Cum au acționat pirații nigerieni care au răpit un marinar român. FILMUL operațiunii

×
Codul embed a fost copiat

Un marinar român şi alţi 11 navigatori sunt ţinuţi captivi de piraţi de mai bine de 48 de ore.

Se aflau la bordul unei nave comerciale, în apele Nigeriei, când au fost atacaţi de indivizi înarmaţi care le-au distrus o parte din echipamentul de comunicaţii. Ministerul Afacerilor Externe a activat celulă de criză şi colaborează cu oficialii elveţieni - cei care deţineau vasul - pentru a-i elibera pe marinari.

Nava MV Glarus, de 67.000 de tone, încărcată cu cereale, naviga de la Lagos spre Port Harcourt, în golful Guineea.

În apropierea portului a fost atacată de mai mulţi indivizi înarmaţi.

Se întâmpla sâmbăta, pe 22 septembrie, dimineaţa, notează presa internaţională, care scrie că piraţii ar fi ajuns la bord cu ajutorul unor scări foarte lungi. Piraţii ar fi distrus parţial sistemul de comunicaţii de la bord şi au luat ostatici 12 din cei 19 membri ai echipajului.

Citește și
Somalia
Un român aflat pe o navă elvețiană a fost răpit, în largul apelor nigeriene
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Aceştia sunt din România, Filipine, Slovacia, Ucraina, Croaţia şi Bosnia-Herţegovina.

Adrian Mihalcioiu, reprezentant ITF: ”Este vorba de portul Harcourt.... Vedeţi cum se intra, se intra cumva prin estuar şi se merge pe foarte multe bifurcaţii. Ciudat este ca în port ar fi trebuit să avem securitate. Portul după toată aparența ar fi trebuit să fie port sigur.”

Ofiţerul de marină spune că a luat legătura cu armatorul navei, aflată sub pavilion elveţian, dar şi cu autorităţile consulare din Nigeria pentru a obţine informaţii despre soarta romanului sechestrat.

"Siguranța și bunăstarea celor luați ostatici este prima și absolută prioritate a Massoel Shipping", a transmis compania elveţiană, în timp ce Ministerul nostru de Externe a activat celulă de criză şi ţine legătura cu autorităţile Elveţia pentru eliberarea celor 12 navigatori.

Iar acest caz de răpire nu este singular. O companie de securitate a anunţat că în primele şase luni din acest an s-au înregistrat 34 de acte de piraterie asupra navelor comerciale şi de pescuit aflate în Golful Guineea.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, luni seară, că starea membrilor echipajului de pe o navă elveţiană răpiţi în largul Nigeriei, între care un cetăţean român, este bună. MAE precizează că, având în vedere faptul că printre persoanele răpite se regăsesc şi alţi cetăţeni străini, Celula de Criză a ministerului a implicat în demersurile de gestionare a cazului şi ambasadele României la Zagreb, Ljubljana şi Manila, pe lângă cele din Abuja şi Berna, care sunt în contact cu Ministerele de Externe ale statelor de reşedinţă, astfel încât Celula de Criză MAE coordonează în prezent cinci reprezentanţe diplomatice implicate.

"Având în vedere faptul că printre persoanele răpite se regăsesc şi alţi cetăţeni străini, Celula de Criză a MAE a implicat în demersurile de gestionare a cazului şi Ambasadele României la Zagreb, Ljubljana şi Manila, pe lângă cele din Abuja şi Berna, care sunt în contact cu Ministerele de Externe ale statelor de reşedinţă, astfel încât Celula de Criză MAE coordonează în prezent un număr de cinci reprezentanţe diplomatice implicate. Totodată, Ambasada României la Berna menţine în permanenţă legătura cu Ministerul Afacerilor Externe elveţian, cu armatorul navei şi Ambasadele Sloveniei şi Croaţiei la Berna, iar misiunea diplomatică a României la Abuja este în contact cu autorităţile nigeriene competente", transmite Ministerul de Externe.

Potrivit datelor preliminare obţinute de către agenţia de crewing, starea persoanelor răpite este bună, iar reprezentanţii Celulei de Criză a MAE sunt în contact permanent cu familia cetăţeanului român. "Dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestui caz, Celula de Criză a MAE reiterează recomandarea ca abordarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz să se facă cu toată precauţia", adaugă Ministerul de Externe.

Cei 12 marinari de la bordul navei comerciale elveţiene care au fost răpiţi de piraţi pe coasta Nigeriei sunt din România, Filipine, Slovenia, Ucraina, Croaţia, Bosnia-Herţegovina, a anunţat Autoritatea maritimă nigeriană, citată de Reuters.

Nava MV Glarus transporta grâu între Lagos şi Port Harcourt, un oraş portuar din sudul Nigeriei. Piraţii au pătruns la bord când nava se afla la 45 de mile nautice de insula Bonny şi au răpit 12 dintre cei 19 membri ai echipajului. Massoel Shipping, care operează nava MV Glarus, a comunicat: "Compania lucrează cu autorităţile şi specialiştii pentru a-i elibera rapid şi în siguranţă pe cei capturaţi”.

Răpirile sunt o problemă majoră în Nigeria, mai ales în zona Deltei Niger, acolo fiind principala sursă a ţării de ţiţei. Anul trecut au avut loc zece luări de ostatici în apele nigeriene.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Celulă de criză la MAE, după ce un inginer român a fost răpit de pirații nigerieni
Celulă de criză la MAE, după ce un inginer român a fost răpit de pirații nigerieni

S-a activat celula de criză în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, după ce un inginer român a fost răpit de piraţi.

Un român aflat pe o navă elvețiană a fost răpit, în largul apelor nigeriene
Un român aflat pe o navă elvețiană a fost răpit, în largul apelor nigeriene

O navă sub pavilion elveţian a fost atacată în largul apelor nigeriene, a anunţat sâmbătă Ministerul de Externe de la Berna; presa informează că 12 din cei 19 membri ai echipajului au fost răpiţi, transmite AFP.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.