Criza in Ucraina. Criza in Ucraina. Aviatia ucraineana a bombardat centrul orasului Luhansk, controlat de separatisti. VIDEO

militant pro-rus in Luhansk

2 iunie 2014.  In vreme ce Gazprom a anuntat ca a amanat pana la 9 iunie trecerea la sistemul de plata in avans pentru livrarile de gaze catre Ucraina, in Luhansk fortele guvernamentale lupta cu separatistii.

 -> UPDATE 17:00 Atac cu rachete asupra centrului orasului Luhansk

-> UPDATE 15:00 Separatistii au atacat comandamentul granicerilor din Luhansk

-> UPDATE 12:00 Gazprom mai da o amanare Ucrainei la plata gazelor

Rusia acuza Ucraina de crime impotriva propriului popor

Citește și
soldati ucraina
Criza in Ucraina. Nou atac declansat in Slaviansk. Rusia: Au incalcat Conventia de la Geneva privind protejarea civililor
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Autoritatile ucrainene comit "crime impotriva propriului popor" la Lugansk, acuza Ministerul rus al Afacerilor Externe, citat de AFP.

"Astazi, 2 iunie, autoritatile de la Kiev au comis noi crime impotriva propriului popor", denunta diplomatia rusa, indemnand inca o data Occidentul sa utilizeze influenta pentru a evita ca Ucraina sa ajunga intr-o situatie de "catastrofa nationala".

 

Luptator din Ucraina

Atac cu racheta asupra centrului orasului Luhansk
O persoana a fost ucisa si alte zece ranite dupa ce o racheta a fost lansata din avion supra cladirii administratiei locale din Luhansk, anuntat agentia rusa ITAR-TASS, citand serviciul de presa al auto-proclamatei republici Luhansk, Imagini cu atacul au fost postate si pe YouTube:

Reporterii ucraineni sustin ca atacul cu racheta a fost preludiul unei operatiuni de “neutralizare” a teroristilor care ocupa cladirile oficiale din orasul Luhansk.


Separatistii au atacat comandamentul granicerilor din Luhansk

Potrivit KyivPost, sediul centrului de coordonare a granicerilor din regiunea Luhansk a fost atacat azi-noapte de circa 100 de separatisti inarmati. Dupa cateva schimburi de focuri, primul asalt a fost respins, insa insurgentii au revenit in numar mai mare in jurul orei 7 dimineata, fara mai mult succes. Se pare ca separatistii ar fi folosit o mitraliera grea si un lansator de racheteUn video postat pe contul de YouTube al granicerilor arata primele momente ale atacului.

Exista si alte imagini suprinse de utilizatori: de pilda, intr-un video filmat de un amator in jurul orei 8 dimineata se vede cum un ranit se taraste in afara campului de lupta. Surse oficiale sustin ca 5 separatisti au fost ucisi si 8 raniti in vreme ce granicerii au inregistrat 7 raniti.

 

Gazprom mai da o amanare Ucrainei la plata gazelor
Decizia vine dupa ce a confirmat ca a primit o plata in valoare de 786 de milioane de dolari din partea Kievului, relateaza AFP. "Ucraina a platit prima transa a datoriei la gaze. Astazi (luni), 786 de milioane de dolari (577 de milioane de euro) au fost virate in contul Gazprom", a declarat, citat intr-un comunicat, Aleksei Miller, CEO-ul Gazprom.

"Salutam inceperea reglarii datoriei de catre Ucraina si amanam trecerea la sistemul de prelata la 9 iunie", a adaugat el.

Rusia a amenintat ca trece la un sistem de plata in avans inca de marti pentru livrarea gazelor naturale catre Ucraina - deci o amenintare cu intreruperea aprovizionarii -, daca Kievul nu incepe sa-si plateasca datoria la gaze naturale. Gazprom reclama acum "rambursarea in totalitate a datoriei in contul gazelor naturale livrate pana la 1 aprilie, adica 2,237 miliarde de dolari, dintre care o parte a fost platita astazi (luni)".

Grupul rus asteapta, de asemenea, "progrese in plata pentru aprilie si mai". "Plata pentru mai trebuie sa fie facuta pana la 9 iunie", a avertizat Miller.

Autoritatile de la Kiev au anuntat vineri ca au efectuat o prima plata, care corespunde facturii la gaze pentru lunile februarie si martie, la finalul unor negocieri, la Berlin, cu ministrul rus al Energiei Aleksandr Novak, omologul sau ucrainean Iuri Prodan si conducatorii Gazprom si Naftogaz, compania ucraineana de gaze naturale. Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a promis duminica Ucrainei rambursarea in decurs de zece zile a datoriei la gaze naturale catre Rusia daca cele doua tari se pun de acord asupra termenilor unui nou contract. Discutii urmeaza sa aiba loc la Bruxelles asupra pretului gazelor naturale, stabilit la un nivel fara echivalent in Europa dupa instalarea la putere a prooccidentalilor si pe care autoritatile ucrainene il refuza in mod categoric.

O biserica ortodoxa a fost atacata de persoane inarmate

Persoane inarmate au atacat duminica o biserica ucraineana din satul Perevalnoe, in Crimeea, agresand un preot si mai multi enoriasi, a anuntat Patriarhia ortodoxa de la Kiev.

Mai multi enoriasi ai bisericii din Perevalnoe, inclusiv o femeie insarcinata, au fost agresati de "un grup de persoane inarmate de apartenenta criminala, purtand uniforme de cazaci", a declarat Patriarhatul intr-un comunicat. Politistii, care au intervenit abia dupa trei ore de la atac, "au afirmat ca incidentul a avut loc din cauza ca Patrarhia de la Kiev se implica in activitati antiruse in Crimeea", potrivit sursei citate.

Patriarhia denunta "o actiune planificata", subliniind ca protopopul Ivan Katkalo a fost amenintat in ajun de un reprezentant al Patriarhiei de la Moscova, care i-a cerut sa "paraseasca biserica in mod voluntar".

Ucraina a incetat livrarile de echipamente militare catre Rusia, desi acestea erau deja platite

Ucraina a incetat sa livreze Rusiei echipamente militare si armament, desi Moscova a platit deja pentru o mare parte dintre acestea, a denuntat sambata viceministrul rus al Apararii, Iuri Borisov, citat de AFP. Potrivit viceministrului rus, serviciile vamale ucrainene au blocat, incepand din martie, livrarile de armament si echipamente militare comandate de Rusia inainte de destituirea fostului presedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

"La mijlocul lui martie, Ucraina a publicat o noua lege prin care prin care a interzis livrarea de echimamente militare catre Rusia", a declarat Borisov, la un post de radio rus. El a asigurat ca Moscova a platit deja pentru 80 la suta din aceste comenzi.

Ucraina ar putea pierde cota sa pe piata rusa a echipamentelor militare, a avertizat viceministrul. El a anuntat ca Rusia ar dori sa incheie "contracte suplimentare pentru dotarea unor intreprinderi din Crimeea", o peninsula ucraineana, anexata de Rusia in martie. Inainte de declansarea crizei dintre Moscova si Kiev, volumul anual de livrari de armament si echipamente militare era in valoare de 50 de miliarde de ruble (aproximativ un miliard de euro), a declarat Borisov.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Criza in Ucraina. Cu cat erau platiti cei 33 de rusi care au murit pe aeroportul din Donetk luptand de partea rebelilor
Criza in Ucraina. Cu cat erau platiti cei 33 de rusi care au murit pe aeroportul din Donetk luptand de partea rebelilor

1 iunie 2014.  Sase rebeli din Donetk au fost ucisi in urma unor lupte in zona aeroportului, in timp ce insurgentii au recunoscut ca printre ei se afla si militanti veniti din Rusia, platiti cu 100 de dolari pe saptamana, pentru tigari.

Criza in Ucraina. Nou atac declansat in Slaviansk. Rusia: Au incalcat Conventia de la Geneva privind protejarea civililor
Criza in Ucraina. Nou atac declansat in Slaviansk. Rusia: Au incalcat Conventia de la Geneva privind protejarea civililor

31 mai 2014. Armata ucraineana a derulat vineri noapte un nou atac asupra insurgentilor in centrul orasului Slaviansk, estul tarii, relateaza agentia Itar-tass, citand surse din cadrul taberei rebelilor pro-rusi.

CRIZA IN UCRAINA. Rusia, acuzata ca a trimis un batalion de mercenari in Donetk. Kievul: NU acceptam majorarea gazelor
CRIZA IN UCRAINA. Rusia, acuzata ca a trimis un batalion de mercenari in Donetk. Kievul: NU acceptam majorarea gazelor

30 mai 2014. Rebelii ucraineni au recunoscut pentru prima data ca printre ei sunt luptatori rusi. 32 dintre cei 50 de rebeli ucisi zilele trecute in operatiunea de la aeroportul din Donetsk sunt ceceni, iar trupurile lor vor ajunge in Federatia Rusa.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.