea de urgență și consemnul "stați acasă", inclusiv în statul New York, unde s-a înregistrat jumătate din numărul total de decese din America - aproape 9.500.
Andrew Cuomo, guvernator de New York: „Destinul nostru este în mâinile noastre. Ceea ce facem înseamnă pur și simplu o chestiune de viață și de moarte pentru sute și sute de oameni.”
„Nu putem lasă garda jos” - insistă și principalul expert din celula de criză Covid-19 de la Casă Albă.
Dr. Anthony Fauci, U.S. Coronavirus Task Force: „ Virusul este cel care decide când va fi oportună repornirea economiei. Ceea ce vedem acum sunt semne favorabile. Dar, ce n-am vrea să facem acum este să ieșim prea devreme din izolare, ca să revenim la situația inițială. Nu este momentul să dăm acum înapoi. Mai degrabă e cazul să apăsăm și mai tare pe pedala de accelerație a izolării. Mergem în direcția bună, dar trebuie s-o păstrăm!”
Măsurile de izolare ar putea fi prelungite și în luna mai
Donald Trump: „Ne luptăm cu acest dușman invizibil care e genial, nu-i așa? E genial felul în care a atacat atât de multe țări, din atât de multe direcții.”
Marea întrebare este dacă președintele Trump va decide - la nivel național - prelungirea măsurilor de izolare și restrangere a deplasărilor și în luna mai.
Donald Trump: „Voi lua o decizie bazată, în bună măsură, pe opiniile experților. Poate că nu voi fi de acord cu unele opinii... Dacă sunt riscuri? Mereu va exista un risc ca ceva să se aprindă.”