Crucea Roşie: „Fake news” despre vaccin, a doua pandemie cu care se confruntă acum omenirea
Vaccinurile Covid-19 se apropie cu pași repezi, dar o a doua pandemie ar putea împiedica eforturile de combatere ale celei dintâi, potrivit președintelui Federației Internaționale Crucea Roșie.
A doua pandemie: „fake news-urile” despre acele vaccinuri, transmite CNN.
Francesco Rocca, președintele Federației Internaționale Crucea Roșie, a declarat, luni, într-un briefing virtual adresat Asociației Corespondenților ONU că guvernele și instituțiile trebuie să pună în aplicare măsuri de combatere a neîncrederii și dezinformării aflate în creștere.
„Pentru a combate Covid-19, trebuie să învingem și pandemia paralelă de neîncredere, care a împiedicat în mod constant răspunsul nostru colectiv la această boală”, a spus el.
El a mai declarat că organizația sa împărtășește „sentimentele de ușurare și optimism”, pe care le aduc evoluțiile vaccinurilor anti-Covid-19, dar guvernele și instituțiile „trebuie să construiască încredere în comunități” în care dezinformarea a prins rădăcini.
Există o ezitare crescândă în ceea ce privește vaccinurile din întreaga lume, în special vaccinul Covid-19, a spus Rocca. El a citat un studiu al Universității Johns Hopkins din 67 de țări, care arată că acceptarea vaccinului a scăzut semnificativ între iulie și octombrie a acestui an.
În același timp, neîncrederea crește în jurul altor măsuri, care trebuie să continue în timpul pandemiei.
„Acest nivel ridicat de neîncredere a fost evident încă de la începutul pandemiei Covid-19 și a facilitat în mod clar transmiterea virusului la toate nivelurile”, a spus el.
„Comunități din întreaga lume nu sunt conștiente de pandemie”
Cel mai evident exemplu, a adăugat el, a fost cât de mulți oameni din lumea occidentală nu erau dispuși să poarte măști de protecție. Totuși, neîncrederea și dezinformarea sunt niște probleme globale.
„Aceasta nu este doar o problemă de neîncredere. Este o problemă de informare. Oricât de surprinzător ar părea, există încă comunități din întreaga lume care nu sunt conștiente de pandemie", a mai adăugat el.
Astfel de comunități sunt de obicei vulnerabile și marginalizate, trăind în afara posibilităților de comunicare obișnuite. El a dat exemplul Pakistanului, citând un sondaj al Federației care a constatat că 10% dintre respondenți nu știau despre Covid-19.
„Credem că efortul masiv coordonat, care va fi necesar pentru lansarea vaccinului Covid într-o manieră echitabilă, trebuie să fie paralel cu eforturi la fel de masive, pentru a construi și a proteja în mod proactiv încrederea”, a spus Rocca.