Ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, a venit in Romania: "Vor avea loc mai multe exercitii militare bilaterale"

×
Codul embed a fost copiat

Marea Britanie va trimite 350 de militari si o nava de razboi in Romania, pentru a participa la exercitii comune cu trupele noastre, in contextul ultimelor provocari din partea Rusiei.

Anuntul a fost facut de ministrul britanic al Apararii, care s-a intalnit, luni, la Bucuresti, cu presedintele Iohannis si premierul Ponta.

"Rusia este pregatita sa intimideze tarile unde Vestul arata slabiciuni", a declarat Michael Fallon, care a precizat ca rusilor trebuie sa li se aminteasca faptul ca scutul antiracheta nu este menit sa atace pe cineva, ci are un rol de aparare.

350 de militari britanici se vor antrena alaturi de soldatii romani, in aprile, in poligonul Smardan. Iar in toamna, un distrugator britanic de ultima generatie, prevazut cu sistemul de rachete Viper, capabil sa distruga tinte la peste 100 de kilometri distanta, va acosta in portul Constanta, tot pentru exercitii comune.

Prezenta militara a fost discutata, luni, de ministrii Apararii din Romania si Marea Britanie.

Citește și
Vladimir Putin, Barack Obama
SUA anunta ca s-ar putea ajunge la o "confruntare militara", daca Rusia incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Un prim subiect abordat se refera la securitatea si la situatia politico-militara, dar si situatia de securitate pe Marea Neagra si masurile pe care trebuie sa le luam impreuna pentru a asigura o prezenta permanenta, prin rotatie, pe Marea Neagra, a capabilitatilor NATO", a spus Mircea Dusa.

Practic, in Romania nu avem o baza permanenta NATO, insa exercitiile multinationale aduc constant la noi forte ale tarilor membre, fie ca vorbim de trupe, blindate, avioane de vanatoare sau nave de razboi.

"Vor avea loc mai multe exercitii militare. Vor fi exercitii mai ample si cu o frecventa sporita atat sub umbrela NATO, cat si la nivel bilateral. E un aspect important, deoarece si Rusia face acelasi lucru cu miscari de trupe pe scara larga", a spus Michael Fallon, ministrul britanic al Apararii

Acestora li se adauga cele doua comandamente NATO care vor functiona la Bucuresti si din care vor face parte militari din mai multe state.

De partea cealalta, Rusia a trimis in Crimeea zece bombardiere supersonice Tupolev, capabile sa care inclusiv focoase nucleare.

Recent, Moscova a anuntat propriile antrenamente la care au participat peste 40.000 de soldati, 40 de nave de razboi, 15 submarine si peste 100 de avioane militare.

Prezent la Bucuresti, ministrul britanic spune ca impartaseste ingrijorarea Romaniei privind securitatea pe Marea Neagra.

Sinteza declaratiilor ministrului Apararii Nationale, Mircea Dusa:

- L-am felicitat pe domnul ministru ca Marea Britanie si-a asumat rolul de natiune-cadru in perioada 2016-2018 privind crearea fortei de reactie rapida.. Si ca Romania va fi prezenta in cadrul acestei capabilitati militare cu capabilitatile care vor rezulta in urma conferintelor de generare a fortei. Tot vizavi de masurile de asigurare pe flancul estic am discutat despe cele doua comandamente care vor fi organizate in Romania, comandamentul de tip F.U. si, sigur, comandamentul la nivel de divizie pe flancul sud-estic. Si domnul ministru m-a asigurat ca militarii britanici vor fi prezenti in ambele comandamente si mai ales in cel de divizie, unde numarul militarilor va fi unul rezonabil din punct de vedere numeric.

Am discutat despre importanta bugetelor apararii, de faptul ca Romania si-a asumat la nivel politic obligatia de a asigura in anii urmatori 2 % din PIB pentru aparare, pentru a asigura modernizarea si inzestrarea armatei.

Am apreciat si i-am multumit domnului ministru pentru prezenta militarilor Marii Britanii, dar si prezenta la exercitiile de amploare pe care le organizam in 2015."

Ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, la sediul MApN:

- "Profit de aceasta ocazie sa salut decizia Romaniei de a creste bugetul Apararii cu 2% din PIB in anii urmatori. Si in al doilea rand, sa avem o forta de reactie rapida, care sa-si merite cu adevarat numele. I-am promis domnului ministru ca vom fi prezenti cu trupe in cele doua comandamente care vor fi stabilite pe teritoriul dumneavoastra.

De asemenea, am impartasit ingrijorarea pe care Romania o are in ceea ce priveste securitatea Marii Negre.

Vreau de asemenea sa va spun ca in legatura cu sistemul de aparare antiracheta, este unul defensiv, asa cum ii spune si numele, la fel cum este si alianta NATO, alianta defensiva, avem dreptul sa ne aparam in acest format."

Vizita importanta in Romania a ministrului britanic al Apararii, Michael Fallon

"Marea Britanie si Romania au dezvoltat un parteneriat strategic ale carui prioritati sunt prosperitatea si securitatea. Guvernul de la Londra a salutat angajamentul Romaniei de a aloca doi la suta din Produsul Intern Brut (PIB) in domeniul apararii, pana in 2017, precum si gazduirea Comandamentului Multinational de Divizie Sud-Est (Multinational Divisional HQ, South-East Europe) si a uneia dintre cele sase Unitati pentru Integrarea Fortelor NATO (NATO Forward Integration Unit)", se arata in comunicatul Ambasadei britanice, postat duminica pe Facebook.

"Marea Britanie s-a angajat sa contribuie la aceste noi structuri organizate sub umbrela Aliantei Nord-Atlantice. De asemenea, dupa incheierea Summit-ului NATO din tara Galilor, Marea Britanie a luat parte la un exercitiu militar comun cu Romania si va mai participa, in curand, cu un contingent de 350 de militari la alte trei astfel de exercitii", mai precizeaza comunicatul.

Totodata, misiunea diplomatica subliniaza faptul ca vizita lui Michael Fallon are loc la scurt timp dupa cea a ministrului britanic de Externe, Philip Hammond, in ianuarie 2015, confirmand relatia apropiata de care se bucura Romania si Marea Britanie.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Scenariu de razboi al analistilor americani: Trupele rusesti ar putea ajunge la granita Romaniei. Cat ar dura invazia
Scenariu de razboi al analistilor americani: Trupele rusesti ar putea ajunge la granita Romaniei. Cat ar dura invazia

O analiza a expertilor americani arata ca fortele militare ale Kremlinului ar putea sa inainteze pana la hotarele tarii noastre. Suna ca un cosmar, dar chiar si specialistii romani confirma ca este posibil.

SUA anunta ca s-ar putea ajunge la o
SUA anunta ca s-ar putea ajunge la o "confruntare militara", daca Rusia incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare

SUA vor lua masuri de aparare daca Rusia va incalca prevederile Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF), au anuntat seful Statului Major Interarme, generalul Martin Dempsey, si secretarul american al Apararii Ashton Carter, relateaza RIA Novosti.

Iohannis, dupa CSAT: In apropierea granitelor tarii sunt ucisi oameni. Ce vor face trupele portugheze pe teritoriul Romaniei
Iohannis, dupa CSAT: In apropierea granitelor tarii sunt ucisi oameni. Ce vor face trupele portugheze pe teritoriul Romaniei

150 de militari portughezi si patru avioane F16 vor stationa la vara in Romania. Decizia a fost luata de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii care s-a reunit marti pentru prima data, de cand presedintele Klaus Iohannis, a preluat mandatul.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.