Șomaj la cote amețitoare în SUA, din cauza Covid-19. 17 milioane de oameni au rămas fără loc de muncă
În doar 3 săptămâni, aproape 17 milioane de americani au rămas fără slujbe din cauza pandemiei COVID-19.
Cu alte cuvinte, mai mult de un angajat din 10 este proaspăt şomer, iar criza sanitară devine rapid una economică.
Sunt sute de bănci de alimente în New York. Acolo merg cei ajunşi la ananghie pentru a primi hrană.
Abraham James, voluntar: "De când suntem în situaţie de urgenţă, sunt tot mai mulţi cei care au nevoie de noi, încercăm să-i ajutăm. Când oamenii ştiu că avem deschis, vin în valuri."
17 milioane de oameni au rămas fără loc de muncă
Iar datele oficiale confirma situaţia disperată despre care vorbeşte acest voluntar. Rata şomajului este ameţitoare, iar economia americană se clatină, spun experţii. Aproape 17 milioane de oameni au rămas fără loc de muncă în doar trei săptămâni. Adică peste zece la sută din forţa de muncă sau echivalentul populaţiei unei tzări mici.
Aşadar, din cauza pandemiei, Statele Unite retrăiesc un moment extrem de dificil - cel al Marii Crize din urmă cu 90 de ani. Specialiştii preconizează că acum va fi depăşită rata şomajului de 15 procente, înregistrată în anii 30 ai secolului trecut.
Șomer: "Mi-am pierdut locul de muncă unde lucram de 12 ani, deci situaţia mă afectează grav, nu ştiu cum îmi păstrez asigurarea medicală, de care am mare nevoie, având probleme de sănătate, nu ştiu cu ce o să-mi cumpăr mâncare. Trebuie să rezolv cu alocaţia de şomaj. E foarte stresant. Sufăr de anxietate, nu pot dormi, pentru că nu ştiu cum o scot la capăt de la o zi alta, ori dacă am să rezist."
Acest bărbat şi-a pierdut slujba de la un supermarket de două săptămâni. A reuşit să obţină amânarea platii chiriei, dar lucrurile se înrăutăţesc de la o zi la alta.
Șomer: "De azi dimineaţă am tot colindat în toate locurile de care ştiam că să primesc puţină mâncare. Nu ştiu ce să mai fac. Mi-e foarte foame, în dimineaţa asta tocmai am aflat că unul dintre prietenii mei a murit din cauza COVID-19, sunt foarte trist. Şi să stai izolat în casă tot timpul înnebunește pe oricine."
Preşedintele Donald Trump a tot repetat că economia va lua avânt imediat ce vor fi ridicate restricţiile, însă economiştii îl contrazic.
Alistair Bunkall, corespondent Sky News: "New York poate fi doar vârful icebergului. Curba infectării începe să se aplatizeze, dar chiar şi dacă virusul ar dispărea ca prin minune brusc, consecinţele socio-economice, cum ar fi şomajul şi închiderea multor afaceri, ar putea avea nevoie de luni, dacă nu chiar ani, ca să-şi revină."