Deputatii germani autorizeaza casatoria intre persoane de acelasi sex. Angela Merkel a votat impotriva

Ultima actualizare: 03-07-2017 07:11

Deputatii germani au adoptat vineri un proiect de lege care autorizeaza casatoria intre persoane de acelasi sex, dupa ce cancelarul german Angela Merkel a renuntat sa i se mai opuna de principiu.

Textul, care stabileste ca o ”casatorie este incheiata pe viata de doua persoane de sex diferit sau de acelasi sex”, a fost adoptat cu o majoritate de 393 de voturi de deputati din trei partide de stanga reprezentate in Camera inferioara a parlamentului - social democratii, ecologistii si stanga radicala - carora li s-au alaturat deputati din familia conservatoare a lui Merkel.

Dintre conservatori, 226 s-au pronuntat impotriva.

Germania se va alatura, astfel, celor 20 de state occidentale - intre care 13 din Europa - care au legalizat deja ”mariajul homo”, cum ii spun germanii.

Berlinul a adoptat in 2001 o uniune civila care ofera drepturi echivalente casatoriei, mai putin anumite avantaje fiscale si in materie de adoptie.

Noua lege, care este necesar sa fie adoptata in Camera superioara a Parlamentului pentru a intra in vigoare, cel mai probabil pana la sfarsitul anului, le va acorda cuplurilor de acelasi sex dreptul de a adopta.

Angela Merkel a deschis ea insasi calea adoptarii, anuntand miercuri, intr-o interventie, ca-i lasa pe deputatii din partidul sau sa voteze liber, fara un consemn cu privire la acest subiect.

Insa ea planuia un vot abia dupa alegerile legislative de la sfarsitul lui septembrie. Merkel a fost surprinsa de viteza cu care SPD, partenerul minoritar in coalitia pe care o conduce, a impus un vot doar dupa doua zile si s-a aliat cu alte doua miscari de opozitie reprezentate in Bundestag.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri ca a votat impotriva casatoriei intre persoane de acelasi sex deoarece ea crede ca legea germana vede o casatorie intre un barbat si o femeie, dar a indemnat la respectarea opiniei opuse, relateaza The Associated Press.

Merkel a deschis calea acestui vot, dupa ce a anuntat in cursul saptamanii ca parlamentarii conservatori pot vota cum le spune constiinta.

”In ceea ce ma priveste, casatoria definita de lege este casatoria unui barbat cu o femeie”, a declarat sefa Guvernului de la Berlin.

Ea spune ca vede vede in continuare o interpretare a legii drept o ”decizie de constiinta”.

Textul adoptat deschide calea cuplurilor de acelasi catre adoptie - pe care Merkel spune ca o sustine.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO