Europa ar putea renunta la sanctiunile impotriva Rusiei. Tarile din UE care se tem ca nu trec iarna fara gaze de la Putin
Odata cu apropierea iernii, Uniunea Europeana este din nou scindata in relatia cu Rusia, statele dependente energetic de Kremlin facand front comun.
Liderii statelor Uniunii Europene vor discuta luna viitoare posibilitatea de a imbunatati relatiile cu Federatia Rusa in conditiile in care mai multe state membre sunt afectate de sanctiunile economice impuse Moscovei din cauza rolului sau in criza din Ucraina, relateaza luni Reuters.
Este foarte putin probabil ca sanctiunile impuse Rusiei sa fie ridicate, in ciuda dificultatilor politice si economice pe care le cauzeaza mentinerea lor. Summitul din 20-21 octombrie va fi marcat de decizia Marii Britanii de a parasi UE si disensiunile dintre Bruxelles si guvernul nationalist de la Varsovia, care slabesc pozitia blocului ce isi doreste mentinerea sanctiunilor.
De cealalta parte, Italia, Grecia, Ciprul, Slovacia si Ungaria sunt sceptice in privinta extinderii sanctiunilor si si-au exprimat dorinta de a relua schimburile comerciale cu Rusia, cel mai important furnizor de gaze pentru Europa.
'Va fi din ce in ce mai dificil sa extindem sanctiunile. Dar acest lucru s-ar putea intampla daca scepticii ar fi convinsi ca exista si alte elemente in politica UE in privinta Rusiei, nu doar sanctiuni', a declarat un oficial al UE pentru Reuters.
Un alt oficial citat de agentia de presa a mai spus ca exista si tari care si-ar dori sa coboare stacheta, sa dea un semnal ca, daca Rusia ar da semne de bunavointa, UE ar putea sa normalizeze situatia. 'Dar vor fi si cei care vor sa mentina stacheta ridicata', a mai spus oficialul. 'In cele din umbra, cred ca vom ramane exact unde suntem si azi. Avantajul celor care se opun extinderii este ca e nevoie de unanimitate ca sanctiunile sa fie extinse. Insa nimeni nu vrea sa ramana singurul care se opune extinderii', a adaugat aceeasi sursa.
UE a impus primele sanctiuni Rusiei dupa anexarea Crimeii in martie 2014. Ele au fost extinse din cauza sustinerii acordate de Rusia rebelilor din estul Ucrainei intr-un razboi care a facut 9.500 de victime din aprilie 2014.
Eforturile de a ajunge la un armistitiu in estul Ucrainei si avansarea la un plan de pace au intarziat sa dea rezultate, iar UE nu are foarte multe solutii noi in a readuce Rusia la masa negocierilor.
Sanctiunile impuse includ interdictii de calatorie si inghetari ale bunurilor unor organizatii sau persoane, limitari ale comertului, operatiunilor financiare si contractelor in domeniul apararii si limitari ale activitatii economice in Crimeea
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, Ungaria, grecia, italia, europa, slovacia, ue, sanctiuni, moscova,
Dată publicare:
26-09-2016 16:15