Bloomberg: Interzicerea exportului de cereale de către România, ”o decizie dramatică”. Ce efecte globale va avea
România a devenit prima ţară care a blocat exporturile de cereale în timpul pandemiei de coronavirus, o decizie dramatică şi care ar putea spori temerile privind aprovizionarea cu alimente la nivel global.
O analiză realizată vineri de Bloomberg arată că decizia României, unul din marii exportatori de cereale din Uniunea Europeană, ar putea duce la creșterea prețului la grâu la nivel global.
Totuşi, decizia este în mare măsură simbolică, apreciază Bloomberg. România, al doilea exportator de grâu din UE, a recoltat deja şi a vândut mare parte din recoltă în acest moment al sezonului agricol.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mai puţin de 1% din exporturile UE vor fi afectate, conform estimărilor firmei UkrAgroConsult, care oferă servicii de consultanţă pentru sectorul agricol.
”Manifestare a protecționismului alimentar”
Decizia este încă un semn că producătorii de alimente cei mai mari din lume se tem pentru propria lor aprovizionare, în condiţiile în care cumpărătorii îşi extind aprovizionarea şi virusul a schimbat rutele comerciale obişnuite.
”Aceasta este o manifestare a unei noi tendinţe - protecţionismul alimentar - şi confirmă că există temeri privind aprovizionarea”, a apreciat Sergey Feofilov, director general al UkrAgroConsult, Kiev.
Decizia României ar putea sprijini de asemenea preţuri mai ridicate ale cerealelor. La Bursa de cereale din Chicago, de referinţă pe plan global, cotaţiile futures au urcat cu 12%, de la un nivel scăzut, la mijlocul lunii martie.
Naţiunile Unite au avertizat că ţările trebuie să evite ”politicile protecţioniste” (beggar-thy-neighbor policies).
Numărul oamenilor care vor suferi de foame se va dubla
Un raport recent estimează că numărul oamenilor care suferă de foame s-ar putea dubla în câteva luni, din cauza pierderii locurilor de muncă şi a întreruperii activităţii în urma pandemiei.
Chiar dacă Rusia şi Kazahstan au impus deja limite, reglementările sunt suficient de relaxate, astfel încât cantităţi mari de cereale încă se exportă.
România va permite vânzarea cerealelor în interiorul UE, dar va fi solicitat un document că nu este destinat pentru export, a informat Guvernul.
În sezonul care a început în iulie 2019, România a livrat deja peste 90% din grâul prevăzut să fie exportat în afara UE, conform datelor UkrAgroConsult.
Rolul României ca exportator de cereale
România este o parte importantă din coşul cu pâine de la Marea Neagră, unde pământul este perfect pentru creşterea grâului. Cargouri de cereale sunt vândute în mod regulat către ţările din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu.
De asemenea, România este unul din cei mai mari vânzători către Egipt, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, şi furnizează grâu Iordaniei, Coreei de Sud şi Sudanului.
În plus, este cel mai mare exportator de porumb din UE şi un mare furnizor de orz.
Costul pâinii a dus deseori la tulburări şi instabilitate politică. În timpul creşterii preţurilor la alimente din perioada 2008 - 2011, au fost tulburări legate de alimente în peste 30 de ţări din Africa, Asia şi Orientul Mijlociu.
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, joi seara, că în perioada stării de urgenţă se va suspenda exportul pentru mai multe produse agroalimentare, precum grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, ulei de seminţe şi zahăr.
Se estimează că starea de urgenţă va dura cel puţin până la mijlocul lunii mai.
Sursa: Agerpres
Etichete: romania, export, grau, coronavirus, scumpiri,
Dată publicare:
10-04-2020 20:20