Ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, a venit in Romania: "Vor avea loc mai multe exercitii militare bilaterale"

23-03-2015 20:20


Marea Britanie va trimite 350 de militari si o nava de razboi in Romania, pentru a participa la exercitii comune cu trupele noastre, in contextul ultimelor provocari din partea Rusiei.

Anuntul a fost facut de ministrul britanic al Apararii, care s-a intalnit, luni, la Bucuresti, cu presedintele Iohannis si premierul Ponta.

"Rusia este pregatita sa intimideze tarile unde Vestul arata slabiciuni", a declarat Michael Fallon, care a precizat ca rusilor trebuie sa li se aminteasca faptul ca scutul antiracheta nu este menit sa atace pe cineva, ci are un rol de aparare.

350 de militari britanici se vor antrena alaturi de soldatii romani, in aprile, in poligonul Smardan. Iar in toamna, un distrugator britanic de ultima generatie, prevazut cu sistemul de rachete Viper, capabil sa distruga tinte la peste 100 de kilometri distanta, va acosta in portul Constanta, tot pentru exercitii comune.

Prezenta militara a fost discutata, luni, de ministrii Apararii din Romania si Marea Britanie.

"Un prim subiect abordat se refera la securitatea si la situatia politico-militara, dar si situatia de securitate pe Marea Neagra si masurile pe care trebuie sa le luam impreuna pentru a asigura o prezenta permanenta, prin rotatie, pe Marea Neagra, a capabilitatilor NATO", a spus Mircea Dusa.

Practic, in Romania nu avem o baza permanenta NATO, insa exercitiile multinationale aduc constant la noi forte ale tarilor membre, fie ca vorbim de trupe, blindate, avioane de vanatoare sau nave de razboi.

"Vor avea loc mai multe exercitii militare. Vor fi exercitii mai ample si cu o frecventa sporita atat sub umbrela NATO, cat si la nivel bilateral. E un aspect important, deoarece si Rusia face acelasi lucru cu miscari de trupe pe scara larga", a spus Michael Fallon, ministrul britanic al Apararii

Acestora li se adauga cele doua comandamente NATO care vor functiona la Bucuresti si din care vor face parte militari din mai multe state.

De partea cealalta, Rusia a trimis in Crimeea zece bombardiere supersonice Tupolev, capabile sa care inclusiv focoase nucleare.

Recent, Moscova a anuntat propriile antrenamente la care au participat peste 40.000 de soldati, 40 de nave de razboi, 15 submarine si peste 100 de avioane militare.

Prezent la Bucuresti, ministrul britanic spune ca impartaseste ingrijorarea Romaniei privind securitatea pe Marea Neagra.

Sinteza declaratiilor ministrului Apararii Nationale, Mircea Dusa:

- L-am felicitat pe domnul ministru ca Marea Britanie si-a asumat rolul de natiune-cadru in perioada 2016-2018 privind crearea fortei de reactie rapida.. Si ca Romania va fi prezenta in cadrul acestei capabilitati militare cu capabilitatile care vor rezulta in urma conferintelor de generare a fortei. Tot vizavi de masurile de asigurare pe flancul estic am discutat despe cele doua comandamente care vor fi organizate in Romania, comandamentul de tip F.U. si, sigur, comandamentul la nivel de divizie pe flancul sud-estic. Si domnul ministru m-a asigurat ca militarii britanici vor fi prezenti in ambele comandamente si mai ales in cel de divizie, unde numarul militarilor va fi unul rezonabil din punct de vedere numeric.

Am discutat despre importanta bugetelor apararii, de faptul ca Romania si-a asumat la nivel politic obligatia de a asigura in anii urmatori 2 % din PIB pentru aparare, pentru a asigura modernizarea si inzestrarea armatei.

Am apreciat si i-am multumit domnului ministru pentru prezenta militarilor Marii Britanii, dar si prezenta la exercitiile de amploare pe care le organizam in 2015."

Ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, la sediul MApN:

- "Profit de aceasta ocazie sa salut decizia Romaniei de a creste bugetul Apararii cu 2% din PIB in anii urmatori. Si in al doilea rand, sa avem o forta de reactie rapida, care sa-si merite cu adevarat numele. I-am promis domnului ministru ca vom fi prezenti cu trupe in cele doua comandamente care vor fi stabilite pe teritoriul dumneavoastra.

De asemenea, am impartasit ingrijorarea pe care Romania o are in ceea ce priveste securitatea Marii Negre.

Vreau de asemenea sa va spun ca in legatura cu sistemul de aparare antiracheta, este unul defensiv, asa cum ii spune si numele, la fel cum este si alianta NATO, alianta defensiva, avem dreptul sa ne aparam in acest format."

Vizita importanta in Romania a ministrului britanic al Apararii, Michael Fallon

"Marea Britanie si Romania au dezvoltat un parteneriat strategic ale carui prioritati sunt prosperitatea si securitatea. Guvernul de la Londra a salutat angajamentul Romaniei de a aloca doi la suta din Produsul Intern Brut (PIB) in domeniul apararii, pana in 2017, precum si gazduirea Comandamentului Multinational de Divizie Sud-Est (Multinational Divisional HQ, South-East Europe) si a uneia dintre cele sase Unitati pentru Integrarea Fortelor NATO (NATO Forward Integration Unit)", se arata in comunicatul Ambasadei britanice, postat duminica pe Facebook.

"Marea Britanie s-a angajat sa contribuie la aceste noi structuri organizate sub umbrela Aliantei Nord-Atlantice. De asemenea, dupa incheierea Summit-ului NATO din tara Galilor, Marea Britanie a luat parte la un exercitiu militar comun cu Romania si va mai participa, in curand, cu un contingent de 350 de militari la alte trei astfel de exercitii", mai precizeaza comunicatul.

Totodata, misiunea diplomatica subliniaza faptul ca vizita lui Michael Fallon are loc la scurt timp dupa cea a ministrului britanic de Externe, Philip Hammond, in ianuarie 2015, confirmand relatia apropiata de care se bucura Romania si Marea Britanie.

VIDEO PROTVPLUS.RO