Care este atmosfera în Ucraina. Oamenii din Donețk par obișnuiți cu zăngănitul armelor
În timp ce reprezentanții SUA și Rusia au căzut de acord să continue negocierile, în Ucraina localnicii se așteaptă la ce e mai rău, chiar dacă par să fie obișnuiți cu zăngănitul armelor.
Și oamenii din regiunile separatiste pro-ruse sunt speriați. Aceștia spun însă că vestul și guvernul de la Kiev au de gând să-i atace. Ucraina a primit în ultimele zile cantități mari de armament din Marea Britanie și din statele baltice. Germania se ține la distanță de situația din Ucraina, iar unul dintre motive pare a fi dependența energetică de gazul rusesc.
Citește AICI cele mai noi informații despre criza din Ucraina
Steagurile rusești sunt la tot pasul în orașul Donețk, până în 2014 parte din Ucraina, acum... capitala Republici Populare cu același nume. Ici, colo sunt postere care îl comemorează pe primul președinte al regiunii separatiste, dar și statui ale lui Lenin. Localnicii, în marea lor majoritate etnici ruși, cred cu tărie că Ucraina pregătește o agresiune armată.
"Mobilizează artilerie, tunuri, lansatoare multiple de rachete"
Eduard Basurin, adjunctul miliției din Donețk: "Mobilizează artilerie, tunuri, lansatoare multiple de rachete în număr mai mare ca până acum. Capacitățile acelor lansatoare sunt destinate pentru distanțe scurte, așa că putem spune că se pregătesc de manevre ofensive".
Pentru localnicii pro-ruși din această regiune, Ucraina și Vestul sunt cei care pun în primejdie liniștea comunităților lor.
Raisa, rezident Donețk: "Știu că Blinken este interesat ca Rusia să atace Ucraina. Vor să înceapă un război și să dea vina pe altcineva. Nu pot spune că vor obține vreun rezultat pozitiv".
De partea cealaltă a liniei frontului, în orașul Harkov, oamenii privesc cu teamă spre granița cu Rusia, aflată la doar 25 de kilometri spre nord. În Kiev, însă, ucrainenii nu par prea afectați de pericolul unei potențiale invazii.
Clarissa Ward, Chief International Correspondent: "Pentru ucraineni nu e nimic nou. Chiar dacă în ultimele luni au fost masate mult mai multe trupe rusești la graniță, amenințarea unei invazii și amenințarea Rusiei, în general, este de opt ani o realitate aici, în Ucraina".
Citește și:
►Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar ataca Ucraina. Trei scenarii posibile
Localnicii s-au obișnuit cu tensiunile de la granițe, chiar dacă sunt conștienți că lucrurile pot lua o turnură gravă și că rezultatul final va fi decis în sferele înalte ale politicilor ruso-americane.
Clarissa Ward, Chief International Correspondent: "Pentru ucraineni, senzația e că au fost lăsați în afara discuției și că nu au prea multe de spus pentru a decide cum se va încheia această situație foarte tensionată".
Moralul localnicilor este unul ridicat, dacă e să ne luăm după declarațiile lor.
Localnic din Kiev: "Trebuie să-i arătăm lui Putin cât de inutilă e fanfaronada lui. Au încercat cu Georgia în 2008 și le-a mers, au încercat cu Ucraina, le-a mers. Încearcă să șantajeze și Moldova. Dar acum au ridicat ștafeta prea sus, iar Europa s-a speriat. Și are de ce".
Mai multe state europene au trimis ajutoare militare în Ucraina, în ultimele zile. Marea Britanie a fost printre primele: câteva zeci de militari din Regat au adus tone de echipamente militare, inclusiv lansatoare de rachete, pe aeroportul din Kiev. La fel și statele baltice, care au trimis rachete sol-aer și antitanc de producție americană după ce au primit acceptul Statelor Unite.
Pe de altă parte, însă, Berlinul face notă discordantă Germania a blocat transferul de tehnică militară către Kiev, o măsură care i-a adus critici cancelarului Scholz.