Donald Trump și Fed au stârnit panică în piețe. Acțiunile se prăbuşesc

Dată publicare: 17-03-2020 12:02
Dată actualizare: 17-03-2020 13:04


donald trump

Cei mai mari indici din Statele Unite ale Americii au scăzut dramatic după ce preşedintele Donald Trump a spus că cea mai dură parte a pandemiei va dura până în luna august. El le-a mai spus reporterilor că SUA „s-ar putea” îndrepta spre o recesiune.

De asemenea, scăderile au fost alimentate și de decizia Rezervei Federale (Fed), banca centrală a SUA, de a reduce puternic dobânda-cheie, până aproape de zero, mutare percepută ca un semnal de panică în piețe, transmite Reuters. 

Analistul Michael O’Rourke de la JonesTrading a menționat: “Au dat-o în bară. Fed s-a panicat și piața e speriată. S&P 500 a înregistrat maxime istorice în urmă cu mai puțin de o lună, iar Fed și-a consumat toate instrumentele, convenționale și neconvenționale. Principala concluzie (în piețe) va fi că Fed și-a consumat efectiv toată muniția, iar aceasta este acțiunea unei bănci centrale care s-a speriat”.

Bursa de pe Wall Street a înregistrat luni cel mai semnificativ declin de la "Lunea neagră" - prăbuşirea pieţelor bursiere din 1987. Totodată, investitorii sunt îngrijoraţi că autorităţile nu vor reuşi să adopte măsuri eficiente pentru a atenua pagubele economice provocate de extinderea virusului.


Indicele S&P 500 a scăzut cu 12%, încheind şedinţa bursieră de ieri la cel mai redus nivel din decembrie 2018. La un moment dat, în timpul şedinţei de luni, indicele Dow Jones a scăzut cu peste 3.000 de puncte. La închiderea şedinţei de luni, indicele Dow Jones înregistra un declin de 12,93%, ajungând la valoarea de 20.188,52 puncte, în scădere cu 2.997,10 puncte. A fost a doua cea mai pierdere după octombrie 1987 înregistrată de acest indice, citează Agerpres.

Totodată, indicele S&P 500 a pierdut, luni, 269 mii de miliarde de dolari în capitalizare de piață, potrivit S&P Dow Jones Indices. 


Indicele pan-European STOXX 600 a scăzut cu 4,9%, FTSE 100 al bursei din Londra cu 4%, DAX al bursei din Frankfurt cu 5,3%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 5,75%, Indicele FTSE MIB al bursei din Milano a coborât 6,1%, iar IBEX 35 al bursei din Madrid cu 7,88%.

În acest context, în câteva ore au fost șterse cel puțin 400 de miliarde de dolari din capitalizarea bursieră a regiunii. 

Pe de altă parte, Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a avertizat că Uniunea Europeană va intra în recesiune anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, blocul comunitar riscând o contractare de 2,5%. 


Analistul Mark Haefele, de la UBS Global Wealth Management a declarant: "Până acum pieţele nu sunt convinse că măsurile vor fi suficiente pentru a preveni o creştere semnificativă a falimentelor şi a şomajului".


Trump a mai menționat: "Pieţele vor avea grijă de ele. Economia se va redresa semnificativ odată ce se va rezolva problema epidemiei".


El şi-a exprimat speranţa că încă este posibilă în iunie o reuniune a liderilor G7 în SUA.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO