Traian Basescu: "Romania va sustine inasprirea sanctiunilor impotriva Federatiei Ruse"

Traian Basescu

Inainte de a pleca la summitul de la Bruxelles, presedintele Traian Basescu a anuntat care va fi pozitia Romaniei fata de situatia grava din Ucraina si masurile care trebuie adoptate la nivelul UE impotriva Federatiei Ruse.

De asemenea, presedintele a declarat ca, "spre surprinderea" sa, a aflat ca Romania a transmis doua nominalizari pentru functia de comisar european, fapt despre care stie de la Bruxelles. La finalul conferintei de presa, Traian Basescu a fost intrebat despre a doua nominalizare facuta de Guvern pentru postul de comisar european, insa a refuzat sa precizeze despre cine este vorba. "Eu stiu ca sunt doua nominalizari, dar nu stiu care", a raspuns seful statului la intrebarea jurnalistilor.

Presedintele Basescu a mentionat ca la reuniunea de sambata a Consiliului European nu se va discuta lista de comisari, aceasta fiind "o afacere pe care o decide, conform Tratatului, presedintele Comisiei", Jean-Claude Juncker.

Premierul Victor Ponta a declarat, in 31 iulie, agentiei Mediafax, ca a transmis scrisoarea prin care Dacian Ciolos este propus pentru un nou mandat de comisar european din partea Romaniei, pentru portofoliul Agriculturii. El a precizat ca a transmis scrisoarea dupa ce a discutat cu presedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:

Citește și
harta zona de conflict Ucraina
Romania va cere NATO si UE arme pentru Ucraina. Traian Basescu: "Fara sprijin, luptele se vor transforma intr-un macel"
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

- Consiliul are pe agenda 2 puncte. Ambele extrem de importante. Primul este legat de Ucraina, al doilea este legat de conducerea Consiliului European.

- Ma voi referi la primul punct. Important este faptul ca va participa presedintele Porosenko, care ne va da informatiile la zi cu privire la situatia din Ucraina. In ce ne priveste, punctul de vedere pe care-l voi exprima va fi urmatorul. In primul rand ca in ultimele zile este o escaladare a transferului de tehnica militara de varf, inclusiv armament greu, din Federatia Rusa catre separatisti. Al doilea element este ca in acelasi timp se produce o escaladare a participarii specialistilor in operarea tehnicii de lupta si a unor ofiteri care sa conduca operatiunile separatistilor din Federatia Rusa in Ucraina, in favoarea separatistilor. Punctul nostru de vedere este ca au loc infiltrari importante ale militarilor Federatiei Ruse care nu sunt insa implicati in conflict. Nu este vorba despre o invazie, in analiza noastra. In analiza noastra care nu sustinem ca este perfecta au loc infiltrari de militari rusi care nu sunt implicati in ciocnirile directe cu armata ucraineana. Echilibrul de forte s-a schimbat in favoarea separatistilor, existand riscul ca armata ucraineana sa nu poata prelua controlul unor zone ca Luhansk.

Solutiile pe care le vom sustine. Statele membre UE sa puna la dispozitia armatei ucrainene tehnica militara necesara pentru ca armata ucraineana sa nu devina carne de tun. De asemenea, Romania va sustine inasprirea sanctiunilor impotriva Federatiei Ruse. Federatia Rusa este responsabila pentru instabilitatea din Ucraina.

- Federatia Rusa a abandonat dreptul international. Pur si simplu afirma dreptul sau national si nu cel international. Unii au sarit in sus. Federatia Rusa a introdus acest concept, al apararii interesului national cu trupe nationale si as spune ca in acest moment trebuie sa avem in vedere si elementul irational. Asta inseamna ca daca discutam de securitate nationala trebuie sa avem in vedere si elementul irational care poate exista la nivelul Federatiei Ruse. La nivelul NATO trebuie sa consolidam flancul estic al Europei.

- Al doilea punct de discutii: conducerea Consiliului European. Vreau sa fiu foarte clar, nu intentionez niciun fel de disputa, nu creez o disputa, este dreptul Guvernului sa actioneze asa. Dar, spre surprinderea mea, am aflat ca avem doua nominalizari transmise la Bruxelles, suntem unul din putinele state care au acceptat aceasta rugaminte a presedintelui Jean-Claude Juncker.

- Niciodata reprezentantul Romaniei in Comisia Europeana reprezentantul Romaniei nu a fost desemnat de presedinte, intotdeauna insa a fost desemnat intr-o intelegere (...), intotdeauna desemnarile le-au facut guvernele in colaborare cu presedintele. Nu ma deranjeaza ca de data aceasta am aflat de la Bruxelles ca Romania a facut doua desemnari, ci cred ca trebuie avut in vedere faptul ca Legea 373 prevede o procedura interna, parlamentara, audierea celui propus pentru functia de comisar in comisia de specialitate a Parlamentului.

Liderii europeni, care se reunesc sambata, urmeaza sa discute despre noi sanctiuni vizand Rusia, acuzata ca a efectuat o incursiune militara in Ucraina. Acest subiect va eclipsa desemnarea asteptata a doi oficiali de rang inalt UE - seful diplomatiei si presedintele Consiliului, relateaza AFP.

Cei 28 au consolidat la sfarsitul lui iulie sanctiunile impuse Moscovei. Insa Kievul, care a denuntat o "invazie" a Rusiei, a cerut joi Uniunii Europene (UE) sa impuna Rusiei noi sanctiuni "semnificative" si sa acorde Ucrainei "un ajutor militar de anvergura". Sefii de stat si de guverne "urmeaza sa deschida calea unor noi masuri", a anuntat joi o sursa europeana, fara sa ofere alte precizari, in acest stadiu, asupra naturii masurilor avute in vedere. "Am spus intotdeauna, in mod clar, ca vor fi luate in considerare noi sanctiuni in cazul unei escaladari", a declarat cancelarul german Angela Merkel. Criza ucraineana va figura "pe ordinea de zi" a summitului "si vom pune intrebarea: cum sa reactionam?", a adaugat ea.

Premierul italian Matteo Renzi l-a indemnat pe presedintele rus Vladimir Putin sa denunte o "escaladare intolerabila, ale carei consecinte vor fi foarte grave", iar omologul sau britanic David Cameron a amenintat Rusia cu "noi consecinte" in cazul in care nu "apuca alta cale". Presedintele ucrainean Petro Porosenko va fi prezent sambata la Bruxelles. El nu este invitat la summit, dar va fi primit chiar inainte de catre presedintii in exercitiu ai Consiliului Herman Van Rompuy si Comisiei Europene (CE) José Manuel Barroso.

Cine va fi noul sef al diplomatiei europene

Inainte sa abordeze problema Ucrainei si altor crize internationale, ca cea din Fasia Gaza sau amenintarea pe care o reprezinta gruparea Statul Islamic (SI) din Irak si Siria, liderii UE urmeaza sa-l desemneze pe seful diplomatiei europene, care o va inlocui, in noiembrie, pe britanica Lady Catherine Ashton.

Mai putin in cazul unei surprize uriase, este vorba despre ministrul italian de Externe Federica Mogherini. Nominalizarea sa, blocata in iulie de catre mai multe state UE din Europa de Est, care o considerau prea apropiata de Moscova, "nu prezinta nicio indoiala", a declarat o sursa europeana pentru AFP. "Nimeni nu vede o alternativa", a subliniat alta sursa.

Matteo Renzi a exercitat presiuni ca Italia sa obtina acest post strategic. Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa este totodata membru al Consiliului European si asista la summiturile europene si ale Comisiei Europene, al carui prim-vicepresedinte este.

In schimb, pentru a asigura echilibrele geografic si politic in cadrul UE, o personalitate de dreapta, dintr-un stat membru UE din Europa de Est, urmeaza sa obtina celalalt post aflat in joc la nivelul celor trei institutii ale Uniunii, si anume cel de presedinte al Consiliului European, insarcinat cu coordonarea lucrarilor grupului sefilor de stat si de guverne ai celor 28 de state din bloc.

Premierul polonez, conservatorul Donald Tusk, care beneficiaza de sustinerea Berlinului si Parisului, pare ca se bucura de un avans important, in pofida faptului ca nu stapaneste nici engleza, nici franceza. Numele fostilor premieri leton Valdis Dombrovskis si eston Andrus Ansip sunt, de asemenea, citate.

Optiunea in ocuparea celor doua posturi va influenta ceea ce va face Jean-Claude Juncker pentru a-si alcatui Comisia. Fiecare dintre cele 28 de state membre UE nominalizeaza un comisar, iar numeroase guverne ar vrea sa stie care este situatia pe care le-o rezerva Juncker, inainte sa adopte o decizie.

Insa fostul premier luxemburghez a refuzat sa inverseze demersul. "Nu voi anunta componenta Comisiei inainte de 30 august, deoarece Consiliul European trebuie sa-si faca mai intai treaba", a declarat el in aceasta vara, refuzand ca aceasta Comisie sa devina un lot de consolare pentru tari nemultumite ca nu au obtinut posturile importante. Noua Comisie, care va intra in functiune in noiembrie, urmeaza sa fie dezvaluita in primele 15 zile ale lui septembrie. Principala problema a lui Juncker consta in lipsa nominalizarii unor candidate femei din partea statelor membre.

In contextul in care din Comisia in exercitiu fac parte noua femei, noua Comisie a primit doar patru nominalizari ale unor femei, un lucru "inacceptabil" pentru Parlamentul European (PE), insarcinat sa investeasca noua echipa in octombrie. "Socialistii nu vor sustine o Comisie din care vor face mai putine femei decat in prezent", a avertizat Gianni Pittella, liderul grupului socialist.

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
Criza in Ucraina. Porosenko sustine ca un oras din estul tarii a fost atacat de tancuri rusesti.
Criza in Ucraina. Porosenko sustine ca un oras din estul tarii a fost atacat de tancuri rusesti. "Au distrus fiecare casa"

30 august 2014. Tancuri rusesti au atacat orasul Novosvitlivka, din apropiere de Lugansk, distrugand toate casele, si au determinat fortele ucrainene sa se retraga, a declarat sambata presedintele ucrainean, Petro Porosenko.

Romania va cere NATO si UE arme pentru Ucraina. Traian Basescu:
Romania va cere NATO si UE arme pentru Ucraina. Traian Basescu: "Fara sprijin, luptele se vor transforma intr-un macel"

Romania va cere Uniunii Europene si NATO sa sprijine cu tehnica militara armata ucraineana, dar si sa se treaca, la nivel international, la un nou nivel de sanctiuni pentru Federatia Rusa.

Traian Basescu:
Traian Basescu: "Ucraina NU este in fata unei invazii. Vladimir Putin vrea o noua Transnistrie in est"

StirilePROTV.ro au transmis LIVE declaratiile pe care presedintele Traian Basescu le-a facut de la Palatul Cotroceni.

Recomandări
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, joi, la Wroclaw, Polonia, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între care România, afectate de inundaţii, informează AFP.

George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile
Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe la data de 1 noiembrie 2024, a decis joi Biroul Electoral Central, care a transmis și interdicțiile după cele 30 de zile de campanie.