Criza in Ucraina. Planul de pace in sapte puncte al lui Vladimir Putin. Arseni Iateniuk: "E praf in ochi"

×
Codul embed a fost copiat

3 septembrie 2014. Vladimir Putin si Petro Poroshenko au discutat telefonic despre criza din estul separatist al Ucrainei si despre posibilitatea unui armistitiu. Dar nu s-au inteles, din moment ce Kievul a anuntat incetarea focului, nu si Rusia.

Imediat dupa convorbirea telefonica a celor doi, site-ul presedintiei ucrainene a postat un comunicat privind un acord de incetare permamenta a focului. Dar sperantele au fost spulberate de reprezentantii Kremlinului, care au revenit cu precizari tehnice, cum ar fi ca "Rusia nu este parte a conflictului si prin urmare nu poate negocia un armistitiu".

Presedintele Obama, care a discutat situatia din estul Ucrainei in timpul unei vizite in Estonia, a fost primul care si-a exprimat neincrederea. Barack Obama, presedintele SUA: "Este prea devreme sa comentam. Nu am vazut detalii, am vazut doar niste informatii in presa".

Criza din Ucraina este, de altfel, subiectul prioritar la Summitul NATO care incepe joi la Cardiff. Expertii sunt rezervati, daca nu chiar pesimisti.

Eugene Rumer, expert probleme securitate: "Ce vor face NATO, Europa si SUA este sa intareasca securitatea tarilor care se afla acum in linia frontului, incluzand aici tarile baltice, Polonia, Slovacia, Ungaria, Romania. Cred ca sunt sanse minime pentru solutionarea conflictului pe cale diplomatica".

Citește și
vladimir putin
Criza in Ucraina. Armata este in deruta din cauza intaririlor trimise de Rusia. Putin, amenintat cu noi sanctiuni
Ce arme țineau rușii în depozitul aruncat în aer de dronele ucrainene. Explozia a fost atât de puternică, încât seismografele au înregistrat un cutremur

In acest timp, pe front, rebelii prorusi isi continua netulburati marsul. Dupa un asediu de 3 saptamani, au preluat si controlul asupra orasului Ilovaisk. Comandantul rebelilor spune ca a incercat sa fie marinimos cu soldatii ucraineni. "Le-am spus de un milion de ori sa renunte si sa plece. Dar multi ofiteri lupta pentru bani, iar soldatii obisnuiti sunt fortati sa o faca. Au murit cu lacrimi in ochi pentru ca nu au experienta si nu-si cunosc dusmanul", spune el.

Peste tot sunt semnele unei batalii pe viata si pe moarte.

Diana Magnay, corespondent CNN: "Un tanc ars la sud de Ilovaisk este doar unul dintre semnele luptelor crancene care s-au dus aici, in ceea ce pare a fi un punct de retragere, aflat in haos total. Sunt vehicule calcinate peste tot si munitie neexplodata zace pe pamant. Pare sa fie ultimul bastion al armatei ucrainene, in fata avansului rebelilor".
 

SUMARUL EVENIMENTELOR DE MIERCURI, 3 SEPTEMBRIE:

-► Planul lui Putin pentru Ucraina este "praf in ochi" pentru occidentali

-► Vladimir Putin prezinta un plan de pace in sapte puncte pentru solutionarea crizei ucrainene

-► Vladimir Putin spera ca Kievul si rebelii prorusi vor ajunge la un "acord final" vineri

-► Ucraina vrea sa construiasca un zid la granita cu Rusia

-► Kievul si-a nuantat afirmatiile privind acordul la care au ajuns Putin si Porosenko

-► Rusia sustine ca nu poate decide un armistitiu in Ucraina, deoarece nu este implicata in conflict

-► Acord privind un armistitiu permanent intre Rusia si Ucraina

-► Putin a discutat la telefon cu Porosenko

-► Slovacia a inaugurat un gazoduct care va aproviziona Ucraina

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Planul lui Putin pentru Ucraina este "praf in ochi" pentru occidentali

Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a respins planul de solutionare a conflictului din estul separatist prorus al Ucrainei prezentat miercuri de catre Vladimir Putin, apreciind ca este vorba despre "praf in ochi" pentru evitarea sanctiunilor occidentale.

"Acest nou plan este praf in ochi pentru comunitatea internationala, inaintea Summitului NATO, si o tentativa de a scapa de deciziile inevitabile ale Uniunii Europene (UE) privind impunerea unor noi sanctiuni Rusiei", a declarat premierul ucrainean, citat intr-un comunicat.

Vladimir Putin prezinta un plan de pace in sapte puncte pentru solutionarea crizei ucrainene

Presedintele rus, Vladimir Putin, a prezentat miercuri un plan de pace in sapte puncte, care prezinta pasii ce trebuie urmati, in opinia sa, pentru reglementarea conflictului din estul Ucrainei, relateaza BBC News Online.

Putin a declarat ca spera ca un acord de pace intre Kiev si rebelii prorusi sa fie incheiat vineri. El le-a cerut celor doua parti implicate in conflict sa inceteze actiunile militare in estul Ucrainei, adaugand ca viziunea sa si cea a omologului sau ucrainean, Petro Porosenko, sunt foarte apropiate. Presedintele rus a prezentat un plan de pace in sapte puncte, care prezinta pasii ce trebuie urmati, in opinia sa, pentru reglementarea conflictului:

1. Armata ucraineana si rebelii trebuie sa inceteze "operatiunile ofensive active";

2. Trupele ucrainene trebuie sa se retraga la o distanta de la care nu mai pot bombarda zonele locuite;

 3. Monitorizare internationala privind respectarea armistitiului;

4. Incetarea folosirii avioanelor militare impotriva civililor;

5. Schimb de prizonieri fara conditii prealabile;

6. Coridor umanitar pentru refugiati si livrarea de ajutoare;

7. Refacerea infrastructurii distruse.

Vladimir Putin spera ca Kievul si rebelii prorusi vor ajunge la un "acord final" vineri

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri ca spera ca un "acord final" intre Kiev si rebelii prorusi sa fie incheiat vineri, apreciind ca punctul sau de vedere si cel al omologului ucrainean, Petro Porosenko, privind reglementarea crizei din Ucraina, sunt "foarte apropiate", relateaza AFP. "Cred ca un acord final intre autoritatile ucrainene si sud-estul Ucrainei ar putea fi gasit si incheiat la 5 septembrie, in cursul unei reuniuni a grupului de contact" privind reglementarea conflictului din fosta republica sovietica, a declarat Putin, citat de agentia RIA Novosti.

Ucraina vrea sa construiasca un zid la granita cu Rusia

Ucraina va incepe construirea unui zid la granita cu Rusia, a afirmat, miercuri, premierul Arseni Iateniuk, intr-o reuniune a Guvernului de la Kiev, relateaza agentia Ukrinform, in pagina electronica. "Lansam operatiunea Zidul, care are in vedere construirea unui zid real la granita dintre Ucraina si Federatia Rusa", a afirmat premierul Iateniuk. Pe de alta parte, seful Guvernului de la Kiev a apreciat ca noua strategie ucraineana de aparare ar trebui sa desemneze Rusia drept o amenintare la adresa integritatii teritoriale a Ucrainei, relateaza Interfax-Ucraina.

"Ucraina are nevoie de o noua strategie de aparare in care sa se precizeze clar cine este agresorul si cine reprezinta o amenintare. Noua strategie de aparare ar trebui sa desemneze Rusia drept un stat agresor si, de asemenea, principala si singura tara care ameninta securitatea nationala si integritatea teritoriala a Ucrainei", a declarat premierul Arseni Iateniuk. Declaratiile intervin pe fondul confruntarilor dintre fortele ucrainene si separatistii prorusi in estul Ucrainei. Kievul a acuzat Moscova in mai multe randuri de implicare in conflictul din estul Ucrainei, insa Rusia a respins de fiecare data orice participare la confruntari.

Kievul si-a nuantat afirmatiile privind acordul la care au ajuns Putin si Porosenko

Presedintia ucraineana si-a nuantat afirmatiile privind acordul la care au ajuns presedintii rus si ucrainean, Vladimir Putin si Petro Porosenko, in vederea solutionarii crizei din Ucraina, precizand ca au convenit asupra unui "proces pentru incetarea focului", relateaza BBC News Online.

La scurt timp dupa anuntul facut de Porosenko, Kremlinul a precizat ca Vladimir Putin si Petro Porosenko au discutat despre modalitatile de a ajunge la un armistitiu in estul Ucrainei, dar Rusia nu poate decide o astfel de masura deoarece "nu este parte implicata in conflict". "Putin si Porosenko au discutat despre masuri care ar fi favorabile unui armistitiu intre rebeli si fortele ucrainene. Rusia nu poate negocia concret un armistitiu, deoarece nu este parte implicata in conflict", a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agentia RIA Novosti.

Ulterior, presedintia ucraineana si-a nuantat afirmatiile. "Conversatia lor a condus la un acord privind un proces pentru incetarea focului in regiunea Donbas", potrivit Kievului. Comunicatul adauga ca cei doi presedinti "au ajuns la o intelegere comuna privind pasii care duc catre pace". La randul lor, rebelii din regiunile separatiste ucrainene Donetk si Lugansk au subliniat ca nu poate exista un armistitiu pana cand Guvernul de la Kiev nu isi retrage fortele armate din est, potrivit corespondentului BBC.

Un purtator de cuvant al rebelilor, citat de RIA Novosti, a apreciat de asemenea ca Porosenko nu ar detine controlul complet asupra fortelor ucrainene din est. Pe de alta parte, o purtatoare de cuvant a Inaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a declarat ca UE continua sa lucreze la noile sanctiuni vizand Rusia, deoarece armistitiul nu a fost confirmat.

Rusia afirma ca nu poate decide un armistitiu in Ucraina, nefiind implicata in conflict

"Putin si Porosenko au discutat despre masuri care ar fi favorabile unui armistitiu intre rebeli si fortele ucrainene. Rusia nu poate negocia concret un armistitiu, deoarece nu este parte implicată in conflict", a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agentia RIA Novosti.

Kievul anunta un acord privind un armistitiu permanent

Kievul a anuntat ca Putin si Porosenko au ajuns la un acord privind un armistitiu permanent. "Presedintele ucrainean a discutat cu presedintele rus despre un armistitiu total (...). Ei au ajuns la un acord privind un armistitiu in Donbas", bazin minier din estul Ucrainei care cuprinde regiunile Donetk si Lugansk, marcate de confruntari violente, potrivit unui comunicat al presedintiei de la Kiev.

Putin a discutat la telefon cu Porosenko

In cursul acestei convorbiri telefonice, cei doi presedinti au discutat "despre criza militara si umanitara din Ucraina. Liderii au schimbat opinii despre prioritatea acordata incetarii varsarii de sange in sud-estul tarii", a anuntat Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, citat de agentiile de presa rusesti.

"Punctele de vedere ale celor doi presedinti privind mijloacele de iesire din aceasta criza grava corespund in mare parte", a afirmat el.

Slovacia a inaugurat un gazoduct care va aproviziona Ucraina

Kremlinul s-a declarat dispus sa faca publica inregistrarea convorbirii telefonice cu seful Comisiei Europene. Asta ca sa demonstreze ca Vladimir Putin nu a spus ca poate ocupa Kievul in doua saptamani, daca vrea.

Slovacia a inceput marti, 2 septembrie 2014 sa livreze gaz Ucrainei, printr-o conducta pana acum nefolosita dintre cele doua tari. Aceasta are o capacitate de 10 miliarde de metri cubi pe an, adica o cincime din necesarul Ucrainei si o treime din cantitatea pe care o importa pana acum din Rusia. "Aceasta este o solutie. Acestea sunt solutiile de care avem nevoie in aceste zile dificile", a spus Robert Fico, premierul Slovaciei.

Interesant este ca o parte din gazul pe care il va primi Ucraina prin aceasta conducta vine tot din Rusia. E vorba de gaz din stocurile europene de la Gazprom, care va fi amestecat cu cel de la alti furnizori, precum Norvegia si Algeria. "Gazul nu are etichete. Este doar gaz. Am facut primul pas, impreuna cu prietenii nostri slovaci si Comisia Europeana, spre diversificarea energetica si reducerea dependentei", a spus Arseni Iateniuk, premierul Ucrainei.

Din aprilie 2014, si compania germana RWE livreaza Ucrainei gaz, prin Polonia, in baza unui acord din 2012 pe care Moscova nu-l vede deloc cu ochi buni. Pe de alta parte, Barack Obama a plecat, marti seara, spre Estonia, in plina criza ucraineana. Purtatorul sau de cuvant a confirmat ca exista discutii despre o prezenta NATO sporita la frontiera estica, inclusiv la nivel de ''infrastructura''. "Antrenamente, exercitii, discutam despre ce fel de infrastructura va fi nevoie in tarile baltice, Polonia, Romania si alte state de la frontiera de est ingrijorate de intentiile Moscovei", a spus Josh Earnest, secretarul de presa al Casei Albe.

In Ucraina, peste un milion de oameni si-au abandonat casele din cauza conflictului, a anuntat ONU. Numai in ultimele trei saptamani, numarul refugiatilor s-a dublat.

Articol recomandat de sport.ro
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Citește și...
Rusia construieste cea mai mare racheta din lume ca sa-i concureze pe americani.
Rusia construieste cea mai mare racheta din lume ca sa-i concureze pe americani. "Ne intoarcem la epoca sovietica"

In plina criza din Ucraina, oficialii de la Moscova au aprobat demararea constructiei celei mai mari rachete din istorie

Criza in Ucraina. Armata este in deruta din cauza intaririlor trimise de Rusia. Putin, amenintat cu noi sanctiuni
Criza in Ucraina. Armata este in deruta din cauza intaririlor trimise de Rusia. Putin, amenintat cu noi sanctiuni

2 august 2014. Dupa ce au fost pe punctul de a castiga confruntarile cu separatistii prorusi, fortele Kievului par sa se afle in deruta in estul Ucrainei, situatie care se explica prin intaririle trimise de Rusia rebelilor, dar si prin greselile armatei.

Detasament romanesc in Ucraina. Motivul pentru care genistii romani vor merge in tara aflata in conflict cu Rusia
Detasament romanesc in Ucraina. Motivul pentru care genistii romani vor merge in tara aflata in conflict cu Rusia

 Un detasament de 14 genisti romani va participa la exercitiul multinational “Blonde Avalanche”, organizat in sud-vestul Ucrainei.

Recomandări
Nicolae Ciucă, absolut convins că intră în turul doi al alegerilor prezidențiale: „Dacă nu ajung? Păi, cum să nu ajung?”
Nicolae Ciucă, absolut convins că intră în turul doi al alegerilor prezidențiale: „Dacă nu ajung? Păi, cum să nu ajung?”

Nicolae Ciucă este absolut convins că va trece de primul tur al alegerilor prezidențiale, unde se va „duela” cu Marcel Ciolacu sau cu Mircea Geoană.

Cine este bărbatul care a pornit incendiul de la Parlament. Reacția lui Nicușor Ocheană când a auzit ce pedeapsă riscă
Cine este bărbatul care a pornit incendiul de la Parlament. Reacția lui Nicușor Ocheană când a auzit ce pedeapsă riscă

Bărbatul care a pus pe jar forțele de securitate pentru că a provocat intenționat un incendiu la Palatul Parlamentului a fost identificat și arestat preventiv pentru 30 de zile.

Israel anunță intrarea într-o nouă fază a războiului cu Hezbollah, după exploziile din Liban. „Lumea este în stare de șoc”
Israel anunță intrarea într-o nouă fază a războiului cu Hezbollah, după exploziile din Liban. „Lumea este în stare de șoc”

Cel puțin 20 de oameni au murit și 450 au fost grav răniți după un alt val de explozii, miercuri, la Beirut.