Criza din Ucraina. Rusia considera "inacceptabile" amenintarile Statelor Unite cu noi sanctiuni

×
Codul embed a fost copiat

18 aprilie 2014. Rusia nu poate fi singura parte responsabila de aplicarea acordului privind stabilizarea situatiei din Ucraina, considera Presedintia rusa, numind "inacceptabile" amenintarile Statelor Unite cu noi sanctiuni.

ORA 20:53 "Colegii nostri occidentali se straduiesc sa atribuie responsabilitatea mai degraba de partea noastra. Dar subliniem: este vorba de o responsabilitate colectiva", a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, la postul Rossia 1.

"Cat despre sanctiunile americane, aceasta atitudine este absolut inacceptabila", a continuat oficialul rus.

ORA 16:00 Serviciul special de la Kiev (SBU) a anuntat ca "operatiunile antiteroriste din Estul Ucrainei nu mai sunt in faza activa". Anuntul a fost publicat de agentia oficiala de stiri Ukrinform si vine ca urmare a acordului de la Geneva. "In acest moment, scopul nostru e sa cream un perimetru de securitate in jurul separatistilor inarmati si sa prevenim pierderile de vieti omenesti in randul civililor", a spus purtatorul de cuvant al SBU, explicand ce inseamna "faza pasiva" a operatiunilor.

Citește și
putin
Lumea vazuta de Vladimir Putin. Ce au inteles americanii din interviul in care presedintele rus a primit 2 mil. de intrebari
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

ORA 14:24 Separatistii din "republica Donetk" afirma ca nu se simt legati de acordul incheiat joi la Geneva, care "nu a fost semnat in numele" lor, si isi mentin intentia de a organiza un referendum privind autonomia, a anuntat joi unul dintre liderii acestora, relateaza AFP.

Separatistii accepta sa evacueze cladirile pe care le ocupa, asa cum prevede acordul, insa autoritatile proeuropene de la Kiev "trebuie, mai intai, sa paraseasca cladirile pe care le ocupa ilegal dupa lovitura de stat", a declarat pentru presa, la Donetk, Denis Pusilin, unul dintre "ministrii" Guvenului acestei "republici" autoproclamate. In plus, acordul poate sa fie pus in aplicare "doar dupa o reforma constitutionala", a adaugat el.

Separatistii reclama o "federalizare", prin Constitutia ucraineana, pe care Guvernul o refuza, considerand-o o cale de dezmembrare a tarii si propunand in schimb o "descentralizare". Separatistii, la fel ca Moscova, refuza sa recunoasca Guvernul interimar instalat dupa rasturnarea de la putere, in februarie, in urma unor manifestatii sangeroase, a fostului presedinte prorus Viktor Ianukovici, originar de la Donetk.

Separatistii nu se simt legati de acord, deoarece ministrul rus de Externe Serghei "Lavrov nu a semnat in numele nostru, ci al Rusiei", a adaugat el. Moscova si-a exprimat dorinta, inainte de negocieri, ca separatistii prorusi sa fie reprezentati la reuniunea care a avut loc joi la Geneva si la care au participat sefii diplomatiilor din Ucraina, Rusia, Uniunea Europeana si Statele Unite.

"Ne asteptam ca Kievul sa nu respecte acest acord. Pregatim in mod activ organizarea, pe 11 mai, a referendumului" privind autonomia regionala, dorit de catre separatistii, care detin de la 6 aprilie controlul asupra sediului administratiei regionale de la Donetk, a continuat Pusilin.

"Ne asteptam la o escaladare a conflictului", din cauza politicii Kievului, a adaugat el, dand asigurari ca Guvernul ucrainean "a incalcat acordul de la Geneva inca de ieri (joi), anuntand ca trupele ucrainene vor ramane in regiune".

 

 

Separatistii refuza sa respecte acordul

Anuntul risca sa ameninte acordul international de la Geneva in vederea solutionarii crizei din Ucraina, potrivit Mediafax.

Aleksandr Gnezdilov, purtatorul de cuvant al separatistilor, care au proclamat "Republica Populara Donetk" in estul Ucrainei, a declarat ca guvernul de la Kiev este "ilegitim", iar militantii vor evacua institutiile ocupate cand Executivul ucrainean va demisiona.

De altfel, situatia ramane tensionata vineri in estul Ucrainei, unde au fost semnalate schimburi de focuri. Potrivit agentiei Interfax-Ucraina, parasutistii ucraineni au deschis focul impotriva unor protestatari, care au ridicat baricade la Serheevka, in regiunea Donetk.

Rusia, SUA si Ucraina au ajuns la un acord

Cand nu se mai astepta nimeni, diplomatia inregistreaza un succes in criza ucraineana. Reprezentanti ai Rusiei, Statelor Unite, Uniunii Europene si Ucrainei au ajuns la un acord pentru calmarea situatiei din Ucraina.

Daca ar fi respectat, acordul ar putea indeparta spectrul unui razboi civil in Ucraina, deoarece prevede eliberarea cladirilor ocupate de prorusi si dezarmarea acestora.

"Sa nu ne bucuram prea devreme" - a sugerat presedintele Obama, pentru ca Rusia nu a dovedit pana acum ca se tine de promisiuni.

In timp ce diplomatii discutau, in fata cladirii avea loc un protest al militantelor fara haine, de la Femen, inabusit rapid de fortele de ordine. Dupa sapte ore de negocieri, ministrul rus de externe a iesit cu vesti surprinzatoare.

"Toate grupurile inarmate ilegal trebuie sa renunte la arme. Toate cladirile ocupate ilegal trebuie inapoiate proprietarilor legitimi", a declarat Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei.

In schimb, prorusii care au ocupat cladirile sunt scutiti de orice consecinte, cu exceptia celor vinovati de crime grave. Masurile ar urma sa fie puse in aplicare de autoritatile ucrainene, sub supravegherea misiunii OSCE aflate deja in Ucraina. Cel putin teoretic, vestile sunt bune. Dar, in realitate, nici comunitatea internationala, nici ucrainenii nu ar avea prea mare incredere in Moscova.

"Sper ca Rusia sa respecte intelegerea in urmatoarele zile, dar, avand in vedere actiunile de pana acum, nu cred ca putem conta pe asta", sustine Obama.

"Asteptam ca Rusia sa-si retraga imediat gruparile de sabotori si agenti, sa inceteze sa sponsorizeze "protestatarii" inarmati cu pusti AK100 pe care le are numai armata rusa",   a declarat Arseni Iateniuk, prim-ministrul Ucrainei.

De altfel, nu e deloc sigur ca protestatarii prorusi vor fi de acord sa elibereze cladirile si sa renunte la arme. La Slaviansk, unde s-au inregistrat cele mai grave incidente de inceputul protestelor din estul Ucrainei, atmosfera era ieri una de sarbatoare.

"Oamenii sunt foarte fericiti si mandri de barbatii aceia mascati care au facut aceasta comunitate mica celebra in toata lumea", a transmis corepsondentul CNN, Phil Black.

Grupuri-grupuri, localnicii vin sa-i vada si sa le multumeasca. Iar femeile si copiii stau la coada sa se fotografieze cu ei. Singura lor nemultumire e ca sunt mascati si nu-si pot da seama... care e mai frumos.

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
Echipa Stirilor ProTV, in premiera la o misiune NATO deasupra Romaniei. Cum arata avionul AWACS in interior
Echipa Stirilor ProTV, in premiera la o misiune NATO deasupra Romaniei. Cum arata avionul AWACS in interior

Cu Ucraina la un pas de razboi civil si o armata rusa imprevizibila, NATO anunta ca va intari securitatea Romaniei. Pentru inceput, prin intensificarea misiunilor avioanelor de monitorizare.

Lumea vazuta de Vladimir Putin. Ce au inteles americanii din interviul in care presedintele rus a primit 2 mil. de intrebari
Lumea vazuta de Vladimir Putin. Ce au inteles americanii din interviul in care presedintele rus a primit 2 mil. de intrebari

Cum arata lumea vazuta de Vladimir Putin? Asta s-au intrebat americanii dupa interviul televizat maraton al presedintelui Rusiei in care acesta a primit peste 2 milioane de intrebari.

Criza din Ucraina. Lavrov:
Criza din Ucraina. Lavrov: "Am stabilit dezarmarea gruparilor ilegale." Acordul negociat de puterile lumii, la Geneva

17 aprilie 2014. Diplomatii europeni, ucraineni, rusi si americani au ajuns la o intelegere pentru detensionarea situatiei din estul Ucrainei, unde militiile pro-ruse inarmate au fost implicate in confruntari cu armata ucraineana.

Recomandări
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental
Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental

Rusia bombardează reţeaua feroviară a Ucrainei pentru a "paraliza" aprovizionările militare, inclusiv ajutorul militar occidental, Moscova pregătind o nouă ofensivă, a declarat vineri un responsabil de securitate ucrainean, citat de AFP.