Care este atmosfera în Ucraina. Oamenii din Donețk par obișnuiți cu zăngănitul armelor

×
Codul embed a fost copiat

În timp ce reprezentanții SUA și Rusia au căzut de acord să continue negocierile, în Ucraina localnicii se așteaptă la ce e mai rău, chiar dacă par să fie obișnuiți cu zăngănitul armelor.  

Și oamenii din regiunile separatiste pro-ruse sunt speriați. Aceștia spun însă că vestul și guvernul de la Kiev au de gând să-i atace. Ucraina a primit în ultimele zile cantități mari de armament din Marea Britanie și din statele baltice. Germania se ține la distanță de situația din Ucraina, iar unul dintre motive pare a fi dependența energetică de gazul rusesc.

Citește AICI cele mai noi informații despre criza din Ucraina

Steagurile rusești sunt la tot pasul în orașul Donețk, până în 2014 parte din Ucraina, acum... capitala Republici Populare cu același nume. Ici, colo sunt postere care îl comemorează pe primul președinte al regiunii separatiste, dar și statui ale lui Lenin. Localnicii, în marea lor majoritate etnici ruși, cred cu tărie că Ucraina pregătește o agresiune armată.

"Mobilizează artilerie, tunuri, lansatoare multiple de rachete"

Eduard Basurin, adjunctul miliției din Donețk: "Mobilizează artilerie, tunuri, lansatoare multiple de rachete în număr mai mare ca până acum. Capacitățile acelor lansatoare sunt destinate pentru distanțe scurte, așa că putem spune că se pregătesc de manevre ofensive".

Citește și
Antony BLinken și Serghei Lavrov
Criza din Ucraina. NATO consideră "inacceptabilă" cerinţa Rusiei privind retragerea din Bulgaria şi România
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Pentru localnicii pro-ruși din această regiune, Ucraina și Vestul sunt cei care pun în primejdie liniștea comunităților lor.

Raisa, rezident Donețk: "Știu că Blinken este interesat ca Rusia să atace Ucraina. Vor să înceapă un război și să dea vina pe altcineva. Nu pot spune că vor obține vreun rezultat pozitiv".

De partea cealaltă a liniei frontului, în orașul Harkov, oamenii privesc cu teamă spre granița cu Rusia, aflată la doar 25 de kilometri spre nord. În Kiev, însă, ucrainenii nu par prea afectați de pericolul unei potențiale invazii.

Clarissa Ward, Chief International Correspondent: "Pentru ucraineni nu e nimic nou. Chiar dacă în ultimele luni au fost masate mult mai multe trupe rusești la graniță, amenințarea unei invazii și amenințarea Rusiei, în general, este de opt ani o realitate aici, în Ucraina".

Citește și: 

►Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar ataca Ucraina. Trei scenarii posibile

►Parlamentul Rusiei dezbate o solicitare de recunoaștere a independenței regiunilor Doneţk și Lugansk din Ucraina

►Principalele concluzii după întâlnirea dintre Antony Blinken și Serghei Lavrov, despre criza din Ucraina
 

Localnicii s-au obișnuit cu tensiunile de la granițe, chiar dacă sunt conștienți că lucrurile pot lua o turnură gravă și că rezultatul final va fi decis în sferele înalte ale politicilor ruso-americane.

Clarissa Ward, Chief International Correspondent: "Pentru ucraineni, senzația e că au fost lăsați în afara discuției și că nu au prea multe de spus pentru a decide cum se va încheia această situație foarte tensionată".

Moralul localnicilor este unul ridicat, dacă e să ne luăm după declarațiile lor.

Localnic din Kiev: "Trebuie să-i arătăm lui Putin cât de inutilă e fanfaronada lui. Au încercat cu Georgia în 2008 și le-a mers, au încercat cu Ucraina, le-a mers. Încearcă să șantajeze și Moldova. Dar acum au ridicat ștafeta prea sus, iar Europa s-a speriat. Și are de ce".

Mai multe state europene au trimis ajutoare militare în Ucraina, în ultimele zile. Marea Britanie a fost printre primele: câteva zeci de militari din Regat au adus tone de echipamente militare, inclusiv lansatoare de rachete, pe aeroportul din Kiev. La fel și statele baltice, care au trimis rachete sol-aer și antitanc de producție americană după ce au primit acceptul Statelor Unite.

Pe de altă parte, însă, Berlinul face notă discordantă Germania a blocat transferul de tehnică militară către Kiev, o măsură care i-a adus critici cancelarului Scholz.

 
 

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Criza din Ucraina. NATO începe supravegherea aeriană în Bulgaria
Criza din Ucraina. NATO începe supravegherea aeriană în Bulgaria

Discuțiile purtate vineri la Geneva de miniștrii de externe american și rus au dat o nouă șansă diplomației, tocmai când tensiunile dintre Moscova și Occident păreau că se precipită spre o invazie rusească în Ucraina.

Criza din Ucraina. NATO consideră
Criza din Ucraina. NATO consideră "inacceptabilă" cerinţa Rusiei privind retragerea din Bulgaria şi România

O nouă rundă de negocieri a avut loc, vineri, la Geneva între secretarul de stat american, Antony Blinken, şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pe tema crizei din Ucraina, dar fără concluzii foarte clare. 

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.