Decizia americanilor în cazul miresei jihadiste cu 3 soți: ”Îndură suferinţe ireparabile”


Ultimul update: Marti 05 Martie 2019 11:16
Data publicarii: Marti 05 Martie 2019 10:40
Categorie: Stiri externe
hoda muthana

O mireasă jihadistă, care a avut trei soți, luptători ai Statului Islamic, nu poate să se întoarcă în Statele Unite, autoritățile nefiind de acord să o primească pe teritoriul american.

Un judecător american a respins cererea de examinare de urgenţă a cetăţeniei lui Hoda Muthana, tânăra care a intrat în gruparea Statul Islamic şi căreia Washingtonul îi refuză întoarcerea în ţară, apreciind că nu este americană, relatează AFP, citat de News.ro.

Avocatul tinerei a cerut examinarea de urgenţă a situaţiei acesteia şi a insistat asupra faptului că femeia și copilul ei ar îndura ”suferinţe ireparabile” în cazul în care ar rămâne în tabăra de refugiaţi din nord-estul Siriei, în care a fost transferată în ianuarie, după ce s-a predat forţelor kurde.

 

 

”Nu există vreo îndoială că îndură suferinţe atât timp cât rămâne în tabără”, a dat asigurpri avocatul Charles Swift, evocând riscul ca ea ”să fie capturată din nou sau chiar ucisă”.

Totuși, reprezentantul Departamentului Justiţiei Scott Stewart spune că nu există ”vreun indiciu” care să arate că ea se află într-un pericol iminent.

Guvernul american refuză să o lase să se întoarcă în ţară, apreciind că ea nu este cetăţean american, în pofida faptului că s-a născut pe teritoriul Statelor Unite.

Tatăl său era, la acea vreme, un diplomat yemenit, iar o lege americană prevede ca copiii diplomaţilor născuţi în Statele Unite în timp ce părinţii lor sunt în post să nu primească în mod automat naţionalitatea americană. Astfel, ea nu are dreptul să deţină un paşaport american, potrivit Guvernului.

Căsătorită succesiv cu trei combatanţi SI, toţi ucişi, ea a participat în mod activ la propaganda grupării jihadiste sub pseudonomul "Oum Jihad", potrivit Counter Extremism Project.

Ea afirmă, în prezent, că a fost ”manipulată” de către recrutorii săi din cadrul SI şi că-şi regretă faptele, în contextul în care gruparea jihadistă a pierdut controlul asupra aproape tuturor teritoriilor în Siria şi Irak.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO