Documente publicate online in scandalul Panama Papers. Baza de date contine 214.000 de nume

Ultima actualizare: 12-05-2016 07:08
panama papers

Panama Papers, documentele la originea unui rasunator scandal de evaziune fiscala la nivel mondial, au fost postate online partial luni pe site-ul Consortiului International al Jurnalistilor de Investigatie (ICIJ), informeaza AFP.

Aceasta este "cea mai importanta publicare in legatura cu companiile offshore si persoanele aflate in spatele lor", afirma intr-un comunicat ICIJ, grupul cu sediul la Washington care a coordonat ancheta in scurgerea masiva de documente ale firmei de avocatura panameze Mossack Fonseca.

O baza de date ce contine circa 214.000 nume de companii si persoane fizice este acum deschisa publicului si ridica valul asupra societatilor fictive domiciliate in 21 de paradisuri fiscale, din Insulele Virgine Britanice pana in Hong Kong, trecand prin statul Nevada (vestul SUA).

Numele fostului ministru francez al bugetului Jerome Cahuzac, fortat sa demisioneze pentru ascundere de conturi in strainatate, apare mai ales in aceasta baza de date, care dezvaluie reteaua de societati-paravan creata de el in Seychelles si Panama pentru a-i acoperi urmele.

Intr-un interviu acordat France Presse, directorul ICIJ Gerard Ryle a explicat ca publicarea acestor documente raspunde unei cerinte de "transparenta", dar si-a exprimat de asemenea dorinta de a vedea si alte dezvaluiri multumita contributiei societatii civile.

Cu toate acestea, ICIJ a precizat ca doar o parte din cele 11,5 milioane de documente Panama Papers a fost folosita pentru a alimenta aceasta baza de date online. Firma Mossack Fonseca a amenintat ca va raspunde la aceasta publicare prin intermediul instantelor.

Dupa primele dezvaluiri publicate la inceputul lunii aprilie, Panama Papers au compromis reputatia unor sefi de stat, in Argentina, Ucraina si Rusia, dar de asemenea unor staruri de fotbal (Lionel Messi) sau de cinema (Pedro Almodovar), provocand o unda de soc ce a fortat comunitatea internationala sa treaca la actiune, noteaza AFP.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO