Cum s-ar obișnui oamenii cu restricțiile: ”Masca trebuie să devină ultima modă”
Masca de protecție ”trebuie să devină ultima modă”, pentru ca oamenii să se simtă mai relaxați purtând-o în scopul prevenirii infectării cu noul coronavirus, consideră experții germani.
Academia Leopoldina, o instituție de referință în Germania, consideră că masca de protecţie trebuie să devină ”noul standard social” şi de purtarea ei în public trebuie condiţionată relaxarea actualelor măsuri de combatere a răspândirii coronavirusului.
”Numai cu o protecţie sanitară suficientă se poate reveni la viaţa normală. Masca trebuie să devină ultima modă”, a declarat un membru al acestei academii, insistând că generalizarea acoperirii gurii şi nasului în spaţiul public este o necesitate în contextul pandemiei de COVID-19.
Problema cea mai importantă rămâne însă disponibilitatea acestui accesoriu pentru populaţie, cererea foarte mare pe plan mondial făcând măştile sanitare dificil de procurat.
Germania va primi 40 milioane de măști pe săptămâna din China
Cancelarul Angela Merkel, care a asigurat că ultimul raport pe care Academia Leopoldina îl va prezent luni va juca un rol important în dezbaterea despre relaxarea măsurilor de izolare, a avut o discuţie telefonică cu preşedintele chinez Xi Jinping, în urma căreia, potrivit Suddeutsche Zeitung, s-a ajuns la un acord prin care o companie chineză va furniza Germaniei 40 de milioane de măşti săptămânal.
Guvernul de la Berlin se va reuni miercurea viitoare prin videoconferinţă cu conducerile landurilor germane pentru a discuta despre oportunitatea relaxării măsurilor restrictive menite să frâneze răspândirea coronavirusului, dorind un echilibru între aplicarea criteriilor sanitare şi pagubele economice create de aceste măsuri.
Spania recomandă folosirea măștilor reutilizabile
Între timp, în Spania guvernul a recomandat vineri folosirea măştilor reutilizabile în timpul deplasărilor ce implică aglomeraţii şi va începe de luni distribuirea lor în staţiile de metrou şi de tren, în această zi urmând să fie reluate activităţile economice neesenţiale suspendate pe 30 martie în încercarea de a limita epidemia.
Ministrul spaniol al Sănătăţii, Salvador Illa, care a avertizat că Spania încă se află ”într-o fază importantă a epidemiei”, a precizat că vor fi distribuite măşti mai ales în mijloacele de transport unde păstrarea unei distanţe de siguranţă este dificilă şi a asigurat că va fi sporită producţia naţională de măşti sanitare.