Efort istoric al Norvegiei pentru consolidarea armatei cu submarine si avioane de lupta: "Rusia e tot mai imprevizibila"
In fata unei Rusii 'tot mai imprevizibile', Norvegia a dezvaluit planul pentru modernizarea armatei cu noi submarine si avioane de lupta, cel mai substantial efort militar pe care tara membra a NATO il va intreprinde dupa terminarea Razboiului Rece.
Conform legii de programare militara prezentata de guvernul de la Oslo, in urmatorii 20 de ani Norvegia va aloca apararii in total inca aproximativ 17,5 miliarde de euro (circa 165 de miliarde de coroane norvegiene), relateaza Agerpres.
'Din nefericire, in ultimii ani circumstantele geopolitice s-au schimbat semnificativ, intr-un sens rau', a indicat la o conferinta de presa sefa executivului, Erna Solberg. 'Avem un vecin tot mai imprevizibil la est, care isi consolideaza capacitatile militare si afiseaza vointa de a folosi forta militara ca instrument politic', a adaugat premierul norvegian, facand referire la Rusia, care are frontiera comuna cu Norvegia in zona Arcticii.
Documentul confirma achizitia deja anuntata a 52 de avioane multirol F-35 (decizia privind sase dintre ele urmand sa fie luata in anul 2019) pentru fortele aeriene si mentioneaza echiparea fortelor navale cu patru submarine, pentru acest ultim contract fiind ramase in competitie compania franceza DCNS si cea germana ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS).
Se mai are in vedere achizitia unor noi avioane de supraveghere maritima, care vor inlocui cele sase vechi P-3 Orion.
Cheltuielile suplimentare pentru aceste echipamente vor aduce bugetul norvegian al apararii aproape de pragul de 2% din PIB, cerut de NATO, dar totusi el nu va fi atins.
Estimand ca, in prezent, Norvegia nu are o 'aparare adaptata situatiei geopolitice', premierul Erna Solberg a descris planul prezentat drept 'un efort de aparare istoric, cel mai substantial de la sfarsitul Razboiului Rece'.
Totusi, efortul financiar implicat de procesul modernizarii armatei este inferior celui cerut de seful Statului Major, amiralul Haakon Bruun-Hanssen, care a avansat suma de 180 de miliarde de coroane norvegiene. Dar in urma dezbaterilor din parlament, unde dreapta aflata la guvernare este minoritara, s-ar putea aduce unele amendamente.
Tara membra a NATO, dar nu si a Uniunii Europene, Norvegia a avut in general relatii bune cu Rusia, insa aceste raporturi s-au deteriorat odata cu declansarea crizei din Ucraina. Guvernul de la Oslo s-a alaturat sanctiunilor europene impotriva Rusiei, decizie ce a determinat riposta Moscovei, care a inclus Norvegia pe lista tarilor vizate de embargoul agroalimentar, iar pe plan militar s-a constatat o intensificare a prezentei fortelor navale rusesti in apropierea coastelor norvegiene din zona Oceanului Arctic.