Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar ataca Ucraina. Trei scenarii posibile

Ultima actualizare: 21-01-2022 19:26
Putin Vladmir
Pro TV

Un conflict militar major în Ucraina ar fi o catastrofă și este o variantă pe care nimeni nu ar trebui să și-o dorească. Dar este o variantă pentru care SUA trebuie să se pregătească.

Iată cele mai noi informații legate despre conflictul din Ucraina

Foreign Affairs scrie, chiar în ziua întâlnirii dintre Antony Blinken și Serghei Lavrov, că există trei scenarii posibile, în cazul în care calea diplomatică nu va avea succes, iar acestea depind foarte mult de modul în care Vladimir Putin decide că își poate atinge cel mai bine obiectivele.

Jurnaliștii scriu că președintele rus nu este fanul unui model democratic și prosper în această zonă, așa că într-un moment în care s-ar confrunta cu scăderea influenței și controlului asupra politicii externe și externe ucrainene, atunci Kremlinul și-ar putea atinge obiectivele doar prin forță militară.

Primul scenariu - soluționare diplomatică


Primul scenariu ar presupune o soluționare diplomatică coercitivă a crizei actuale. Rusia ar putea să recunoască sau să anexeze oficial regiunea Donbas din estul Ucrainei. Trebuie precizat că Parlamentul Rusiei dezbate deja o solicitare de recunoaștere a independenței regiunilor Doneţk și Lugansk din Ucraina. Acesta este un mod similar cu modul în care Rusia a recunoscut Abhazia și Osetia de Sud, Georgia.

Acest lucru ar permite Rusiei să evite o escaladare militară ulterioară, dar totuși să iasă în câștig. Dacă președintele rus alege această variantă, atunci Statele Unite și NATO ar putea răspunde prin a continua cu desfășurari suplimentare de-a lungul flancului estic al NATO, ceea ce ar genera o dilemă de securitate pe care Kremlinul vrea să o evite.


Cel de-al doilea scenariu


O a doua variantă ar implica o ofensivă limitată rusă, pentru a ocupa un teritoriu suplimentar în estul Ucraiei și în Donbas. Conform acestei variante, Rusia ar încerca să obțină portul Mariupol, la Marea Azov, dar și Harkov. De asemenea, Rusia ar putea încerca o versiune mai ambițioasă a acestei ofensive. Dinspre sud, Rusia ar putea incerca să lege, pe uscat, Crimeea de Rusia continentală. Mai mult, ar putea lansa o operațiune pentru a ocupa Odesa, cel mai important port al Ucrainei.

O astfel de mișcare ar priva Ucraina de porturi economice vitale de-a lungul coastei sale de sud, lăsând țara fără ieșire la mare, dar ar rezolva problemele logistice de lungă durată ale Rusiei. Totuși, aceasta ar fi o operațiune enormă, care angrena toate forțele pe care Rusia le-a adunat în Crimeea și de-a lungul granițelor de est și de nord ale Ucrainei.

Cel de-al treilea scenariu


Prin urmare, cel de-al treilea este o ofensivă rusă la scară largă care folosește puterea terestră, aeriană și maritimă pe toate axele de atac. În acest scenariu, Rusia ar stabili superioritatea aeriană și navală cât mai repede posibil. Unele forțe terestre rusești ar avansa spre Harkov și Sumy în nord-est, iar altele forțe aflate acum în Crimeea și Donbas ar avansa din sud și, respectiv, est.

Între timp, forțele ruse din Belarus ar putea amenința direct Kievul, angrenând astfel forțele ucrainene care altfel s-ar fi putut deplasa pentru a întări estul și sudul.  

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO