Cum au reactionat rudele occidentalilor decapitati de SI dupa ce au aflat identitatea lui "John jihadistul"

Ultima actualizare: 02-03-2015 07:09
Jihadi John

Rudele fostilor ostatici occidentali decapitati de catre gruparea Statul Islamic (SI) au reactionat diferit dupa demascarea, neconfirmata de catre autoritatile britanice, joi, a lui "John jihadistul", relateaza Sky News, citat de Mediafax.

Familia lui Steven Sotloff, jurnalistul american a carui decapitare a fost filmata de catre SI, si-a exprimat "increderea deplina" in faptul ca presupusul criminal va fi adus in fata justitiei, la o zi dupa ce politia a anuntat ca "John jihadistul" este Mohammed Emwazi.

"Ei spera ca (Emwazi) va fi prins de catre serviciile americane de informatii, adus sa fie judecat in Statele Unite si condamnat pentru decapitarea fiului lor", a declarat pentru Sky News Barak Barfi, un purtator de cuvânt al familiei Sotloff.

"Ei nu vor cunoaste linistea pâna cand aceste persoane nu vor fi aduse in fata justitiei. Este doar un pas in lungul proces. Talibanii au fost indepartati de la putere in Afganistan, Al Qaida a fost eradicata in Afganistan, iar noi credem ca, intr-o buna zi, va veni si sfârsitul Statului Islamic", a subliniat el. "Atunci cand se va intâmpla acest lucru, cei ca John jihadistul nu vor avea unde sa fuga", a apreciat purtatorul de cuvânt.

Dupa demascarea neconfirmata a tanarului in varsta de 27 de ani promovat ca imagine a SI, reactia familiilor fostilor ostatici occidentali omorati cu sange rece a fost impartita.

Mama lui James Foley, primul jurnalist american ucis de catre gruparea jihadista, a declarat ca il iarta pe "John jihadistul", catalogand implicarea lui Emwazi in organizatia terorista drept o "tragedie in curs".

"Ma intristeaza ura sa necontenita. El s-a simtit nedreptatit, noi il condamnam acum, iar asta doar continua ura. este necesar sa incetam", a declarat ea pentru revista Time.

Rudele lui David Haines - un lucrator umanitar britanic despre care se crede ca a murit de mâna lui Emwazi - au, de asemenea, pareri impartite cu privire la ceea ce ar putea sa aduca alinare familiilor victimelor.

Moartea lui Emwazi ar fi "ultimul lucru pe mi-l doresc pentru cineva ca el", a declarat pentru BBC Dragana, vaduva lui Haines. insa fiica lui, Bethany, a declarat pentru ITV News, ca va cunoaste linistea "atunci cand (jihadistul) va avea un glont intre ochi".

Emwazi, un absolvent al Universitatii din Westminster, era cunoscut serviciilor britanice de informatii interne (MI5) dinainte sa se alature SI, in 2013.

Insa Barfi a declarat pentru Sky News, din partea familiei Sotloffs, ca respinge informatii potrivit carora serviciile britanice nu si-ar fi facut datoria.

"Britanicii erau vigilenti de mult si au oprit un numar de comploturi (teroriste). Nu avem de-a face cu o asemanare (cu cazul) fratilor Kouachi, care au comis atacul de la (sediul saptamânalului francez de satira) Charlie Hebdo", a apreciat el. "Este o situatie total diferita, iar serviciile britanice de informatii au facut atat cat au putut, avand in vedere constrangerile mediului democratic in care actioneaza", a subliniat el.

Comisia parlamentara pentru Securitate si Informatii doreste sa afle ce informatii detineau serviciile despre Emwazi, a declarat vicepresedintele liberal-democratilor britanici Sir Menzies Campbell, adaugand insa ca acest proces va avea loc abia dupa alegerile generale.

Emwazi a fost "hartuit permanent" de catre agentiile de securitate, inainte sa intre in rândul SI, a declarat Asim Qureshi, directorul campaniei grupului CAGE, care l-a descris pe militantul considerat in prezent infam drept "extrem de bun la suflet si amabil" si "cel mai frumos tanar".

Scotland Yard si Downing Street au refuzat sa confirme informatiile despre identitatea lui Emwazi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO