Rusia construieste cea mai mare racheta din lume ca sa-i concureze pe americani. "Ne intoarcem la epoca sovietica"

02-09-2014 15:53

superacheta SLS

In plina criza din Ucraina, oficialii de la Moscova au aprobat demararea constructiei celei mai mari rachete din istorie

Competitia intre americani si rusi pentru cucerirea spatiului a reinceput. Cel putin, asa sustine vicepremierul Dimitri Rogozin, care a anuntat ca Federatia Rusa va incepe lucrul la o “racheta super-grea”, care va fi cea mai mare racheta purtatoare construita vreodata.

Potrivit agentiei oficiale de stiri ITAR-TASS, Rogozin a declarat ca insusi Vladimir Putin a aprobat planurile pentru super-racheta care va putea duce in cosmos o incarcatura de 150 de tone, mai mult decat orice alt vehicul spatial realizat pana acum. Autoritatile de la Moscova dau insa asigurari ca niciuna dintre creatiile lor nu va fi folosita ca racheta balistica intercontinentala – adica pentru a transporta incarcaturi nucleare.

La ce va servi totusi racheta super-grea? La umilirea americanilor, potrivit declaratiilor vicepremierului de la Moscova. “Vom fi obligati sa avem aceasta clasa de rachete imediat dupa 2020", a spus Rogozin, o aluzie la faptul ca in 2020 NASA ar trebui sa finalizeze propriul model de racheta super-grea, SLS (Space Launch System - foto stanga). “Astfel vom intari dominatia Rusiei in domeniul constructiei de rachete grele, dar si faptul ca ne intoarcem la tot ce era mai bun in societatea sovietica”, a conchis vicepremierul Rogozin, care este responsabil cu industria de aparare .

In luna iunie a acestui an oficialii agentiei spatiale rusesti Roscosmos au declarat ca vor sa construiasca o astfel de racheta deoarece modelele de care dispun deja "nu sunt suficiente pentru a zbura pana pe Luna, pe Marte sau pentru a construi baze locuite permanent pe luna".

Sursa: ITAR-TASS


VIDEO PROTVPLUS.RO