Criza din Ucraina. Rusia considera "inacceptabile" amenintarile Statelor Unite cu noi sanctiuni
18 aprilie 2014. Rusia nu poate fi singura parte responsabila de aplicarea acordului privind stabilizarea situatiei din Ucraina, considera Presedintia rusa, numind "inacceptabile" amenintarile Statelor Unite cu noi sanctiuni.
ORA 20:53 "Colegii nostri occidentali se straduiesc sa atribuie responsabilitatea mai degraba de partea noastra. Dar subliniem: este vorba de o responsabilitate colectiva", a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, la postul Rossia 1.
"Cat despre sanctiunile americane, aceasta atitudine este absolut inacceptabila", a continuat oficialul rus.
ORA 16:00 Serviciul special de la Kiev (SBU) a anuntat ca "operatiunile antiteroriste din Estul Ucrainei nu mai sunt in faza activa". Anuntul a fost publicat de agentia oficiala de stiri Ukrinform si vine ca urmare a acordului de la Geneva. "In acest moment, scopul nostru e sa cream un perimetru de securitate in jurul separatistilor inarmati si sa prevenim pierderile de vieti omenesti in randul civililor", a spus purtatorul de cuvant al SBU, explicand ce inseamna "faza pasiva" a operatiunilor.
ORA 14:24 Separatistii din "republica Donetk" afirma ca nu se simt legati de acordul incheiat joi la Geneva, care "nu a fost semnat in numele" lor, si isi mentin intentia de a organiza un referendum privind autonomia, a anuntat joi unul dintre liderii acestora, relateaza AFP.
Separatistii accepta sa evacueze cladirile pe care le ocupa, asa cum prevede acordul, insa autoritatile proeuropene de la Kiev "trebuie, mai intai, sa paraseasca cladirile pe care le ocupa ilegal dupa lovitura de stat", a declarat pentru presa, la Donetk, Denis Pusilin, unul dintre "ministrii" Guvenului acestei "republici" autoproclamate. In plus, acordul poate sa fie pus in aplicare "doar dupa o reforma constitutionala", a adaugat el.
Separatistii reclama o "federalizare", prin Constitutia ucraineana, pe care Guvernul o refuza, considerand-o o cale de dezmembrare a tarii si propunand in schimb o "descentralizare". Separatistii, la fel ca Moscova, refuza sa recunoasca Guvernul interimar instalat dupa rasturnarea de la putere, in februarie, in urma unor manifestatii sangeroase, a fostului presedinte prorus Viktor Ianukovici, originar de la Donetk.
Separatistii nu se simt legati de acord, deoarece ministrul rus de Externe Serghei "Lavrov nu a semnat in numele nostru, ci al Rusiei", a adaugat el. Moscova si-a exprimat dorinta, inainte de negocieri, ca separatistii prorusi sa fie reprezentati la reuniunea care a avut loc joi la Geneva si la care au participat sefii diplomatiilor din Ucraina, Rusia, Uniunea Europeana si Statele Unite.
"Ne asteptam ca Kievul sa nu respecte acest acord. Pregatim in mod activ organizarea, pe 11 mai, a referendumului" privind autonomia regionala, dorit de catre separatistii, care detin de la 6 aprilie controlul asupra sediului administratiei regionale de la Donetk, a continuat Pusilin.
"Ne asteptam la o escaladare a conflictului", din cauza politicii Kievului, a adaugat el, dand asigurari ca Guvernul ucrainean "a incalcat acordul de la Geneva inca de ieri (joi), anuntand ca trupele ucrainene vor ramane in regiune".
Славянск пасхальный. pic.twitter.com/tTmqPyEl3N
— Антимайдан (@myrevolutionrus) April 18, 2014
Separatistii refuza sa respecte acordul
Anuntul risca sa ameninte acordul international de la Geneva in vederea solutionarii crizei din Ucraina, potrivit Mediafax.
Aleksandr Gnezdilov, purtatorul de cuvant al separatistilor, care au proclamat "Republica Populara Donetk" in estul Ucrainei, a declarat ca guvernul de la Kiev este "ilegitim", iar militantii vor evacua institutiile ocupate cand Executivul ucrainean va demisiona.
De altfel, situatia ramane tensionata vineri in estul Ucrainei, unde au fost semnalate schimburi de focuri. Potrivit agentiei Interfax-Ucraina, parasutistii ucraineni au deschis focul impotriva unor protestatari, care au ridicat baricade la Serheevka, in regiunea Donetk.
Rusia, SUA si Ucraina au ajuns la un acord
Cand nu se mai astepta nimeni, diplomatia inregistreaza un succes in criza ucraineana. Reprezentanti ai Rusiei, Statelor Unite, Uniunii Europene si Ucrainei au ajuns la un acord pentru calmarea situatiei din Ucraina.
Daca ar fi respectat, acordul ar putea indeparta spectrul unui razboi civil in Ucraina, deoarece prevede eliberarea cladirilor ocupate de prorusi si dezarmarea acestora.
"Sa nu ne bucuram prea devreme" - a sugerat presedintele Obama, pentru ca Rusia nu a dovedit pana acum ca se tine de promisiuni.
In timp ce diplomatii discutau, in fata cladirii avea loc un protest al militantelor fara haine, de la Femen, inabusit rapid de fortele de ordine. Dupa sapte ore de negocieri, ministrul rus de externe a iesit cu vesti surprinzatoare.
"Toate grupurile inarmate ilegal trebuie sa renunte la arme. Toate cladirile ocupate ilegal trebuie inapoiate proprietarilor legitimi", a declarat Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei.
In schimb, prorusii care au ocupat cladirile sunt scutiti de orice consecinte, cu exceptia celor vinovati de crime grave. Masurile ar urma sa fie puse in aplicare de autoritatile ucrainene, sub supravegherea misiunii OSCE aflate deja in Ucraina. Cel putin teoretic, vestile sunt bune. Dar, in realitate, nici comunitatea internationala, nici ucrainenii nu ar avea prea mare incredere in Moscova.
"Sper ca Rusia sa respecte intelegerea in urmatoarele zile, dar, avand in vedere actiunile de pana acum, nu cred ca putem conta pe asta", sustine Obama.
"Asteptam ca Rusia sa-si retraga imediat gruparile de sabotori si agenti, sa inceteze sa sponsorizeze "protestatarii" inarmati cu pusti AK100 pe care le are numai armata rusa", a declarat Arseni Iateniuk, prim-ministrul Ucrainei.
De altfel, nu e deloc sigur ca protestatarii prorusi vor fi de acord sa elibereze cladirile si sa renunte la arme. La Slaviansk, unde s-au inregistrat cele mai grave incidente de inceputul protestelor din estul Ucrainei, atmosfera era ieri una de sarbatoare.
"Oamenii sunt foarte fericiti si mandri de barbatii aceia mascati care au facut aceasta comunitate mica celebra in toata lumea", a transmis corepsondentul CNN, Phil Black.
Grupuri-grupuri, localnicii vin sa-i vada si sa le multumeasca. Iar femeile si copiii stau la coada sa se fotografieze cu ei. Singura lor nemultumire e ca sunt mascati si nu-si pot da seama... care e mai frumos.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, SUA, ue, criza din ucraina,
Dată publicare:
18-04-2014 07:37