Cum a ajuns Rusia sa controleze o baza militara dintr-un stat NATO, scoasa la vanzare pe internet. "Este o greseala politica"
In Norvegia ia amploare o dezbatere publica legata de vanzarea unei baze navale, ce acum adaposteste nave rusesti. Subiectul a aparut in presa si a primit atentie in contextul tensiunilor dintre Rusia si NATO.
Norvegia, membra a Aliantei, a construit baza cu pricina in timpul Razboiului Rece, insa a decis sa o vanda in urma cu doi ani, cand apele nu erau inca tulburi in Europa. Iar acum, noul proprietar a decis sa o inchirieze unor companii rusesti de cercetare.
In timpul Razboiului Rece, NATO si guvernul norvegian au investit peste 400 de milioane de euro pentru a crea, in decurs de trei decenii, o baza navala ultra-moderna, ascunsa in muntii din nordul tarii. Dupa caderea Uniunii Sovietice, baza Olasvern si-a pierdut treptat din importanta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Iar in 2009, pentru a scapa de costurile uriase de intretinere si considerand ca nu ii mai este de folos, guvernul a decis sa o vanda.
Hans Chr. Kjelstrup, comandant al fortelor navale, retras din functie "Decizia a fost o eroare politica, daca ai in vedere interesele norvegiene in nordul indepartat."
Olasvern a fost scoasa la vanzare pe internet, insa de-abia in urma cu doi ani si-a gasit cumparator, un om de afaceri care a platit putin peste 4 milioane de euro pentru, de trei ori mai putin decat suma ceruta. Peisajul de securitate european s-a modificat radical in ultimul an, iar regretele au inceput sa apara.
Jan Reksten, fostul sef al fortelor armate norvegiene: "Este ca si cum ai avea avioane de lupte, insa nu si baze aeriene."
Mai grav este ca noul proprietar a decis sa inchirieze baza, pe timp de iarna, unor vase de cercetare rusesti, detinute de companii private apropiate Kremlinului. Totodata, analistii norvegieni arata ca navele de cercetare rusesti au trimis in trecut mini-submarine pentru supraveghere si pregatire de razboi.
Oyvind Korsberg, parlamentar: "Asta arata ca decizia guvernului de coalitie de la acea vreme a fost gresita si foarte nefericita."
Culmea, executivul norvegian era condus in momentul vanzarii de Jans Stoltenberg, actualul secretar-general al NATO. Pe de alta parte, proprietarul bazei navale insista ca poate fi la fel de primitor cu nave norvegiene sau NATO, daca isi vor arata interesul.