De ce nu permite Germania Estoniei să trimită arme în Ucraina. Totuși, nemții vor livra un spital de campanie

soldati, Ucraina, Rusia
Shutterstock

Spre deosebire de SUA, Marea Britanie, Polonia și alți aliați, guvernul german a refuzat să exporte arme letale în Ucraina. Mai mult, Germania blochează Estonia să trimită arme în Ucraina.

În cazul Estoniei, Berlinul refuză să permită unei țări terțe să trimită artilerie în Ucraina, deoarece armamentul provine din Germania, potrivit oficialilor estonieni și germani.

Citește și: 

►Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar ataca Ucraina. Trei scenarii posibile

►Parlamentul Rusiei dezbate o solicitare de recunoaștere a independenței regiunilor Doneţk și Lugansk din Ucraina

Citește și
soldati Ucraina
Criza din Ucraina. NATO începe supravegherea aeriană în Bulgaria
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

►Principalele concluzii după întâlnirea dintre Antony Blinken și Serghei Lavrov, despre criza din Ucraina
 

Problema este văzută de specialiștii în securitate occidentală și de Ucraina ca un test al politicii Berlinului față de transferul de arme în timpul unei crize tot mai mari în Europa și subliniază dificultățile cu care se confruntă SUA și aliații săi din Europa în a crea un răspuns concret și comun la ceea ce face Rusia în Ucraina.

Citește AICI cele mai noi informații despre criza din Ucraina

“Germania ezită să ne livreze (arme - n..red.)", a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, într-un interviu pentru The Wall Street Journal.

Oficialii germani au spus că impasul este rezultatul unei politici de lungă durată privind exporturile de arme către regiunile aflate în conflict. 

Un oficial al guvernului estonian a precizat că guvernul său încă încearcă să convingă Germania să se răzgândească.

„Sperăm că vom obține aprobarea Germaniei”, a spus Kristo Enn Vaga, consilier al ministrului eston al Apărării. „Estonia a arătat că vrem să ajutăm Ucraina în termeni practici cu ce putem”, a punctat consilierul.

Cum ar interpreta Moscova acest refuz

Specialiștii mai spun că în timp ce armele estoniene nu ar schimba dinamica pe câmpul de luptă, refuzul Germaniei ar putea fi interpretat de Moscova ca un alt semn al unei probleme în mijlocul Alianței. 

Acestea ar veni pe fondul unor câteva săptămâni de discuții în cadrul Alianței cu privire la modul de acțiune referitor criza din Ucraina, dar și cu privire la sancțiunile economice severe pe care oficialii americani și europeni au spus că le vor impune dacă Rusia atacă această țară. 

Germania va trimite un spital de campanie 

"Pot înţelege dorinţa de a sprijini Ucraina, şi este exact ceea ce facem deja", a transmis ministrul apărării, Christine Lambrecht, conform AFP şi Reuters.

"Astfel, un spital de campanie complet va fi livrat în februarie, cu instruirea necesară", a anunţat ea, precizând că, pentru Germania, aceasta implică un cost total de 5,3 milioane de euro.

"Am furnizat deja aparate de asistenţă respiratorie", a adăugat ministrul, amintind că Germania tratează "deja în spitale ale Bundeswehr (armata germană) soldaţi ucraineni grav răniţi".

"Suntem, aşadar, alături de Kiev. Acum trebuie să facem tot ceea ce ne stă în puteri pentru a dezamorsa criza", a rezumat ea.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Care este atmosfera în Ucraina. Oamenii din Donețk par obișnuiți cu zăngănitul armelor
Care este atmosfera în Ucraina. Oamenii din Donețk par obișnuiți cu zăngănitul armelor

În timp ce reprezentanții SUA și Rusia au căzut de acord să continue negocierile, în Ucraina localnicii se așteaptă la ce e mai rău, chiar dacă par să fie obișnuiți cu zăngănitul armelor.  

Criza din Ucraina. NATO începe supravegherea aeriană în Bulgaria
Criza din Ucraina. NATO începe supravegherea aeriană în Bulgaria

Discuțiile purtate vineri la Geneva de miniștrii de externe american și rus au dat o nouă șansă diplomației, tocmai când tensiunile dintre Moscova și Occident păreau că se precipită spre o invazie rusească în Ucraina.

Criza din Ucraina. NATO consideră
Criza din Ucraina. NATO consideră "inacceptabilă" cerinţa Rusiei privind retragerea din Bulgaria şi România

O nouă rundă de negocieri a avut loc, vineri, la Geneva între secretarul de stat american, Antony Blinken, şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pe tema crizei din Ucraina, dar fără concluzii foarte clare. 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.