Rusia si Ungaria pregatesc "alianta gazelor ieftine". Romania risca sa fie inconjurata de tari prietene cu Moscova
Ambasadorul rus in Ungaria a confirmat ca Moscova si Budapesta se pregatesc sa formeze o axa a gazelor ieftine care ar putea slabi unitatea UE si crea un nou bloc rusesc in estul Europei
Daca dupa Al Doilea Razboi Mondial Europa Centrala si de Est a ajuns sa fie controlata de rusi prin forta, acum Moscova ameninta cu frigul. Dependenta statelor din regiune de gazele rusesti a fost abil exploatata de Vladimir Putin iar acum Romania risca sa fie incercuita de o alianta – momentan, economica - a tarilor prietene cu Rusia.
-► Depozitul de gaze al Rusiei
-► De ce are nevoie Ungaria de gazele rusesti
-► Cat platesc maghiarii pentru gaze fata de romani
-► Elefantul si soricelul
-► Riscuri pentru Romania
Depozitul de gaze al Rusiei
Ungaria ar putea deveni un centru regional de distributie de gaze naturale livrate in principal de Rusia, datorita capacitatii sale de stocare, a declarat ambasadorul rus la Budapesta, Vladimir Sergeev potrivit agentiei ungare de presa MTI citata de Mediafax. Tara vecina are o capacitate de stocare de aproximativ 6 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce o plaseaza pe locul cinci in randul tarilor din Uniunea Europeana la acest capitol. Prin comparatie, capacitatea de stocare a Romaniei este de 3 miliarde de metri cubi, potrivit datelor Eurogas.
Sergeev a aratat ca infiintarea unui centru regional de distributie in Ungaria ar asigura imbunatatirea securitatii furnizarii de gaze naturale in aceasta tara. De asemenea, ambasadorul rus a afirmat ca centrul ar putea fi alimentat cu gaze rusesti in viitorul apropiat. Ambasadorul a spus ca primul pas catre "un parteneriat strategic in domeniul energiei" a fost facut la finalul anului trecut, cand companiile de stat Gazprom (Rusia) si MVM (Ungaria) au incheiat un acord pentru ca Ungaria sa stocheze 700 de milioane de metri cubi de gaz din Rusia in depozitele sale.
De ce are nevoie Ungaria de gazele rusesti
De asemenea, potrivit diplomatului rus, in prezent au loc discutii legate de pretul pe care Rusia il va cere guvernului de la Budapesta pentru gazele livrate. In prezent, peste 78% din gazele utilizate de Ungaria provin din Rusia, marcand una dintre cele mai mare dependente energetice din Europa.
In plus, conform datelor Eurogas, in tara vecina gazele naturale reprezinta un procent extrem de mare din consumul primar de energie, astfel incat, daca importurile rusesti ar fi stopate, Ungaria risca sa fie paralizata. Iar cei mai afectati ar fi consumatorii casnici maghiari, deoarece acestia consuma anual 52 TWh, mai mult decat cei din Romania, tara cu o populatie dubla.
Citeste si: Cat de dependenta este Europa de gazele rusesti. INFOGRAFIC INTERACTIV
Cat platesc maghiarii pentru gaze fata de romani
In luna februarie, in urma vizitei lui Vladimir Putin la Budapesta, cele doua state au ajuns la o intelegere prin care Ungaria poate beneficia in urmatorii ani de gazele cumparate de la Gazprom, dar nefolosite inca, dar trebuie, de asemenea, sa continue sa si cumpere anumite cantitati de gaze naturale. Ungaria nu a utilizat 22 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, cantitate pe care trebuie sa o plateasca, potrivit contractului in vigoare.
Pe de alta parte, premierul Viktor Orban a negociat cu acelasi prilej un pret foarte bun al gazelor rusesti. Maghiarii vor da 260 de dolari pentru mia de metri cubi, in conditiile in care Romania plateste 432 de dolari iar Germania, cel mai mare client european al Gazprom – 379 de dolari pe mia de metri cubi. De preturi mai mici decat cel negociat de Ungaria se bucura numai tarile ex-sovietice apropiate de Moscova – de pilda, Belarus, care a obtinut un pret de 165 de dolari. Moldova, in schimb, plateste pentru orientarea sa pro-europeana, achitand la ora actuala 311 dolari pe mia de metri cubi, avand insa promisiunea ca in trimestrul II din 2015 pretul va ajunge la acelasi nivel cu cel din Ungaria.
Elefantul si soricelul
Cu un asemenea pret, nu e de mirare ca seful Guvernului de la Budapesta se opune ferm ideii ca UE sa creeze o „uniune energetica” pentru a negocia colectiv importurile de gaze rusesti. „Un astfel de plan ar insemna sa renuntam la suveranitatea noastra nationala”, a declarat Orban pe 17 februarie, la doar o zi dupa intalnirea cu Vladimir Putin. „Rusia si Ungaria sunt dependente reciproc, chiar daca aceasta relatie seamana mai mult cu cea dintre un elefant si un soricel” a comentat cu acelasi prilej liderul maghiar.
Un alt punct discutat in cursul intalnirii Orban-Putin a fost legat de ideea unui gazoduct care sa uneasca Rusia cu Europa Centrala. Dupa abandonarea proiectului South Stream, noua varianta anuntata de Vladimir Putin la inceputul lunii decembrie 2014 este Turkish Stream, o conducta de gaze naturale care ar urma sa travereseze Marea Neagra legand Rusia de Turcia. Cel putin, acesta era planul initial, fiindca intre timp Turkish Stream se pare ca a devenit atractiv si pentru state UE ca Ungaria, Grecia sau Bulgaria, chiar daca aceasta le-ar aduce in conflict cu actuala politica energetica a Uniunii.
Riscuri pentru Romania
In termeni simpli, Rusia flutura in fata statelor din estul centrul Europei doua momeli extrem de atractive: o factura mult mai mica la gazele naturale si siguranta livrarilor. Pretul cerut e insa unul mare: indepartarea de UE si NATO si intrarea pe orbita Moscovei. In acest caz, Romania risca sa ajunga sa fie inconjurata de sateliti ai Kremlinului, deoarece suntem singura tara din regiune care nu are nevoie de gazele rusesti, deci nu are de ce sa fie interesata de aceasta momeala. Mai mult, incepand din 2013, Romania a devenit chiar exportator de gaze, fiind un fel de “insula” de independenta energetica in regiune.
Guvernul Orban ar mai avea insa un „bonus” daca ar intra intr-o alianta a gazelor ieftine cu Rusia. Prin crearea unui centru regional de distributie a gazelor in Ungaria, guvernul de la Budapesta ar controla si livrarile catre alte state, in primul rand Serbia si Austria, ceea ce i-ar asigura un rol de lider energetic regional. Sau, din perspectiva Moscovei, de distribuitor local de gaze rusesti.
Radu Pirca
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ungaria, energie, gaze, vladimir putin, Viktor Orban, independenta, frig, Turkish Stream,
Dată publicare:
23-03-2015 15:44