Donald Trump și doi dintre fiii săi, găsiți vinovați de fraudă într-un proces civil din New York

×
Codul embed a fost copiat

Un judecător din New York i-a găsit pe Donald Trump şi pe fiii săi adulţi răspunzători de fraudă şi a anulat certificarea de afaceri a Trump Organization, afirmând că Trump a furnizat declaraţii financiare false timp de aproximativ un deceniu.

Decizia judecătorului Arthur Engoron vine cu câteva zile înainte ca procesul civil în care sunt implicaţi biroul procurorului general din New York şi fostul preşedinte.

Engoron a admis moţiunea procurorului general Letitia James pentru o judecată sumară, constatând că Trump, fiii săi şi alte persoane "sunt răspunzători din punct de vedere juridic pentru încălcări persistente" ale legislaţiei statului New York. El a constatat că declaraţiile financiare pe care Trump le-a furnizat creditorilor şi asigurătorilor timp de aproximativ un deceniu sunt false şi a afirmat că aceştia s-au angajat în mod repetat în fraudă.

Decizia este o lovitură pentru Trump şi o respingere completă a argumentelor sale potrivit cărora nu a umflat valorile terenurilor sale de golf, hotelurilor, caselor de la Mar-a-Lago şi Seven Springs în declaraţiile financiare care au fost folosite în mod repetat în afaceri.

"Astăzi, un judecător a decis în favoarea noastră şi a constatat că Donald Trump şi Trump Organization s-au angajat în ani de zile de fraudă financiară", a declarat James într-o declaraţie marţi seară. 

Citește și
Donald Trump
VIDEO. Donald Trump, interviu la NBC. Refuză să spună cum a urmărit desfăşurarea atacului de la Capitoliul SUA
Pentru prima dată de la debutul invaziei, „Putin pare să câștige războiul din Ucraina” – analiză The Economist

"Aşteptăm cu nerăbdare să prezentăm restul cazului nostru la proces", a adăugat aceasta, relatează CNN, citată de News.ro.

Procurorul general a cerut daune de 250 de milioane de dolari, interzicerea ca Trump să mai ocupe funcţii de conducere a unei afaceri în New York şi să împiedice compania să se angajeze în tranzacţii comerciale timp de cinci ani.

Judecătorul a anulat certificatele de afaceri ale entităţilor Trump care sunt acuzate în acest caz, inclusiv Trump Organization, şi a declarat că un administrator judiciar va fi pus în funcţie pentru a "gestiona dizolvarea" entităţilor corporative. Există două proprietăţi din New York care fac parte din proces, turnul comercial de pe Wall Street - Trump Tower şi complexul familiei Trump de la Seven Springs.

Cu toate acestea, amploarea totală a hotărârii sale rămâne neclară.

Rămân întrebări cu privire la modul în care administratorul judiciar va dizolva proprietăţile, dacă hotărârea va avea impact asupra proprietăţilor situate în afara statului New York, inclusiv Mar-a-Lago, şi dacă Trump ar putea transfera activele din New York într-o nouă companie situată în afara statului.

Judecătorul consideră că argumentele inculpaţilor sunt false

Printre altele, Trump este acuzat că a umflat valoarea apartamentului său triplex de la Trump Tower de trei ori mai mare decât dimensiunea sa, ceea ce a dus la o supraevaluare cuprinsă între 114 şi 207 milioane de dolari, susţine Engoron.

"O discrepanţă de acest ordin de mărime, de către un dezvoltator imobiliar care îşi evaluează propriul spaţiu de locuit de zeci de ani, nu poate fi considerată decât o fraudă", a scris Engoron.

"Exacerbarea comportamentului obstrucţionist al inculpaţilor este dependenţa lor continuă de argumente false, în documente şi în pledoaria orală", a scris Engoron.

"În lumea inculpaţilor: apartamentele cu chirie reglementată valorează la fel ca apartamentele nereglementate; terenurile restricţionate valorează la fel ca terenurile nerestricţionate; restricţiile se pot evapora în aer; o dezminţire a unei părţi care aruncă responsabilitatea asupra altei părţi exonerează minciunile celeilalte părţi...", a mai afirmat judecătorul.

Ela adăugat: "Aceasta este o lume fantastică, nu lumea reală".

Trump, acuzat că şi-a umflat averea netă cu până la 2,2 miliarde de dolari într-un an

Trump a condamnat hotărârea într-o declaraţie, acuzându-l pe Engoron că "face ordine" lui James, în timp ce fostul preşedinte face campanie pentru a reveni la Casa Albă.

"Este o mare companie care a fost calomniată şi defăimată de această vânătoare de vrăjitoare motivată politic. Este foarte nedrept şi cer ajutorul celor mai înalte instanţe din statul New York sau al sistemului federal pentru a interveni. ACEASTA NU ESTE AMERICA!", a afirmat Trump.

Avocatul lui Trump, Christopher Kise, a calificat hotărârea drept "complet deconectată de faptele şi de legea care guvernează".

El a adăugat: "În timp ce întregul impact al deciziei rămâne neclar, ceea ce este clar este că preşedintele Trump şi familia sa vor căuta toate căile de atac disponibile în apel pentru a rectifica această eroare judiciară".

Într-o declaraţie pe X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter, Eric Trump a spus: "Nu am avut nicio problemă. Astăzi, mi-am pierdut toată încrederea în sistemul juridic din New York. Niciodată nu am mai văzut atâta ură faţă de o persoană din partea unui judecător - un efort coordonat cu procurorul general pentru a distruge viaţa, compania şi realizările unui om. Am condus o companie excepţională - nu am ratat niciodată plata unui împrumut, am adus băncilor sute de milioane de dolari, am dezvoltat unele dintre cele mai emblematice active din lume. Cu toate acestea, astăzi, persecuţia familiei noastre continuă..."

James a susţinut că Trump, trei dintre copiii săi, companiile sale şi directorii săi de afaceri au fraudat creditori, asigurători şi alte entităţi. În iunie, o curte de apel a respins-o pe fiica cea mare a lui Trump, Ivanka, în calitate de co-inculpat din acest caz.

În proces, James susţine că Trump a obţinut un beneficiu financiar "substanţial" prin prezentarea de informaţii eronate în declaraţiile sale financiare, inclusiv 150 de milioane de dolari sub forma unor dobânzi favorabile obţinute de la băncile pe care procurorul general a spus că echipa sa le-a indus în eroare.

În ordonanţă, judecătorul a respins mărturia lui Trump din depoziţie, în care fostul preşedinte a spus că declaraţiile financiare nu au fost frauduloase deoarece conţineau clauze de renunţare. Trump a spus că declaraţiile conţineau o "clauză fără valoare" în ele, avertizând creditorii şi alte persoane că nu ar trebui să se bazeze pe ele.

Marţi, judecătorul a declarat că "încrederea inculpaţilor în aceste clauze de renunţare «fără valoare» este lipsită de valoare".

Data de începere a procesului, în incertitudine

Hotărârea înseamnă că biroul procurorului general a câştigat în ceea ce priveşte prima sa cerere. Cazul va continua până la proces, dar biroul procurorului general nu va trebui să dovedească faptul că declaraţiile financiare sunt false, deoarece încearcă să îi tragă la răspundere pe el şi pe fiii săi pentru fraudă în domeniul asigurărilor şi fals în registre comerciale.

Data de începere a procesului rămâne în incertitudine.

La începutul acestei luni, Trump a depus o petiţie la curtea de apel a statului pentru a-l forţa pe Engoron să pună în aplicare o decizie a curţii de apel din iunie, care a declarat că anumite pretenţii pot fi fără obiect deoarece nu se încadrează în termenul de prescripţie. Curtea de apel a lăsat la latitudinea lui Engoron să decidă.

Un judecător de la Curtea de Apel a suspendat începerea procesului, programată pentru luni, pentru a permite unui grup mai mare de judecători de apel să se pronunţe. O decizie în această privinţă este aşteptată săptămâna aceasta.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru EURO 2024, simulată de 1.000 de ori! Cu cine a picat România și până unde a ajuns
Tragerea la sorți pentru EURO 2024, simulată de 1.000 de ori! Cu cine a picat România și până unde a ajuns
Citește și...
Trump va lipsi de la următoarea dezbatere republicană. Care este motivul
Trump va lipsi de la următoarea dezbatere republicană. Care este motivul

Fostul preşedinte american Donald Trump plănuieşte să ţină un discurs la Detroit pe 27 septembrie în faţa unei mulţimi de muncitori sindicali, sărind peste a doua dezbatere prezidenţială republicană.

VIDEO. Donald Trump, interviu la NBC. Refuză să spună cum a urmărit desfăşurarea atacului de la Capitoliul SUA
VIDEO. Donald Trump, interviu la NBC. Refuză să spună cum a urmărit desfăşurarea atacului de la Capitoliul SUA

Fostul preşedinte american Donald Trump a refuzat în repetate rânduri, într-un interviu difuzat duminică, să răspundă la întrebările despre dacă a urmărit la televizor desfăşurarea revoltei de la Capitoliu.

Donald Trump cere recuzarea judecătoarei din procesul în care e acuzat că a fost implicat în atacul împotriva Capitoliului
Donald Trump cere recuzarea judecătoarei din procesul în care e acuzat că a fost implicat în atacul împotriva Capitoliului

Fostul preşedinte american Donald Trump a cerut oficial, luni, recuzarea judecătoarei Tanya Chutkan - care ar urma să prezideze dezbaterile din procesul său federal pentru tentativele sale de a inversa rezultatul alegerilor din 2020.

Recomandări
Momente dramatice în Munchen. 100 de români au rămas blocați într-un avion, din cauza vremii nefavorabile | VIDEO
Momente dramatice în Munchen. 100 de români au rămas blocați într-un avion, din cauza vremii nefavorabile | VIDEO

Noaptea trecută a fost una extrem de dificilă pentru 100 de români care au rămas blocați pe aeroportul din Munchen.  

Ciolacu susține că
Ciolacu susține că "România ar fi rămas fără fonduri europene" de la 1 martie, dacă nu se luau măsurile fiscale

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri seară, că, dacă nu ar fi fost luate măsurile fiscale, România ar fi rămas de la 1 martie 2024 fără fonduri europene, iar acest lucru ar fi însemnat un dezastru naţional.

Un ostatic cu dublă cetățenie, israeliană și română, a murit în Fâșia Gaza. Care este situația prizonierilor
Un ostatic cu dublă cetățenie, israeliană și română, a murit în Fâșia Gaza. Care este situația prizonierilor

Autoritățile israeliene au confirmat moartea unui ostatic cu dublă cetățenie, israeliană și română, în Fâșia Gaza.