Ministru: Romania si Bulgaria, tintele razboiului de propaganda rusesc. NATO si Moscova joaca "vapoarele" in Marea Neagra
Rusia nu va lasa fara reactie activitatea militara a NATO in Marea Neagra, a declarat joi reprezentantul permanent al Moscovei pe langa NATO. La randul lor, bulgarii spun ca e doar propaganda a Kremlinului
Informatiile despre o presupusa propunere de a crea o flota navala comuna cu Romania si Turcia pentru a contracara o eventuala amenintare rusa in Marea Neagra au reprezentat un “razboi de propaganda cu elemente de tactica de razboi hibrid”, a declarat ministrul bulgar al Apararii, Nikolai Nencev, citat de Novinite. Romania a propus numai actiuni si antrenamente comune pentru a spori capacitatile de aparare, a declarat vineri Nencev pentru postul de televiziune Nova TV, potrivit News.ro.
Oficialul sustine ca Bulgariei nu i-a fost inaintata nicio propunere de a infiinta o forta navala comuna cu Romania si Turcia in Marea Neagra. “Am cerut includerea expertilor NATO de la inceput, daca este discutata o propunere” pentru actiuni si antrenamente comune, a precizat Nencev. Orice initiative de aparare noi in Marea Neagra trebuie implementate sub umbrela NATO, si nu ca efort regional, a adaugat ministrul apararii de la Sofia.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Reactia Rusiei
Rusia va urmari atent activitatile militare ale SUA si NATO in Marea Neagra, activitati care ar putea implica, de asemenea, Ucraina si alte tari din regiune, si nu va lasa fara raspuns aceasta situatie, a declarat joi reprezentantul permanent al Moscovei pe langa Alianta Nord-Atlantica, Aleksandr Grusko, citat de TASS si RIA Novosti, conform Agerpres.
"Vom urmari indeaproape activitatea militara a Aliantei Nord-Atlantice in aceasta regiune, inclusiv posibila implicare a Ucrainei si a altor" tari, a spus Grusko, adaugand: "Este clar ca vom reactiona la astfel de lucruri cu scopul de a asigura o securitate fiabila la frontierele sudice ale Rusiei".
"Noi nu am vazut nicio punere in aplicare concreta a deciziilor NATO de consolidare a prezentei militare in Marea Neagra pana in prezent, dar Alianta discuta aceasta idee", a spus Grusko, indicand ca "au fost facute propuneri pentru a se crea un grup naval permanent, care sa implice tari NATO ce nu sunt situate direct in regiunea Marii Negre, precum si tari partenere".
"Din punctul nostru de vedere, aceasta idee va afecta in mod negativ situatia deja complicata din Marea Neagra cauzata de activitatea militara intensificata a NATO. Aceasta poate submina si mai mult formatele de cooperare existente in regiunea Marii Negre", a subliniat diplomatul rus.
"SUA incearca sa cucereasca aceasta zona maritima cu ajutorul navelor echipate cu sisteme de lupta Aegis ce dispun de un potential serios antiracheta si de lovire, ceea ce comporta riscuri suplimentare de destabilizare", a conchis diplomatul rus.
Ambasadorul Rusiei la NATO afirmase ca Marea Neagra nu va deveni niciodata un "lac al NATO".
Potrivit RIA Novosti, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat in repetate randuri ca Alianta continua sa adopte noi masuri pentru a asigura securitatea statelor aliate de la Marea Neagra, inclusiv in cadrul discutiilor dintre Romania, Turcia si Bulgaria cu privire la posibile initiative comune.
Ministrul apararii ucrainean Stepan Poltorak a anuntat miercuri ca Ucraina este pregatita sa se alature unui grup naval al Romaniei, Bulgariei si Turciei daca acesta va fi creat.