Cum au acționat pirații nigerieni care au răpit un marinar român. FILMUL operațiunii

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 24 Septembrie 2018 17:57
Categorie: Stiri externe

Un marinar român şi alţi 11 navigatori sunt ţinuţi captivi de piraţi de mai bine de 48 de ore.

Se aflau la bordul unei nave comerciale, în apele Nigeriei, când au fost atacaţi de indivizi înarmaţi care le-au distrus o parte din echipamentul de comunicaţii. Ministerul Afacerilor Externe a activat celulă de criză şi colaborează cu oficialii elveţieni - cei care deţineau vasul - pentru a-i elibera pe marinari.

Nava MV Glarus, de 67.000 de tone, încărcată cu cereale, naviga de la Lagos spre Port Harcourt, în golful Guineea.

În apropierea portului a fost atacată de mai mulţi indivizi înarmaţi.

Se întâmpla sâmbăta, pe 22 septembrie, dimineaţa, notează presa internaţională, care scrie că piraţii ar fi ajuns la bord cu ajutorul unor scări foarte lungi. Piraţii ar fi distrus parţial sistemul de comunicaţii de la bord şi au luat ostatici 12 din cei 19 membri ai echipajului.

Aceştia sunt din România, Filipine, Slovacia, Ucraina, Croaţia şi Bosnia-Herţegovina.

Adrian Mihalcioiu, reprezentant ITF: ”Este vorba de portul Harcourt.... Vedeţi cum se intra, se intra cumva prin estuar şi se merge pe foarte multe bifurcaţii. Ciudat este ca în port ar fi trebuit să avem securitate. Portul după toată aparența ar fi trebuit să fie port sigur.”

Ofiţerul de marină spune că a luat legătura cu armatorul navei, aflată sub pavilion elveţian, dar şi cu autorităţile consulare din Nigeria pentru a obţine informaţii despre soarta romanului sechestrat.

"Siguranța și bunăstarea celor luați ostatici este prima și absolută prioritate a Massoel Shipping", a transmis compania elveţiană, în timp ce Ministerul nostru de Externe a activat celulă de criză şi ţine legătura cu autorităţile Elveţia pentru eliberarea celor 12 navigatori.

Iar acest caz de răpire nu este singular. O companie de securitate a anunţat că în primele şase luni din acest an s-au înregistrat 34 de acte de piraterie asupra navelor comerciale şi de pescuit aflate în Golful Guineea.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, luni seară, că starea membrilor echipajului de pe o navă elveţiană răpiţi în largul Nigeriei, între care un cetăţean român, este bună. MAE precizează că, având în vedere faptul că printre persoanele răpite se regăsesc şi alţi cetăţeni străini, Celula de Criză a ministerului a implicat în demersurile de gestionare a cazului şi ambasadele României la Zagreb, Ljubljana şi Manila, pe lângă cele din Abuja şi Berna, care sunt în contact cu Ministerele de Externe ale statelor de reşedinţă, astfel încât Celula de Criză MAE coordonează în prezent cinci reprezentanţe diplomatice implicate.

"Având în vedere faptul că printre persoanele răpite se regăsesc şi alţi cetăţeni străini, Celula de Criză a MAE a implicat în demersurile de gestionare a cazului şi Ambasadele României la Zagreb, Ljubljana şi Manila, pe lângă cele din Abuja şi Berna, care sunt în contact cu Ministerele de Externe ale statelor de reşedinţă, astfel încât Celula de Criză MAE coordonează în prezent un număr de cinci reprezentanţe diplomatice implicate. Totodată, Ambasada României la Berna menţine în permanenţă legătura cu Ministerul Afacerilor Externe elveţian, cu armatorul navei şi Ambasadele Sloveniei şi Croaţiei la Berna, iar misiunea diplomatică a României la Abuja este în contact cu autorităţile nigeriene competente", transmite Ministerul de Externe.

Potrivit datelor preliminare obţinute de către agenţia de crewing, starea persoanelor răpite este bună, iar reprezentanţii Celulei de Criză a MAE sunt în contact permanent cu familia cetăţeanului român. "Dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestui caz, Celula de Criză a MAE reiterează recomandarea ca abordarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz să se facă cu toată precauţia", adaugă Ministerul de Externe.

Cei 12 marinari de la bordul navei comerciale elveţiene care au fost răpiţi de piraţi pe coasta Nigeriei sunt din România, Filipine, Slovenia, Ucraina, Croaţia, Bosnia-Herţegovina, a anunţat Autoritatea maritimă nigeriană, citată de Reuters.

Nava MV Glarus transporta grâu între Lagos şi Port Harcourt, un oraş portuar din sudul Nigeriei. Piraţii au pătruns la bord când nava se afla la 45 de mile nautice de insula Bonny şi au răpit 12 dintre cei 19 membri ai echipajului. Massoel Shipping, care operează nava MV Glarus, a comunicat: "Compania lucrează cu autorităţile şi specialiştii pentru a-i elibera rapid şi în siguranţă pe cei capturaţi”.

Răpirile sunt o problemă majoră în Nigeria, mai ales în zona Deltei Niger, acolo fiind principala sursă a ţării de ţiţei. Anul trecut au avut loc zece luări de ostatici în apele nigeriene.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Celulă de criză la MAE, după ce un inginer român a fost răpit de pirații nigerieni
Celulă de criză la MAE, după ce un inginer român a fost răpit de pirații nigerieni
VIDEO PROTVPLUS.RO
Atentat in Sri Lanka in ziua de Paste: imagini din biserica Sfantul Anton din Kochchikade - 4
Noi reguli în Sri Lanka, după atentatele comise de Paște. Ce au interzis autoritățile
Un bebeluș a murit în brațele unui pasager, în timpul unui zbor de 2h 30
Mărturia unei familii care a scăpat din atacurile din Sri Lanka: „Lenea ne-a salvat”. VIDEO
Zelenski, căutat de poliţie imediat după ce a câştigat alegerile din Ucraina. Ce riscă
Europa, lovită un nor de praf saharian în următoarele zile. Cum va fi afectată România
Ultima fotografie a unei familii făcută cu puțin timp înainte de exploziile din Sri Lanka
O bombă a fost găsită pe un aeroport din Sri Lanka
O bombă a fost găsită pe un aeroport din Sri Lanka, la câteva ore după atacurile sângeroase
Record de arestări! 831 de persoane reținute, într-o capitală, în timpul protestelor
Eveniment inedit pentru Notre Dame. Omagiul adus monumentului afectat de flăcări
Regina Elisabeta, sărbătorită chiar de Paște. Meghan, în centrul atenției și când lipsește
Comicul Volodimir Zelenski, ales preşedinte al Ucrainei. Care va fi primul său decret
Turişti răpiţi într-un hotel din Nigeria. Doi oameni au fost ucişi