Criza in Ucraina. Armata este in deruta din cauza intaririlor trimise de Rusia. Putin, amenintat cu noi sanctiuni

×
Codul embed a fost copiat

2 august 2014. Dupa ce au fost pe punctul de a castiga confruntarile cu separatistii prorusi, fortele Kievului par sa se afle in deruta in estul Ucrainei, situatie care se explica prin intaririle trimise de Rusia rebelilor, dar si prin greselile armatei.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

SUMARUL EVENIMENTELOR:
-►Reactia Kremlinului dupa ce Putin ar fi spus ca, daca vrea, ocupa Kiev-ul in doua saptamani
-►Fortele ucrainene se afla in deruta din cauza greselilor armatei si a intaririlor trimise de Rusia
-►Serghei Lavrov:  Intentia Ucrainei de a adera la NATO submineaza eforturile de pace
-►Terminalul aeroportului din Donetk este in continuare sub controlul fortelor ucrainene
-►Armata anunta ca 15 soldati ucraineni au fost ucisi in conflictul din est in 24 de ore

Kremlinul, pregatit sa faca publica inregistrarea convorbirii Putin-Barroso

Kremlinul s-a declarat pregatit, marti, sa faca publica inregistrarea conversatiei telefonice dintre Vladimir Putin si presedintele Comisiei Europene (CE) José Manuel Barroso, pentru a demonstra ca presedintele rus nu a spus ca ar putea sa cucereasca Kievul "in doua saptamani", relateaza Mediafax.

Citește și
Donald Tusk
Noul presedinte al Consiliului European, Donald Tusk: Pericolul unui nou razboi exista si "nu numai in estul Ucrainei"

Administratia prezidentiala "este pregatita sa faca public continutul (convorbirii telefonice) pentru a indeparta orice neintelegere", a anuntat, intr-o scrisoare adresata lui Barroso, reprezentantul rus pe langa UE Vladimir Cijov, citat de agentia ruseasca oficiala de presa Itar-Tass.

Inregistrarea conversatiei va fi data publicitatii in cazul in care UE nu informeaza partea rusa cu privire la obiectia pe care o are fata de un asemenea demers, in urmatoarele doua zile, a precizat Cijov.

Intr-un articol publicat luni de catre cotidianul italian La Repubblica, presedintele CE afirma ca Putin nu a vrut sa-i raspunda unor intrebari despre militari rusi prezenti in Ucraina si s-a aratat amenintator: "daca vreau, in doua saptamani iau Kievul".

La finalul convorbirii telefonice dintre cei doi, vineri, CE a publicat un comunicat in care evoca un "schimb foarte deschis de puncte de vedere".

"Nu este adecvat", a declarat pentru presa Iuri Usakov, un consilier la Kremlin pe probleme internationale. "Este dincolo de practicile diplomatice, daca asa s-a intamplat. Nu este de nivelul unei personalitati politice serioase", a adaugat el.

"Fie ca aceste cuvinte au fost pronuntate sau nu, cred ca aceste citate au fost scoase din context si aveau o semnificatie total diferita", a denuntat Usakov.

UE va lua o decizie privind impunerea unor noi sanctiuni Rusiei pana vineri, anunta Mogherini

Uniunea Europeana (UE) va adopta pana vineri o decizie cu privire la impunerea unei noi serii de sanctiuni Rusiei, ca raspuns la "agresiunea" acesteia asupra Ucrainei, a declarat marti ministrul italian de Externe Federica Mogherini, relateaza Mediafax.

Sefii de stat si de guverne din cadrul UE au decis sambata sa impuna Rusiei noi sanctiuni - atat economice cat si individuale -, in cazul in care Moscova nu-si schimba strategia in Ucraina, in urma unor informatii cu privire la participarea directa a unor trupe rusesti la confruntari armate in estul Ucraieni.
Ansamblul masurilor va fi "prezentat pana maine (miercuri) de catre Comisia" Europeana (CE), ambasadorii Celor 28 urmand sa se reuneasca maine (miercuri) , joi si vineri, iar pana vineri va fi adoptata o decizie", a anuntat Mogherini intr-o conferinta de presa la Parlamentul European (PE).

Potrivit ministrului, desemnat sambata in functia de Inalt Reprezentant UE pentru Politica Externa, "situatia pe teren devine tot mai dramatica". "Este vorba despre o agresiune, iar noi este necesar sa raspundem in modul cel mai puternic posibil".

Fara sa ofere detalii despre sanctiuni, ea a anuntat ca acestea vor viza cele patru sectoare deja afectate de o serie de masuri adoptate la sfarsitul lui iulie, si anume un acces pe pietele financiare, Aparare, tehnologii sensibile in special in sectorul energetic si bunuri cu dubla folosinta - civila si militara.
In domeniul financiar, UE - dupa ce a blocat accesul Rusiei pe pietele sale - le-ar putea interzice europenilor sa achizitioneze titluri emise in contul datoriei rusesti.Mogherini a afirmat ca se exercita o "presiune" "in vederea ajungerii la o solutie politica". "Sanctiunile fac parte dintr-o strategie politica", a adaugat ea, apreciind ca reuniunea Grupului de contact la Minsk reprezinta o "luminita" de speranta, dar ca situatia din ultimele ore "nu este incurajanta".

Acuzata de o serie de state din Europa de Est, inainte de nominalizarea la Bruxelles, ca este prea apropiata de rusi, ea a admis ca "parteneriatul strategic" cu Moscova s-a "terminat". Insa, in cazul care vor exista "conditii" pentru a "coopera din nou la un parteneriat, niciun european rezonabil nu va putea sa spuna ca nu este in interesul nostru", a adaugat ministrul in cursul unei audieri in Comisia pentru Afaceri Externe a PE.

"Rusia ramane un actor strategic, in provocari regionale si mondiale, ca ne place sau nu, dar nu cred ca mai este un partener strategic", a insistat Mogherini. Ea a mai subliniat ca statele europene de la frontiera cu Rusia este necesar sa fie asigurate de angajamentul NATO de a le proteja. "Tarile din (Europa de) Est membre ale Aliantei (Nord-Atlantice), toate aceste tari din cadrul Aliantei (Nord-Atlantice) care impart o frontiera cu Rusia, este necesar sa fie sigure ca articolul 5 nu este doar un text, ca exista masuri care pot fi adoptate pentru a le asigura securitatea", a spus ea cu doua zile inaintea Summitului NATO din Tara Galilor, joi si vineri.

Articolul 5 al Tratatului fondator al NATO contine principiul "apararii colective", care prevede ca toti membrii Aliantei Nord-Atlantice se angajeaza sa ia apararea oricaruia dintre membri in cazul in care acesta este atacat. NATO urmeaza sa adopte in timpul summitului un plan care sa permita mobilizarea foarte rapida a "catorva mii" de militari in Europa de Est.


 

Fortele ucrainene se afla in deruta din cauza greselilor armatei si a intaririlor trimise de Rusia

Dupa ce au fost pe punctul de a castiga confruntarile cu separatistii prorusi, fortele Kievului par sa se afle in deruta in estul Ucrainei, situatie care se explica prin intaririle trimise de Rusia rebelilor, dar si prin greselile armatei, potrivit unor experti, relateaza Mediafax.

"Nimeni nu intentioneaza sa abandoneze regiunea Donbas, nu se va intampla aceasta", a asigurat, sub acoperirea anonimatului, un oficial ucrainean. Cu toatea acestea, in partea de sud a regiunii, de la Donetk spre Marea Azov, echipamentul militar abandonat este singurul semn al prezentei fortelor ucrainene in zona. Asediul asupra orasului Donetk, aflata in atentia tuturor in urma cu zece zile, a devenit o amintire. In nord, in regiunea Lugansk, confruntari intense au loc in continuare, dar anuntul Kievului cu privire la retragerea din pozitiile detinute la aeroport pare sa contureze un scenariu asemanator.

Konrad Muzyka, expert in fostul spatiu sovietic in cadrul centrului britanic de analiza Jane's Defence, considera ca "desfasurarea trupelor venite din Rusia a schimbat situatia" dupa succesul inregistrat de fortele ucrainene pana la jumatatea lunii august. Tancurile au avut un rol-cheie in aceasta evolutie.
Moscova neaga insa orice interventie directa in criza din estul Ucrainei. Soldatii si blindatele observate in zona nu au niciun semn distinctiv. Numerosi combatanti rusi afirma ca sunt "voluntari" si ca au confiscat echipamentele militare de la ucraineni.

"Statul Major ucrainean a trimis armata pentru o operatiune antiterorista fara sa-si puna intrebari in legatura cu problemele de logistica ridicate de folosirea tancurilor si a artileriei", a acuzat un expert militar occidental aflat in Ucraina. Trupele ucrainene s-au "trezit izolate, fara munitii si fara combustibil", a adaugat expertul. In schimb, separatistii "s-au descurcat mult mai bine" cu "micile unitati de artilerie cu care lanseaza atacurile asupra trupelor ucrainene si se retrag" inainte de riposta fortelor Kievului.

Printre alte greseli, Kievul si-a "dispersat fortele" si, prin bombardarea pozitiilor detinute de separatisti la Donetk si Lugansk, a provocat victime in randul civililor, atragandu-si "furia populatiei" din zona.Trimiterea de catre Moscova a unor avioane in sprijinul separatistilor din est este imposibila, iar o astfel de participare ar trada interventia directa a Rusiei in criza din Ucraina. La 26 mai, dupa trei ore de bombardamente ale avioanelor ucrainene de vanatoare, fortele ucrainene au preluat controlul asupra aeroportului din Donetk. Fortele Kievului nu au profitat insa de pe urma acestui succes.

"Pentru a sustine trupele aflate in teren, avioanele trebuie sa zboare la joasa altitudine si devin astfel vulnerabile pentru Manpad", rachetele sol-aer mobile detinute de rebeli, potrivit unui expert occidental. In plus, "pilotii ucraineni au zburat foarte putin in ultimii ani si, in consecinta, sunt tinte usoare", a adaugat el. Oleksii Melnik, expert militar la centrul de analiza Razumkov, considera ca aviatia ucraineana nu se mai confrunta cu "sistemele antiaeriene detinute de rebeli", ci cu "sistemele antiaeriene ale Rusiei".

Pe de alta parte, "Ucraina are rezerve reduse", explica Oleksii Melnik. El considera ca armata ucraineana poate rezista "unei interventii mascate, cu mici grupuri de voluntari si mici livrari de arme". In eventualitatea unei "interventii (ruse) reale, este imposibil sa se vorbeasca despre o contraofensiva ucraineana". In conferintele de presa zilnice, purtatorul de cuvant al armatei, Andrii Lisenko, refuza sa mai raspunda la intrebarile jurnalistilor.

Un expert occidental considera insa ca insurgentii prorusi "nu se pot intinde fara limita cu liniile logistice". In plus, cu cat se vor indrepta spre vestul tarii, cu atat nu vor mai avea sustinere in randul populatiei. Prioritatea lor este acum "fara indoiala sa preia controlul asupra orasului Slaviansk", de unde au fost alungati la inceputul lunii iulie.

"Unii cred ca vor merge pana in Republica Moldova", la vest, dar "cred ca ofensiva prorusa se va opri cand estul Ucrainei se va afla sub control rus", spune Konrad Muzyka. Iar in acest caz, sunt posibile doua optiuni: independenta sau alipirea la Rusia. Oficialul ucrainean nu respinge ipoteza ca Moscova doreste "sa formeze un pod terestru spre Crimeea", pentru a-si asigura accesul la regiunea anexata in martie de Rusia, pana in noiembrie, cand navigatia va fi dificila in stramtoarea Kerci. Oficialul ucrainean spune insa ca obiectivul rusilor este in special "politic" si "vor sa destabilizeze Kievul". "Putin nu poate pierde. Daca pierde acest razboi, va pierde puterea", spune el.

Intentia Ucrainei de a adera la NATO submineaza eforturile de pace, afirma Serghei Lavrov

 Initiativa Ucrainei privind schimbarea statutului de stat nealiniat si aderarea la NATO submineaza eforturile de solutionare pasnica a crizei ucrainene, a declarat marti ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, citat de RIA Novosti in pagina electronica.

"Este foarte interesant ca aceasta initiativa a aparut chiar dupa reuniunea de la Minsk, unde participantii la Grupul de Contact incercau sa gaseasca o decizie acceptabila privind actuala criza din Ucraina", a afirmat Lavrov, intr-o conferinta de presa televizata. El a adaugat ca, pe de o parte, Kievul incearca sa gaseasca o solutie politica negociata pentru criza ucraineana, iar pe de alta parte ia masuri "menite sa submineze aceste eforturi".

Terminalul aeroportului din Donetk este in continuare sub controlul fortelor ucrainene

Fortele ucrainene ocupau in continuare, marti, terminalul aeroportului din Donetk, dupa ce l-au abandonat luni pe cel din Lugansk, insa presiunea separatistilor prorusi se intensifica, relateaza Mediafax. La cateva sute de metri de barajele rebelilor, pe cladirea avariata a aeroportului Prokofiev, drapelul Ucrainei este arborat in continuare, iar aparatorii sai trag focuri de avertizare catre persoanele care se apropie prea mult, focuri de arme automate fiind auzite in mod regulat.

In noaptea de 25 spre 26 mai, separatistii prorusi au intrat in aeroportul din Donetk, de unde nici un avion nu a mai putut decola. La scurt timp, fortele ucrainene l-au bombardat, permitand recucerirea acestuia.Insa rebelii prorusi au reusit sa-si intensifice presiunea, astfel ca fortele ucrainene ramase in zona par acum incercuite. Acestea detin controlul total in sud, insa in nord situatia este mai tensionata.

In zona terminalului, pagubele sunt considerabile, putand fi vazute masini arse in totalitate sau distruse de gloante si schije de obuze, cladiri comerciale arse sau prabusite.Un ofiter rebel din batalionul prorus Vostok apreciaza ca mai sunt doar cateva sute de combatanti loiali Kievului pe aeroport. "Soldatii armatei au arborat drapelul alb si au plecat. Dar mai raman mercenari, in special polonezi", considera acesta.

Armata anunta ca 15 soldati ucraineni au fost ucisi in conflictul din est in 24 de ore

Cincisprezece soldati ucraineni au fost ucisi in conflictul din est in ultimele 24 de ore, a anuntat marti purtatorul de cuvant al armatei ucrainene, Andrei Lisenko, relateaza Mediafax."Cincisprezece militari au fost ucisi si alti 49 raniti in 24 de ore", a afirmat Lisenko in cursul unei conferinte de presa.
Lupte intense se desfasoara in sud-estul regiunii Donetk, in apropiere de localitatile Komsomolske, Vasilivka si Rozdolne, "unde se observa combatanti rebeli si trupe ale armatei ruse", a informat serviciul de presa al operatiunii militare ucrainene.
Kievul si occidentalii acuza de o saptamana Rusia ca a trimis trupe in estul Ucrainei, peste 1.000 de soldati conform NATO, 1.600 potrivit Kievului, ceea ce Moscova dezminte.Lisenko a anuntat luni ca trupele ucrainene s-au retras de pe aeroportul din Lugansk, bastion al separatistilor prorusi din estul tarii, dupa ce au fost tinta tirurilor de artilerie ale "armatei ruse".Anterior, ministrul ucrainean al Apararii, Valeri Gheletei, afirmase ca trupele rusesti sunt prezente la Donetk si Lugansk, capitalele regionale ale estului Ucrainei.

Vladimir Putin continua retorica sovietica, evocand independenta "creata" a Kazahstanului - presa

 Retorica presedintelui rus Vladimir Putin, care a afirmat despre Kazahstan ca a fost "creat pe un teritoriu care nu a avut niciodata un stat", genereaza temeri in fosta republica sovietica, in contextul crizei ucrainene, relateaza ibtimes.co.uk.

Liderul rus a declarat in fata unei reuniuni a tineretului rus, in apropiere de Moscova, ca presedintele kazah, Nursultan Nazarbaiev, "a creat un stat pe un teritoriu care nu a avut niciodata un stat". "Kazahii nu au avut niciodata statalitate, el a creat-o", a adaugat Putin.Analistii considera ca aceasta afirmatie ar sugera ca independenta Kazahstanului ar putea "disparea" cand Nazarbaiev, in varsta de 74 de ani, nu va mai fi in functie. Kazahstanul a fost ultima republica sovietica ce si-a declarat independenta dupa destramarea URSS in 1991.

In replica, Nazarbaiev a avertizat ca tara sa ar putea parasi Uniunea Vamala condusa de Rusia, daca simte ca independenta sa este amenintata de Moscova. "Kazahstanul nu va face parte din nici o organizatie care reprezinta un pericol pentru independenta sa", a declarat el pentru postul de televiziune Khabar.

"Independenta este cea mai draga comoara a noastra, pentru care bunicii nostri s-au luptat (...). Nu o vom preda nimanui si vom face totul pentru a o proteja", a adaugat presedintele kazah.Potrivit Moscow Times, numerosi cetateni kazahi denunta pe retelele de socializare afirmatiile lui Putin, care genereaza temeri ca Moscova ar putea viza si alte zone din fosta Uniune Sovietica.

Comentariile lui Putin amintesc de o afirmatie similara facuta in fata fostului presedinte american George W. Bush, in timpul summitului NATO de la Bucuresti, in 2008, cand a spus ca "Ucraina nici macar nu este un stat".

Reactia Kremlinului dupa ce Putin ar fi spus ca, daca vrea, ocupa Kiev-ul in doua saptamani

Kremlinul a denuntat marti publicarea in presa italiana a afirmatiilor "scoase din context" ale lui Vladimir Putin, citat de Jose Manuel Barroso in timp ce spunea ca Rusia poate cuceri Kievul "in doua saptamani".

"Nu este adecvat", a declarat presei Iuri Usakov, consilier al Kremlinului pe probleme internationale, scrie Mediafax, care citeaza AFP.

"Este dincolo de practicile diplomatice, daca asa s-a intamplat. Nu este de nivelul unei personalitati politice serioase", a adaugat acesta.

Intr-un articol publicat luni de cotidianul italian La Repubblica, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a relatat ca Putin nu a vrut sa raspunda la intrebarile sale privind prezenta soldatilor rusi in Ucraina si s-a aratat amenintator: "Daca vreau, iau Kievul in doua saptamani".

"Fie ca aceste cuvinte au fost pronuntate sau nu, cred ca aceste citate au fost scoase din context si aveau o semnificatie total diferita", a denuntat Usakov.

Pe de alta parte, Uniunea Europeana ia in calcul masuri de limitare a consumului de gaze, pentru a-si proteja rezervele in cazul in care Rusia va opri livrarile la iarna.

Potrivit unor surse de la Bruxelles, e vorba de interzicerea exporturilor de gaze si reducerea consumului industrial, ca masura de protectie a utilizatorilor casnici. Pe de alta parte, pe teren, in estul Ucrainei, avansul pro-rusilor este fulgerator, iar separatistii au reusit sa cucereasca aeroportul din Luhansk. Infrangerea l-a facut pe ministrul ucrainean al Apararii sa acuze Rusia ca a declansat un razboi in toata regula, care ar putea lua zeci de mii de vieti. In fulgeratoarea lor contraofensiva, separatistii au luat prizonieri 700 de soldati ucraineni. La bustul gol si ingenunchiati, cativa dintre ei au raspuns cu umilinta intrebarilor unui comandant rusofon.

Soldat ucrainean: "Am venit sa ne ajutam camarazii din Ilovaisk. Am pierdut multi oameni."

Comandant rebel: "Ati supravietuit miraculos. A meritat sacrificiul?"

Soldat ucrainean: "Nu.."

Soldatii ucraineni au pierdut controlul asupra aeroportului din Luhansk, dupa ce ar fi ajuns sub focul tancurilor ruse.

Petro Poroshenko, presedintele Ucrainei: "Situatia s-a deteriorat si mai mult. A inceput o agresiune directa si nedisimulata a tari vecine asupra Ucrainei. Iar asta a schimbat radical situatia in zona desfasurari ostilitatilor."

Demoralizate, trupele ucrainene s-au retras din imprejurimile orasului Donetk, creand un vid pana in sud, inspre Mariupol. Acest oras-port la Marea Azov este vazut drept urmatoarea tinta a separatistilor, iar la intrarile in oras au fost improvizate bariere de beton, care sa impiedice avansul tancurilor. In aceasta situatie, mai multi senatori americani fac presiuni asupra presedintelui Barack Obama pentru trimiterea de armament defensiv ucrainenilor.

John McCain, senator republican: "Trebuia sa ne dam seama cine este Vladimit Putin: un fost colonel KGB care vrea sa reinvie imperiul rus."

O astfel de decizie ar infuria Kremlinul, iar riposta ar putea fi o stopare a livrarilor de gaz in plina iarna. Aceste temeri i-au facut pe oficialii de la Bruxelles sa ia masuri de protejare a rezervelor, astfel incat utilizatori casnici sa nu fie afectati. Pe de alta parte, dovada ca presedintele rus nu se mai zgarceste la amenintari ar fi o conversatie pe care acesta a avut-o cu seful Comisiei Europene. Potrivit unui ziar italian, Vladimir Putin i-ar fi declarat lui Jose Manuel Barroso ca problema nu sunt presupusii soldati rusi din Ucraina. "Daca vreau, in doua saptamani ocup Kievul" i-ar fi spus Putin lui Barroso.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Fotografii cu Vladimir Putin sunt folosite ca tinta intr-un poligon din vestul Ucrainei. FOTO
Fotografii cu Vladimir Putin sunt folosite ca tinta intr-un poligon din vestul Ucrainei. FOTO

Fotografii cu imaginea presedintelui rus Vladimir Putin sunt folosite ca tinta pentru exercitii de tragere in poligonul din orasul Liov, din vestul Ucrainei, relateaza The Independent, in pagina online.

Noul presedinte al Consiliului European, Donald Tusk: Pericolul unui nou razboi exista si
Noul presedinte al Consiliului European, Donald Tusk: Pericolul unui nou razboi exista si "nu numai in estul Ucrainei"

Premierul polonez Donald Tusk a avertizat asupra pericolelor unui razboi "nu numai in estul Ucrainei", intr-un discurs rostit luni la 75 de ani de la agresiunea Germaniei naziste asupra Poloniei, ce a declansat al Doilea Razboi Mondial.

Criza in Ucraina. Germania: Rusia a pus capat parteneriatului sau cu Europa. Planul lui Vladimir Putin pentru Kiev
Criza in Ucraina. Germania: Rusia a pus capat parteneriatului sau cu Europa. Planul lui Vladimir Putin pentru Kiev

1 septembrie 2014. Rusia a "pus capat de facto parteneriatului sau" cu Europa, a declarat luni, la Gdansk, in Polonia, presedintele german Joachim Gauck, invocand "un nou conflict armat la frontierele Europei".

Recomandări
Este oficial. Coaliția PSD-PNL-UDMR îl va susține pe Crin Antonescu la Președinția României: ”Este o situație de criză”
Este oficial. Coaliția PSD-PNL-UDMR îl va susține pe Crin Antonescu la Președinția României: ”Este o situație de criză”

Este oficial. Liderii PSD, PNL, UDMR şi ai grupului minorităților au anunțat, luni, că au căzut de acord să susțină un candidat comun la președinția României în persoana lui Crin Antonescu, fost președinte al liberalilor.  

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Belgrad. Proteste față de liderii Serbiei, după tragedia din gara Novi Sad
Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Belgrad. Proteste față de liderii Serbiei, după tragedia din gara Novi Sad

Zeci de mii de persoane au manifestat duminică, la Belgrad, pentru a le cere liderilor sârbi să îşi asume responsabilităţile în dosarul prăbuşirii acoperişului gării din Novi Sad. 

Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja
Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja

Prin măsurile necesare reducerii deficitului bugetar imens, care amenință viitorul întregii economii se numără și înghețarea salariilor bugetarilor, după doi ani de valuri de majorări.