Rusia avertizeaza NATO sa nu isi consolideze fortele navale din Marea Neagra, care nu are nicio legatura cu Alianta

Ultima actualizare: 19-06-2016 07:48
NATO, Marea Neagra

Un inalt diplomat rus a avertizat NATO sa nu isi consolideze fortele navale din Marea Neagra si a atras atentia ca o astfel de masura va submina securitatea regionala si relatiile deja tensionate intre Moscova si Alianta.

"Daca va fi luata decizia de a crea o forta permanenta, bineinteles ca va fi destabilizator, pentru ca nu este o mare NATO”, a declarat miercuri un oficial din Ministerul rus de Externe, Andrei Kelin.

"(Marea Neagra – n.r.) nu are nimic de-a face cu Alianta. Nu cred ca ar imbunatati relatiile noastre cu NATO”, a adaugat el.

Kelin a facut aceste declaratii inainte de summit-ul NATO de la Varsovia, de luna viitoare, care are loc intr-o perioada in care relatiile dintre Rusia si Alianta sunt extrem de tensionate din cauza rolului jucat de Moscova in criza din Ucraina.

NATO analizeaza ce masuri poate lua pentru a contracara atitudinea tot mai agresiva a Rusiei. Moscova sustine ca nu reprezinta nicio amenintare la adresa Aliantei.

Saptamana aceasta, statele membre NATO au agreat constituirea unei prezente inaintate adaptate in zona de sud-est a teritoriului aliat, cu o componenta terestra formata dintr-o brigada multinationala situata in Romania. O decizie concreta ar urma sa fie luata la summitul NATO de la Varsovia.

Presa rusa a anuntat luna aceasta ca distrugatorul american USS Porter a intrat in Marea Neagra pentru o misiune de rutina, o masura care a nemultumit Moscova, pentru ca vasul a fost echipat recent cu un nou sistem de rachete.

In baza Conventiei Montreux, tarile care nu au iesire la Marea Neagra nu pot desfasura nave de razboi in zona timp de mai mult de 21 de zile. Statele NATO Romania, Bulgaria si Turcia se afla in bazinul Marii Negre.

Rusia, care a anexat Crimeea in Crimeea in 2014, are propria sa flota in Marea Neagra, cu baza la Sevastopol.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO