Distrugeri greu de închipuit în provincia turcă Hatay, la granița cu Siria. Imaginile groazei care au făcut înconjurul lumii

×
Codul embed a fost copiat

Bilanțul victimelor din Turcia și Siria a trecut de 5.300 de morți și zeci de mii de răniți.

Vezi AICI LIVE TEXT cu desfășurarea evenimentelor din Turcia și Siria

Eforturile echipelor de căutare sunt îngreunate de vremea aspră. Salvatorii se uită neîncetat după supraviețuitori, în ruine, dar sunt orașe unde n-au ajuns echipe de intervenție nici acum.

Localnicii se simt abandonați și neputincioși, în timp ce rudele țipă de sub dărâmături, și imploră după ajutor.

Peste 13 milioane de oameni sunt afectați într-un fel sau altul de catastrofa naturală care a provocat distrugeri colosale în Turcia și Siria.

Citește și
cutremur
Un nou cutremur s-a produs în România, la o zi după cele cinci în lanț produse luni
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Președintele turc, a decretat stare de urgență pentru trei luni în regiunea devastată.

Nou-născut salvat de sub dărâmăturile unui bloc din Siria

Imaginile cu un nou-născut salvat de sub dărâmăturile unui bloc din Siria au devenit simbol al speranței, dar și al nenorocirii care s-a abătut peste milioane de oameni din sud-estul Turciei și nordul Siriei. Copilul a venit pe lume prematur în ruinele în care a rămas captivă mama lui. Din păcate femeia n-a putut fi salvată.

Mii de case și blocuri de locuințe s-au prăbușit după cele două cutremure monstruoase - primul de 7,8 lângă Gaziantep, în primele ore ale dimineții de luni și, al doilea, de 7,5, produs în apropiere, șappte ore mai târziu.

Ilknur Pintilie, corespondent Știrile PRO TV: „Oamenii strigă disperați după rudele care au rămas blocate sub dărâmături în speranța că mai pot fi în viață. la mai bine de 24 de ore de la cutremur”.

Uneori apare un strop de bucurie în marea de deznădejde. Doi frați au fost prinși sub o placă de beton, unul peste altul. Surioara mai mare își mângâie protector pe cap frățiorul.

Fără pauză, echipele de salvatori, alături de voluntari și locanici, caută supraviețuitori

Frigul pătrunzător care persistă în Anatolia complică enorm situația. Pe lângă lipsa apei și oxigenul împuținat, temperatura la limita înghețului îi expune pe răniții blocați sub ruine riscului suplimentar de hipotermie.

La rândul lor, salvatorii se chinuiesc în condiții de frig, ploaie torențială, vânt și ninsoare, uneori cu mâinile goale. Supraviețuitorii tremură de frig în corturi sau în jurul unor sobe improvizate.

Cosmin Stan, corespondent Știrile PRO TV: „Este cumplit ce se întâmplă în Kahramanmaraş , epicentrul cutremurului care a lovit luni dimineață sudul Turciei. Cei rămași în viață își caută sub dărâmături singuri rudele care au pierit în urma seismului. Forțele de căutare și salvare, de asemenea, depun toate eforturile pentru a-i mai găsi pe cei care sunt încă în viață și minuni se întâmplă în continuare”.

Seismele și cele peste 300 de replci au lovit necruțător

Alex Crawford, Sky News, Antakya:În spatele meu, era un bloc de locuințe de opt etaje. Sunt doar câțiva voluntari care caută printre dărmături, cu mâinile goale sau folosind unelte pneumatice.(...) În clădiri se aud strigăte. Sunt oameni care strigă de la etajele de sus. Deja, de dimineață, au scos din bloc patru trupuri neînsuflețite. Mulți oameni din Antakya spun că se simt uitați, că ei nu primesc deloc ajutor”.

Numărul victimelor sporește mereu pe măsură ce sunt găsite tot mai multe trupuri neînsuflețite. Un bărbat din Adana și-a pierdut 11 rude. I-au secat lacrimile.

Alkan Ozhan, supraviețuitor:Mama, tata, fiul vărului meu, unchiul, mătușa, nepotul... Suntem nenorociți”.

În unele zone, din cauza șoselelor rupte de violența seismului și a condițiilor meteo, nici n-au ajuns echipe de intervenție. Oamenii privesc neputincioși către ruinele din care se aud gemetele celor dragi.

Supraviețuitor: Bebelușul de trei luni e mort. Oare îmi poate cineva salva fata de 12 ani? Astăzi mi-au dat trupul copilei de 15 ani. Fata mea a implorat după ajutor. A murit de frig! De ce n-a venit nimeni să mi-o salveze?”.

Stare de urgență în Turcia

Recep Tayyip Erdoğan, președintele Turciei: „Am decis să declar stare de urgență în cele 10 provincii afectate de cutremur pentru următoarele trei luni”.

Cosmin Stan, corespondent Știrile PRO TV: „Sute de oameni și mașini au luat cu asalt benzinăriile pentru a-și lua combustibil, așa încât să mai poată trece încă o noapte sub cerul liber. Ei folosesc motorină sau benzină pentru a aprinde focul pe timpul nopțIi ca să se încălzească”.

Situație tragică în Siria

Situația este tragică și în nordul Siriei, mai ales că seismele au devastat regiunea Idlib, unde războiul civil a făcut ravagii încă din 2011.

Supraviețuitor: Cum am ajuns la ieșirea din clădire s-a prăbușit totul în jurul nostru. Dumnezeu ne-a salvat. O ușă a căzut peste noi și ne-a protejat. Cei trei copii ai mei sunt cu răni la cap și la față, în timp ce fiica mea a scăpat fără nicio rană. Și soția mea e rănită la față și la cap".

Numărul răniților este uriaș, iar spitalele sunt copleșite

Ismail Abdullah, voluntar:Nu suntem pregătiți să ne confuntăm cu așa ceva. Este mai presus de noi și de orice ONG care operează în nord-vestul Siriei. Avem nevoie de ajutor imediat din partea oricui are această posibilitate”.

Sute de mii de refugiați din regiunea Idlib trăiau oricum în condiții extrem de dificile. După catastrofă, suferința lor a sporit.

Cutremurul a avut un impact devastator din cauza mai multor factori: momentul producerii, durata - peste un minut, localizarea epicentrului şi clădiri prost construite.

Când nu s-au prăbușit ca piesele de domino, clădirile „s-au năruit ca nişte clătite". Atunci când pereţii şi podelele nu sunt suficient de rezistente, fiecare etaj se prăbuşeşte vertical peste cel de dedesubt.

Cutremurul din 1999 a antrenat adoptarea unor legi care obligă toate construcţiile noi să respecte criteriile de rezistenţă la cutremur. Însă amploarea distrugerilor produse acum ar trebui să determine autorităţile turce să verifice dacă legislația a fost respectată.
 

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
INFOGRAFICE. ”Marele cutremur” din Turcia, pe înțelesul tuturor. Cum s-au răspândit undele seismice ucigașe
INFOGRAFICE. ”Marele cutremur” din Turcia, pe înțelesul tuturor. Cum s-au răspândit undele seismice ucigașe

Puternicul cutremur care a lovit luni sudul Turciei şi Siria vecină are un bilanţ devastator din cauza unei combinaţii de factori: momentul în care s-a declanşat, locaţia sa, o falie relativ liniştită timp de două secole şi clădiri prost construite.  

Un nou cutremur s-a produs în România, la o zi după cele cinci în lanț produse luni
Un nou cutremur s-a produs în România, la o zi după cele cinci în lanț produse luni

Un nou cutremur a avut loc în România, în zona Vrancea, marți, la ora 10:51, de magnitudine 3,5 pe scara Richter, potrivit INFP.

Un nou cutremur de 5,7 pe scara Richter a lovit Turcia
Un nou cutremur de 5,7 pe scara Richter a lovit Turcia

Un cutremur cu magnitudinea 5,7 a lovit estul Turciei, potrivit Centrului Seismologic European-Mediteranean, scrie Sky News.

Un tânăr din Siria și-a pierdut 12 rude, după cutremure. Un tată își plânge copilul: „Trezește-te, băiete, trezește-te
Un tânăr din Siria și-a pierdut 12 rude, după cutremure. Un tată își plânge copilul: „Trezește-te, băiete, trezește-te" VIDEO

În orașul Jandairis, din nordul Siriei, devastat de cutremur, un tată îndurerat ține în brațe trupul bebelușului mort, spunând iar și iar: „Trezește-te, băiete, trezește-te”.

Ce trebuie să faci în caz de cutremur, dar și după terminarea lui. Recomandările specialiștilor în caz de seism
Ce trebuie să faci în caz de cutremur, dar și după terminarea lui. Recomandările specialiștilor în caz de seism

Momentele din timpul unui cutremur pot aduce panică şi reacţii nesăbuite, care pot costa scump. Iată mai jos câteva sfaturi de urmat în caz de cutremur care v-ar putea ajuta să preveniţi eventualele daune.

Recomandări
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”
IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”

O nouă investigație a voluntarilor de mediu vine cu acuzații grave la adresa producătorului de mobilă IKEA.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.