Distrugeri greu de închipuit în provincia turcă Hatay, la granița cu Siria. Imaginile groazei care au făcut înconjurul lumii
Bilanțul victimelor din Turcia și Siria a trecut de 5.300 de morți și zeci de mii de răniți.
Vezi AICI LIVE TEXT cu desfășurarea evenimentelor din Turcia și Siria
Eforturile echipelor de căutare sunt îngreunate de vremea aspră. Salvatorii se uită neîncetat după supraviețuitori, în ruine, dar sunt orașe unde n-au ajuns echipe de intervenție nici acum.
Localnicii se simt abandonați și neputincioși, în timp ce rudele țipă de sub dărâmături, și imploră după ajutor.
Peste 13 milioane de oameni sunt afectați într-un fel sau altul de catastrofa naturală care a provocat distrugeri colosale în Turcia și Siria.
Președintele turc, a decretat stare de urgență pentru trei luni în regiunea devastată.
Nou-născut salvat de sub dărâmăturile unui bloc din Siria
Imaginile cu un nou-născut salvat de sub dărâmăturile unui bloc din Siria au devenit simbol al speranței, dar și al nenorocirii care s-a abătut peste milioane de oameni din sud-estul Turciei și nordul Siriei. Copilul a venit pe lume prematur în ruinele în care a rămas captivă mama lui. Din păcate femeia n-a putut fi salvată.
Mii de case și blocuri de locuințe s-au prăbușit după cele două cutremure monstruoase - primul de 7,8 lângă Gaziantep, în primele ore ale dimineții de luni și, al doilea, de 7,5, produs în apropiere, șappte ore mai târziu.
Ilknur Pintilie, corespondent Știrile PRO TV: „Oamenii strigă disperați după rudele care au rămas blocate sub dărâmături în speranța că mai pot fi în viață. la mai bine de 24 de ore de la cutremur”.
Uneori apare un strop de bucurie în marea de deznădejde. Doi frați au fost prinși sub o placă de beton, unul peste altul. Surioara mai mare își mângâie protector pe cap frățiorul.
Fără pauză, echipele de salvatori, alături de voluntari și locanici, caută supraviețuitori
Frigul pătrunzător care persistă în Anatolia complică enorm situația. Pe lângă lipsa apei și oxigenul împuținat, temperatura la limita înghețului îi expune pe răniții blocați sub ruine riscului suplimentar de hipotermie.
La rândul lor, salvatorii se chinuiesc în condiții de frig, ploaie torențială, vânt și ninsoare, uneori cu mâinile goale. Supraviețuitorii tremură de frig în corturi sau în jurul unor sobe improvizate.
Cosmin Stan, corespondent Știrile PRO TV: „Este cumplit ce se întâmplă în Kahramanmaraş , epicentrul cutremurului care a lovit luni dimineață sudul Turciei. Cei rămași în viață își caută sub dărâmături singuri rudele care au pierit în urma seismului. Forțele de căutare și salvare, de asemenea, depun toate eforturile pentru a-i mai găsi pe cei care sunt încă în viață și minuni se întâmplă în continuare”.
Seismele și cele peste 300 de replci au lovit necruțător
Alex Crawford, Sky News, Antakya: „În spatele meu, era un bloc de locuințe de opt etaje. Sunt doar câțiva voluntari care caută printre dărmături, cu mâinile goale sau folosind unelte pneumatice.(...) În clădiri se aud strigăte. Sunt oameni care strigă de la etajele de sus. Deja, de dimineață, au scos din bloc patru trupuri neînsuflețite. Mulți oameni din Antakya spun că se simt uitați, că ei nu primesc deloc ajutor”.
Numărul victimelor sporește mereu pe măsură ce sunt găsite tot mai multe trupuri neînsuflețite. Un bărbat din Adana și-a pierdut 11 rude. I-au secat lacrimile.
Alkan Ozhan, supraviețuitor: „Mama, tata, fiul vărului meu, unchiul, mătușa, nepotul... Suntem nenorociți”.
În unele zone, din cauza șoselelor rupte de violența seismului și a condițiilor meteo, nici n-au ajuns echipe de intervenție. Oamenii privesc neputincioși către ruinele din care se aud gemetele celor dragi.
Supraviețuitor: „Bebelușul de trei luni e mort. Oare îmi poate cineva salva fata de 12 ani? Astăzi mi-au dat trupul copilei de 15 ani. Fata mea a implorat după ajutor. A murit de frig! De ce n-a venit nimeni să mi-o salveze?”.
Stare de urgență în Turcia
Recep Tayyip Erdoğan, președintele Turciei: „Am decis să declar stare de urgență în cele 10 provincii afectate de cutremur pentru următoarele trei luni”.
Cosmin Stan, corespondent Știrile PRO TV: „Sute de oameni și mașini au luat cu asalt benzinăriile pentru a-și lua combustibil, așa încât să mai poată trece încă o noapte sub cerul liber. Ei folosesc motorină sau benzină pentru a aprinde focul pe timpul nopțIi ca să se încălzească”.
Situație tragică în Siria
Situația este tragică și în nordul Siriei, mai ales că seismele au devastat regiunea Idlib, unde războiul civil a făcut ravagii încă din 2011.
Supraviețuitor: „Cum am ajuns la ieșirea din clădire s-a prăbușit totul în jurul nostru. Dumnezeu ne-a salvat. O ușă a căzut peste noi și ne-a protejat. Cei trei copii ai mei sunt cu răni la cap și la față, în timp ce fiica mea a scăpat fără nicio rană. Și soția mea e rănită la față și la cap".
Numărul răniților este uriaș, iar spitalele sunt copleșite
Ismail Abdullah, voluntar: „Nu suntem pregătiți să ne confuntăm cu așa ceva. Este mai presus de noi și de orice ONG care operează în nord-vestul Siriei. Avem nevoie de ajutor imediat din partea oricui are această posibilitate”.
Sute de mii de refugiați din regiunea Idlib trăiau oricum în condiții extrem de dificile. După catastrofă, suferința lor a sporit.
Cutremurul a avut un impact devastator din cauza mai multor factori: momentul producerii, durata - peste un minut, localizarea epicentrului şi clădiri prost construite.
Când nu s-au prăbușit ca piesele de domino, clădirile „s-au năruit ca nişte clătite". Atunci când pereţii şi podelele nu sunt suficient de rezistente, fiecare etaj se prăbuşeşte vertical peste cel de dedesubt.
Cutremurul din 1999 a antrenat adoptarea unor legi care obligă toate construcţiile noi să respecte criteriile de rezistenţă la cutremur. Însă amploarea distrugerilor produse acum ar trebui să determine autorităţile turce să verifice dacă legislația a fost respectată.