Elevă de 19 ani, stropită cu kerosen și arsă de colegii de la școală. Motivul crimei
O tânără de 19 ani a fost arsă de vie de colegii de la școală pentru că a avut curaj și l-a acuzat de hărțuire sexuală pe directorul instituției. Ei au stropit-o cu kerosen și i-au dat foc.
Curajul lui Nusrat Jahan Rafi de a reclama un act de hărțuire sexuală, moartea ei la cinci zile după ce a fost stropită cu kerosen și tot ce s-a întâmplat apoi a atras atenția asupra vulnerabilității victimelor hărțuirii sexuale în Bangladesh, o țară conservatoare din Asia de Sud, scrie BBC.
Curajul lui Nusrat
Nusrat, în vârstă de 19, studia la o școală islamică (Madrassa) din Feni, o localitate mică din Bangladesh.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Pe 27 martie 2019, tânăra s-a dus la poliție pentru a reclama faptul că directorul școlii a chemat-o la el în birou și a atins-o într-un mod nepotrivit, deși în această țară multe victime preferă să treacă totul sub tăcere, pentru a nu fi blamați de societate.
Însă, la poliție, ofițerul a decis să-i filmeze mărturia cu telefonul mobil, în ciuda protestelor fetei, și să-și bată joc de depoziția ei, spunând că nu este vorba despre ceva grav.
După ce imaginile au ajuns în presă, Nusrat a devenit o țintă.
Directorul a fost arestat, însă doi colegi de la școala ei au organizat un protest, prin care au cerut eliberarea acestuia, condamnând-o pe tânăra de 19 ani pentru gestul ei.
Tânăra a fost arsă chiar de colegii ei
În ciuda presiunii, Nusrat a mers la școală, după 11 zile de la denunț, însă acolo a fost întâmpinată de câțiva colegi care au chemat-o pe acoperișul școlii, spunându-i că un elev a fost bătut.
Când a ajuns acolo, mai multe persoane, care purtau burka, au încercuit-o și i-au cerut să-și retragă plângerea. Pentru că a refuzat, ea a fost stropită cu kerosen și i s-a dat foc.
"Am încercat să intru cu ea în școală, dar am fost împiedicat. Dacă aș fi intrat, nimic din toate astea nu s-ar fi petrecut", a declarat fratele fetei, Mahmudul Hasan Noman.
Poliția locală a anunțat că cei care i-au dat foc ar fi vrut ca totul să pară o sinucidere, însă fata nu a murit pe loc.
"Unul dintre criminali i-a ținut capul în jos, cu mâinile lui, astfel că nu a fost stropită cu kerosen pe cap", a povestit șeful poliției din Banaj, Kumar Majumder.
Mărturia fetei de pe patul de moarte
Transportată cu ambulanța la spital, Nusrat a reușit să facă o înregistrare video cu telefonul fratelui ei, în care a povestit totul.
“Directorul m-a atins, voi lupta pentru dreptatea mea până la ultima suflare”, sunt cuvintele spuse de tânără pe înregistrare, care a identificat și câțiva dintre atacatori.
Pentru că avea arsuri pe 80 la sută din suprafața corpului, Nusrat nu a mai putut fi salvată, ea decedând pe 10 aprilie, la spitalul din Dhaka.
Moartea ei ar putea schimba mentalități
Mii de oameni au participat la funeralii ei, iar proteste au fost organizate în micuța localitate.
De atunci, 15 persoane au fost arestate în legătură cu moartea tinerei, șapte dintre acestea fiind implicate în crimă. Printre cei arestați se află și cei doi studenți care au organizat protestul prin care cereau eliberarea directorului.
Directorul școlii este în continuare închis, iar polițistul care a filmat-o cu telefonul mobil a fost demis.
Cazul a ajuns și în atenția premierului țării, Sheikh Hasina, care s-a întâlnit cu familia lui Nusrat și a promis că toți cei implicați vor fi pedepsiți.
"Acest incident ne-a cutremurat, dar, așa cum am văzut în trecut, astfel de cazuri se uită repede. Nu știu dacă va fi o schimbare după asa. Trebuie să vedem dacă se va face dreptate. Trebuie să se schimbe ceva, atât în plan psihilogic, cât și în implementarea legii. Copiii din școli trebuie să fie învățați despre ce înseamnă hărțuirea sexuală. Trebuie să învețe ce e rău și ce e bine", a declarat un profesor de la Universitatea din Dhaka, legat de acest caz.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!