Criza in Ucraina. Violente la Donetsk. Simpatizantii proeuropeni au fost atacati cu bastoane si cutite de separatistii rusi

×
Codul embed a fost copiat

28 aprilie 2014. Simpatizantii prorusi au atacat, luni seara, participantii la un miting proeuropean, in regiunea Donetsk, din estul Ucrainei.

Comentati acest subiect si pe Twitter -► @StirileProTV

Evenimentele de azi:

-► Separatistii prorusi au atacat participantii la un miting proeuropean

-► Ucraina contesta in justitie factura gazelor rusesti

Citește și
Ucraina, tancuri
Criza in Ucraina. Rusia neaga ca a incalcat spatiul aerian ucrainean. Teama de invazie creste la Kiev: "Suntem in pericol"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

-► Trei ofiteri ucraineni, in lenjerie si legati la ochi, au fost prezentati in presa rusa

-► Primarul prorus al orasului Harkov a fost ranit

-► Separatistii rusi au eliberat unul dintre cei opt inspectori OSCE, capturati in Sloviansk

-► Franta a trimis 4 avioane de lupta in Polonia


   Separatistii prorusi au atacat participantii la un miting proeuropean

 Activisti prorusi au atacat participanti la un miting proeuropean desfasurat in orasul ucrainean Donetk, numeroase persoane fiind ranite in confruntari, informeaza AFP.

Militantii prorusi au atacat cu bastoane, cu pietre si cutite persoane care participau, in Donetk, la un miting de sustinere a Administratiei proeuropene de la Kiev.

Focuri de arma, explozii si confruntari violente pe strazile orasului Donetsk. Graham Phillips, corespondentul Russia Today in orasul in estul Ucrainei, a scris pe Twitter ca in ambele tabere erau tineri mascati, pregatiti pentru violente.

Politistii nu au reusit sa izoleze cele doua grupuri, care s-au atacat reciproc cu petarde, grenade lacrimogene si bate de baseball. Numeroase persoane au fost ranite in confruntari, fiind preluate de ambulante.

Confruntari in Donetsk

"Un grup de aproximativ 100 'derbedei neo-nazisti' a ajuns luni la Donetsk, de la Dnepropetrovsk, pentru a provoca violente", a anuntat serviciul de presa al autoproclamatei Republici de la Donetsk, citat de Russia Today.

"Sunt ultrasi ai echipei FC Dnipro Dnipropetrovsk. Dupa informatiile noastre, sunt implicati si suporteri ai clubului Dinamo Kiev. Nu am informatii despre implicarea partidului 'Sectorul de Dreapta'", a anuntat Vitaly Ivanov, un ofiter de presa al separatistilor.

Conform unor surse medicale, cel putin 14 persoane au fost ranite in confruntarile izbucnite intre aproximatix 500 de separatisti si circa 1.000 de activisti proeuropeni. 

James Mates, corespondentul postului britanic ITV a scris pe Twitter: "Cel ma ingrijoreaza cel mai tare este refuzul politiei de a-i controla pe protestatarii prorusi. E clar de partea cui sunt."

Producatorul care il insotea pe Mates a fost lovit cu o caramida iar cameramanul ITV a fost agresat si camera sa a fost distrusa.

Tot pe Twitter, jurnalistul postului britanic ITV James Mates a intrat in polemica cu un alt jurnalist britanic, Graham Phillips, care lucreaza pentru postul Russia Today, finantat de Kremlin, despre care tabara a declansat violentele din Donetsk.

"Cu tot respectul, James, nu poti sa te uiti la imaginile pe care le-am filmat in tabara ucraineana si sa spui ca erau pasnici", a scris Phillips.

"Am fost acolo. Nu am nevoie de inregistrarile tale, Graham", i-a replicat jurnalistul ITV.


 

Un barbat suedez, bolnav de diabet, este singurul dintre cei 8 observatori OSCE eliberat pana acum de militantii separatisti. Cu cateva ore mai devreme, Viaceslav Ponomarev, liderul separatistilor si primar autoproclamat i-a "expus" in fata presei pe cei 8 straini captivi, prezentati drept "invitatii nostri".

"Pot sa va spun ca primarul din Slaviansk e un om de cuvant. Nu am fost agresati", a declarat liderul german al misiunii internationale, care vorbea insa rar si intr-un chip nefiresc. Spunea, probabil, doar ce i s-a permis.

Axel Schneider, seful misiunii OSCE

Axel Schneider, seful misiunii OSCE: "Primarul acestui oras ne-a spus asa: 'Atat timp cat veti ramane aici, in acest oras si in aceasta regiune, nimeni nu va va face rau, nici ofiterilor nici interpretilor.'"

Daca in acest caz au fost pastrate macar aparentele, cativa agenti din fortele speciale ucrainiene au parte de un cu totul alt tratament din partea separatistilor. Au fost aratati presei in ipostaze umilitoare, legati la ochi, cu sange si urme de lovituri la cap, fara pantaloni si desculti. Intre timp, separatisti pro-rusi au mai luat in stapanire cateva obiecte, inclusiv sediul local din Donetsk al televiziunii nationale si au proclamat: "De acum incolo, aceasta televiziune va transmite numai Russia 24, canalul TV de stat din Rusia".

UPDATE, ora 18:20 Soldat ucrainean ucis de o bomba improvizata

Ministerul ucrainean al apararii a anuntat ca un soldat a murit si un altul a fost ranit, in urma unei explozii care a avut loc la Donetsk, a anuntat Interfax.

Incidentul a avut loc in timpul unei patrulari de rutina, cand un dispozitiv exploziv improvizat a explodat. Dupa ce au primit primul ajutor, soldatii au fost trimisi la un spital militar, in regiunea Harkov. Starea soldatului care a supravietuit este stabila.

UPDATE, ora 18:10 Ucraina contesta in justitie factura gazelor rusesti

Guvernul ucrainean a anuntat ca a trimis o notificare de mediere companiei Gazprom, la care compania rusa de stat trebuie sa raspunda in decurs de o luna. Declaratia a fost facuta de Arsenie Iatseniuk, premierul ucrainean, luni, dupa o sedinta de cabinet, scrie ukrinform.ua.

Iatseniuk a declarat ca, in urmatoarea luna, compania rusa va trebui sa raspunda intrebarilor legate de modificari ale preturilor si de schimbarea unor termeni contractuali. "Consideram ca pretul negociat la inceputul anului este unul competitiv si cerem ca acesta sa fie mentinut", a declarat premierul Ucrainei.

Iatseniuk a adaugat ca daca nu se va ajunge la o intelegere intr-o luna, Ucraina va deschide un proces la Curtea de la Stockholm.

UPDATE, ora 17:30 Confruntat cu aceasta avalansa de agresiuni patronate de Moscova, Occidentul riposteaza cu un nou set de sanctiuni. Economia Rusiei resimte deja efectele "pedepselor" precedente.

Rubla se devalorizeaza vertiginos, agentiile internationale de rating au degradat nota Rusiei, Banca Centrala a tarii a anuntat ca inflatia va depasi in acest an tinta propusa, de 5 procente, iar investitorii boicoteaza valorile rusesti. Moscova se imprumuta tot mai scump de pe pietele internationale.

Barack Obama, presedintele SUA: "Ceea ce incercam sa facem este sa tot crestem costurile pentru Rusia, lasandu-i totusi posibilitatea sa schimbe directia actuala. Insa, pastram niste sageti in tolba pentru cazul in care situatia s eva deteriora in conitnuare". 

Daca tensiunile sunt regionale, economistii se tem insa ca impactul va fi global:

Mohamed El-Erian, expert Allianz: "Daca ambele tabere continua asa, cu sanctiuni si contra-sanctiuni, atunci rezultatul va fi o recesiune globala. In acest caz, piata de capital se va resimti violent, iar preturile la energie vor creste".

Departamentul american al Trezoreriei a anuntat ca pe lista se afla emisarul lui Vladimir Putin in Crimeea - Oleg Belaventsev, directorul general al companiei de stat Rostec - Sergei Chemezov, Dmitri Kozak - adjunctul premierului rus, Eugene Murov – seful seviciului de paza al demnitarilor rusi, Alexei Puskov – seful comisiei pentru afaceri internationale din Duma de stat, Igor Sechin – seful companiei petroliere Rosneft si Viaceslav Volodin – adjunctul sefului administratiei prezidentiale.

Washingtonul va revizui, de asemenea, conditiile autorizarii exporturilor in Rusia a anumitor echipamente high-tech care ar putea sa aiba o utilizare militara, a anuntat Casa Alba intr-un comunicat publicat la Manila, unde presedintele Barack Obama se afla intr-o vizita oficiala.

UPDATE, ora 16:15 Soldati ucraineni, capturati si interogati la Donetsk

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) are informatii conform carora separatistii care au capturat trei ofiteri ucraineni de rang inalt au actionat in baza unei informatii din interior, a declarat Mariana Ostapenko, purtatorul de cuvant al SBU, citat de site-ul Kiev Post. Cei trei au fost capturati in Donetsk, pe 26 aprilie, de unde au fost transportati in orasul Sloviansk.

Prizonieri ucraineni capturati in Donetsk
Presa rusa a prezentat mai multe fotografii si inregistrari video ale celor trei barbati, in lenjerie intima, loviti si legati la ochi, cu urme de sange. In urma interogatoriului, acestia au recunoscut ca sunt ofiteri SBU si erau implicati intr-o misiune contra-terorista. Cei trei sunt un locotenent-colonel, un maior si un capitan din trupele speciale Alfa ale SBU.

In prezent, in Sloviansk, 40 de persoane sunt retinute de separatisti, care intentioneaza sa le foloseasca pentru a forta un schimb contra propriilor camarazi, capturati de ucraineni. Printre ostatici, se numara si sapte inspectori ai OSCE.

Agentia rusa de stiri Itar-Tass a anuntat ca cei trei soldati ucraineni aveau misiunea de a-l captura pe Igor Bezler, unul dintre liderii separatisti din Donetsk, aflat in slujba serviciilor ruse de informatii, unul dintre cei mai cautati oameni de SBU.

Ostapenko a mai anuntat ca SBU l-a capturat pe Igor Perepechayenko, adjunctul liderului autoproclamat al orasului Sloviansk, Viacheslav Ponomariov. Intr-o inregistrare video a unui interogatoriu, Perepechayenko povesteste cu a fost dus la Moscova, pe 22 aprilie, pentru a da un interviu la un canal rusesc de televiziune si pentru a primi instructiuni de la serviciile ruse de securitate.

"Mi-au dat 19.000 de dolari si niste dispozitive speciale", marturiseste Perepecheyenko pe inregistrare, conform site-ului Kiev Post.

UPDATE, ora 15:30 - Franta a trimis 4 avioane de lupta in Polonia

Patru avioane franceze de lupta, de tip Rafale, care urmeaza sa participe la o misiune de supraveghere a spatiilor aeriene ale statelor baltice in cadrul NATO, au sosit luni dimineata la baza Malbrok, in nordul Poloniei, a anuntat Ministerul francez al Apararii, relateaza AFP, citata de Mediafax. Este vorba despre una dintre masurile de "asigurare" oferite de catre Alianta Nord-Atlantica statelor din Europa de Est, ingrijorate de atitudinea Moscovei in criza ucraineana.

Aproximativ 70 de militari francezi au fost mobilizati la Malbrok, a anuntat colonelul Gilles Jaron, un purtator de cuvant al Statului Major al armatei franceze. Acest detasament va paticipa la antrenamente in cadrul misiunilor de "politie aeriana", cu armata poloneza, dar si la misiuni de supraveghere aeriana.

UPDATE, ora 12:35 Primarul prorus al orasului ucrainean Harkov a fost grav ranit

 Primarul prorus al orasului Harkov, din estul Ucrainei, Ghennadi Kernes, a fost ranit grav, luni, intr-un "atentat" comis de persoane necunoscute, a anuntat primaria pe site, relateaza AFP. Primarul a fost lovit de gloante in spate. Urmeaza sa fie operat. Medicii lupta pentru viata lui", a anuntat primaria fara alte precizari.

Primarul se afla pe bicicleta in momentul atacului, potrivit unor membri ai anturajului acestuia. El a fost plasat sub control judiciar, in martie, de catre un tribunal de la Kiev, intr-un caz de rapire si aplicarea torturii, dar isi pastra functia.

Un adevarat "personaj", Kernes are cazier judiciar pentru furt si escrocherie. El s-a facut cunoscut prin metode deosebit de violente, folosite impotriva opozantilor din oras in cursul celor trei luni de contestare proeuropeana care au inlaturat regimul fostului presedinte prorus Viktor Ianukovici, in februarie.

 Noi sanctiuni europene impotriva Rusiei

Europenii reuniti la Bruxelles ar urma sa anunte in cursul zilei inasprirea sanctiunilor, in coordonare cu Washingtonul.

Noile sanctiuni americane "se bazeaza pe sanctiuni aflate deja in vigoare", a subliniat Obama in cadrul unei conferinte de presa la Manila, ultima etapa a turneului sau asiatic. Obama a anuntat ca administratia sa va dezvalui o lista de "persoane si companii" vizate, probabil din anturajul presedintelui rus Vladimir Putin, pe care Washingtonul il acuza ca nu respecta acordul incheiat la Geneva pentru reducerea tensiunilor in Ucraina.

Sanctiunile sporite vor viza in special importurile ruse de "material de aparare de inalta tehnologie", potrivit lui Obama, care a denuntat cu o zi inainte, la Kuala Lumpur, "provocarile" ruse ce alimenteaza separatismul in estul Ucrainei.

Separatistii pro-rusi au eliberat doar un ostatic

Separatistii pro-rusi din estul Ucrainei au eliberat doar unul din cei 8 observatori OSCE pe care i-au luat ostatici vineri. Ofiterul, un suedez, a fost lasat sa plece pentru ca are probleme medicale grave. Anterior, observatorii internationali au fost aratati, in mod ostentativ, presei.

Aceasta prezentare a fost calificata drept "revoltatoare" de ministrul de Externe al Germaniei, tara din care vin patru dintre captivi. Cu cateva ore mai devreme, Viaceslav Ponomarev, liderul separatistilor si primar autoproclamat i-a ... "expus" in fata presei pe cei 8 straini captivi.

Odata cu strainii, au fost rapiti si 5 ofiteri ucraineni. Despre ei - nicio vorba. Insa ar putea avea aceeasi soarta cu alti prizonieri ucraineni - un grup de agenti din fortele speciale. Au fost aratati presei in ipostaze umilitoare, legati la ochi, cu sange si urme de lovituri la cap, fara pantaloni si desculti.

Igor Streikov, comandant al militiilor pro-ruse: "Acesti oameni au fost prinsi in cursul unei misiuni militare, cand incercau sa captureze membri ai militiilor din Donbask. S-au opus arestarii".

Intre timp, sepratisti pro-rusi au preluat controlul sediului local din Donetsk al televiziunii nationale. Si au proclamat: "De acum incolo, acesta televiziune va transmite numai Rossia 24, canalul TV de stat din Rusia".

Ministrii de Externe ai Germaniei si Frantei avertizeaza in privinta situatiei din Ucraina

Berlinul a apreciat duminica seara ca Moscova are "datoria" de a exercita presiuni asupra separatistilor prorusi din estul Ucrainei in vederea eliberarii observatorilor OSCE, in timp ce Parisul a avertizat in privinta unui "derapaj" care ar urma sa aiba consecinte "considerabile", relateaza AFP. "Rusia are datoria de a actiona asupra separatistilor pentru ca membrii misiunii OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa) retinuti sa fie eliberati cat mai curand posibil", a declarat intr-un comunicat ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.

Pe de alta parte, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a avertizat duminica in privinta unui "derapaj" care ar urma sa aiba consecinte "considerabile" in Ucraina si a lansat un apel la "dezescaladare" a situatiei. "Situatia este foarte ingrijoratoare. Un derapaj cu consecinte considerabile poate avea loc oricand", a declarat Laurent Fabius pentru TV5 Monde.

"Nu se pune in discutie de a incepe un razboi cu Rusia, asa ceva nu are sens. Este necesara lansarea unui apel la dezescaladare, in special pentru partea rusa si pentru prorusi", a adaugat el. "Noi respectam suveranitatea Rusiei, iar rusii trebuie sa respecte suveranitatea Ucrainei", a subliniat seful diplomatiei franceze.

Ministrul francez a confirmat ca diplomati din cele 28 de state membre UE se vor reuni luni, la Bruxelles, cu scopul de a discuta pe marginea adoptarii unor noi sanctiuni impotriva Rusiei. "Americanii urmeaza sa prezinte o serie de sanctiuni si, daca lucrurile se vor agrava si mai mult, s-ar putea trece la un al treilea nivel", a avertizat Laurent Fabius.

Varsovia denunta rapirea observatorilor OSCE drept "metode teroriste inacceptabile"

Polonia a denuntat rapirea observatorilor OSCE de catre separatisti prorusi in Ucraina drept "metode teroriste inacceptabile", intr-un comunicat difuzat duminica de catre Biroul Securitatii Nationale (BBN) de pe langa presedintele Bronislaw Komorowski, relateaza AFP. "Tentativele de a-si atinge obiectivele politice prin metode teroriste, precum luarea ca ostatice a unor persoane care apartin unei terte parti, sunt inacceptabile si ii descalifica pe separatisti ca interlocutori politici", afirma Biroul.

Intr-un comunicat difuzat sambata, ministrii polonezi de Externe si al Apararii i-au indemnat deja pe "rapitori sa elibereze imediat si fara conditii persoanele retinute", inclusiv un ofiter din cadrul armatei poloneze.

Opt observatori OSCE, retinuti de catre insurgentii prorusi incepand de vineri, au fost prezentati duminica presei, la Slaviansk, un bastion separatist in estul Ucrainei. Grupul este alcatuit din sapte ofiteri - trei germani, un polonez, un ceh, un danez si un suedez - si un traducator. Ofiterul suedez, bolnav de diabet, a fost "eliberat" intre timp, a anuntat duminica o purtatoare de cuvant a separatistilor.

"Suntem ofiteri OSCE cu statut diplomatic", a declarat, in numele grupului, colonelul german Axel Schneider. "Prezenta noastra la Slaviansk este, fara nicio indoiala, un instrument politic pentru cei care iau decizii in regiune. Ei se vor servi de ea in negocieri", a adaugat el. "Acest lucru nu este o surpriza. Nu ma pot intoarce acasa liber", a continuat colonelul.

Primarul autoproclamat al orasului Slaviansk, Viaceslav Ponomarev, a declarat duminica dimineata, inainte sa-i prezinte in fata jurnalistilor, ca observatorii OSCE sunt "prizonieri de razboi". "In orasul nostru, care se afla in stare de razboi, orice membru al vreunui personal militar care nu are permisiunea noastra este considerat prizonier de razboi", continua el, adaugand ca membrii misiuni sunt retinuti in sediul Primariei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
CRIZA DIN UCRAINA. Unul dintre observatorii OSCE luati ostatici de pro-rusi a fost eliberat:
CRIZA DIN UCRAINA. Unul dintre observatorii OSCE luati ostatici de pro-rusi a fost eliberat: "Sunt prizonieri de razboi"

27 Aprilie 2014. In razboiul psihologic dintre fortele proruse si Kiev au cazut la mijloc 12 observatori OSCE, retinuti de vineri. Separatistii au anuntat ca ii considera spioni si prizonieri de razboi. Unul a fost eliberat duminica.

Criza in Ucraina. Rusia neaga ca a incalcat spatiul aerian ucrainean. Teama de invazie creste la Kiev:
Criza in Ucraina. Rusia neaga ca a incalcat spatiul aerian ucrainean. Teama de invazie creste la Kiev: "Suntem in pericol"

26 Aprilie 2014. Statele membre G7 au anuntat ca sunt pregatite sa impuna o noua serie de sanctiuni Rusiei. Anuntul vine dupa o serie de vesti ingrijoratoare din Ucraina.

Criza in Ucraina. Iateniuk:
Criza in Ucraina. Iateniuk: "Rusia vrea Al Treilea Razboi Mondial". Inspectori OSCE, luati ostatici de "teroristi"

25 aprilie 2014. Senatori din cadrul Consiliul Federatiei (Camera superioara a Parlamentului rus) au propus trimiterea unei forte de mentinere a pacii in sud-estul Ucrainei, scrie cotidianul rus Izvestia.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.