Criza in Ucraina. Rusia neaga ca a incalcat spatiul aerian ucrainean. Teama de invazie creste la Kiev: "Suntem in pericol"

×
Codul embed a fost copiat

26 Aprilie 2014. Statele membre G7 au anuntat ca sunt pregatite sa impuna o noua serie de sanctiuni Rusiei. Anuntul vine dupa o serie de vesti ingrijoratoare din Ucraina.

Comentati acest subiect si pe Twitter -► @StirileProTV

Evenimentele de azi:

-► Avioane rusesti au incalcat, repetat, spatiul aerian al Ucrainei, a anuntat Pentagonul.

-►40 de soldati ucraineni si un grup de observatori ai OSCE au fost retinuti de militantii prorusi

Citește și
ucraina
Criza in Ucraina. Kievul a stopat operatiunile antiteroriste din estul tarii din cauza militarilor rusi din zona de granita
Ce s-a întâmplat înainte ca Liam Payne să moară. A apărut înregistrarea audio a apelului de urgență: „Trimiteți pe cineva de urgență, pentru că…”

-► Statele din G7 se pregatesc pentru o noua serie de sanctiuni impuse Rusiei

UPDATE, 16:59 Ministerul rus al Apararii a negat acuzatiile potrivit carora avioane rusesti au incalcat spatiul aerian ucrainean, potrivit agentiei oficiale Itar-Tass.

"Nicio incalcare a spatiului aerian al tarilor vecine Rusiei, inclusiv al Ucrainei, nu a fost inregistrata prin mijloacele de control rusesti", a declarat un reprezentant al Ministerului Apararii.

El reactiona la acuzatiile lansate de catre Pentagon, potrivit carora avioane rusesti au incalcat spatiul aerian ucrainean "in mai multe randuri" in cursul ultimelor 24 de ore.

"Acuzatiile reprezentantilor oficiali ai Pentagonului cu privire la o pretinsa incalcare a spatiului aerian al Ucrainei de catre avioane rusesti de vanatoare sunt fondate, aparent, pe zvonuri si presupuneri", a declarat aceasta sursa.

Premierul interimar ucrainean Arseni Iateniuk a acuzat aviatia militara rusa ca a incalcat in mai multe randuri spatiul aerian ucrainean "cu unicul scop de a determina Ucraina sa declanseze un razboi".

UPDATE, 15:45 Papa Francisc i-a dat asigurari sambata premierului interimar ucrainean Arseni Iateniuk ca va face "tot ceea ce poate" pentru pace in Ucraina, relateaza AFP. In contextul intensificarii tensiunilor cu Rusia, Papa a declarat - la finalul unei audiente in care l-a primit pe Iateniuk, oferindu-i un stilou - "sper sa scrieti pacea cu acest stilou".

"Si eu sper", i-a raspuns Iateniuk, oferindu-i Suvernului Pontif o fotografie cu Euromaidanul din centrul Kievului, in nopatea de Anul Nou, spunandu-i ca "aici au luptat ucrainenii pentru libertate si drepturile lor". "Milioane de persoane", a insistat el, aratandu-i Papei fotografia.

Premierul ucrainean Arseni Iateniuk, in audienta la Papa Francisc

Ucraina este impartita intre Patriarhia Ortodoxa de la Kiev, cea de la Moscova si o Biserica Greco-Catolica credincioasa Vaticanului. Vaticanul, a carui marja de manevra este foarte limitata, este acuzat de catre separatistii prorusi ca face jocul Ucrainei, iar de catre unii ucraineni ca este prea conciliant cu Kremlinul.

UPDATE, 12:30 Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a intervenit pe langa omologul sau rus, Serghei Lavrov, pentru a obtine eliberarea observatorilor OSCE retinuti in estul Ucrainei, a anuntat sambata Ministerul german de Externe, relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Ministrul Afacerilor Externe, Steinmeier, si-a exprimat ingrijoarea cu privire la acest subiect, intr-o discutie cu ministrul de Externe Lavrov, si a indemnat Rusia sa faca totul pentru ca echipa OSCE sa fie eliberata imediat", a anuntat ministerul, precizand ca aceasta conversatie a avut loc vineri seara.

Avioane rusesti, deasupra Ucrainei

Avion MIG 295 survoleaza orasul Kramatorsk, din estul Ucrainei

Sambata, Pentagonul a confirmat ca mai multe avioane rusesti de vanatoare au trecut granita si au survolat regiunile ucrainene din apropierea frontierei, iar oficialii de la Kiev au anuntat ca un grup de 13 observatori OSCE au fost retinuti de separatistii din orasul Slaviansk si se poarta negocieri pentru eliberarea lor.

Jocurile de razboi de la granita si anuntul ca avioane de vanatoare rusesti au violat spatiul aerian al Ucrainei le dau frisoane oficialilor de la Kiev.

Reporter: "Dupa cum stau lucrurile acum, credeti ca o invazie armata a Rusiei este iminenta?
Danilo Lubkivski, ministrul-adjunct de externe al Ucrainei: "Da. Avem informatii ca suntem in pericol."

Semne bune nu vin nici din estul tarii, unde armata a lansat o operatiune menita sa elibereze cladirile publice ocupate de separatistii rusofoni. Avansul este extrem de greoi si sunt inregistrate pierderi. Un elicopter al armatei si un avion de recunoastere ar fi fost distruse, iar un pilot a fost ranit.

Cititi si: Un elicopter al armatei ucrainene a fost aruncat in aer. Oficial anti-tero: "Un glont tras de un lunetist in rezervor". VIDEO

Observatori internationali, capturati de militiile proruse

Luptator prorus in fata unui punct de control, in Slaviansk, unde a fost capturat un grup de observatori OSCE

Primarul autointitulat al orasului Slaviansk, controlat de rusofoni, si inconjurat de trupe ucrainene, a anuntat ca oamenii sai au capturat 40 de soldati ucraineni. Observatorii OSCE au fost si ei retinuti pentru verificari.

"Insemnul OSCE nu ofera protectie in fata unui membru al armatei", spune Viaceslav Ponomare, lider al separatistilor.

Capturarea celor treisprezece observatori din cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a  fost confirmata vineri si de Guvernul german. Patru dintre ei sunt germani - dintre care trei fac parte din Bundeswehr - a precizat Ministerul Apararii.

Moscova a anuntat ca va face "toate demersurile posibile" pentru a-i elibera pe observatorii militari internationali. "Suntem de parere ca acesti oameni trebuie sa fie eliberati cat mai curand posibil", a declarat Andrei Kelin, emisarul Rusiei la OSCE.

Totusi, separatistii i-au acuzat pe observatori ca sunt "spioni NATO" si au afirmat ca-i vor elibera numai in schimbul unor "prozonieri" din randul insurgentilor prorusi.

Cititi si: Iateniuk: "Rusia vrea Al Treilea Razboi Mondial". Inspectori OSCE, luati ostatici de "teroristi"

Noi sanctiuni internationale impotriva Rusiei

Liderii Statelor Unite, Frantei, Germaniei, Marii Britanii si Italiei au discutat la telefon despre impunerea de noi sanctiuni Rusiei. Masurile ar putea intra in vigoare la inceputul saptamanii viitoare, insa, cel mai probabil, nu vor viza sectoare ale economiei ruse, ci apropiati ai Kremlinului.

"Avem in vedere impunerea de sanctiuni din etapa a doua. Asadar, ministrii de externe din Uniunea Europeana se vor intalni cat mai curand posibil", anunta si Angela Merkel.

"Ma astept (...) ca aceste sanctiuni tintite sa fie impuse foarte rapid", a declarat Barack Obama, confirmand ca acest lucru lucru ar putea sa aiba loc "la inceputul saptamanii viitoare".

Ben Rhodes, adjunctul consilierului pentru Securitate Nationala al presedintelui american, a recunoscut ca, in sectorul privat, "exista o neliniste in legatura cu consecintele economice ale sanctiunilor asupra unei economii atat de mari ca cea a Rusiei".

Instabilitatea si amenintarea cu noi sanctiuni si-au lasat amprenta asupra economiei ruse. Vineri, agentia Standard&Poors a redus, pentru prima data in ultimii cinci ani, ratingul de tara al Rusiei.

Articol recomandat de sport.ro
Ungurii au reacționat după ce România a obținut o nouă victorie în Nations League
Ungurii au reacționat după ce România a obținut o nouă victorie în Nations League
Citește și...
Criza in Ucraina. Iateniuk:
Criza in Ucraina. Iateniuk: "Rusia vrea Al Treilea Razboi Mondial". Inspectori OSCE, luati ostatici de "teroristi"

25 aprilie 2014. Senatori din cadrul Consiliul Federatiei (Camera superioara a Parlamentului rus) au propus trimiterea unei forte de mentinere a pacii in sud-estul Ucrainei, scrie cotidianul rus Izvestia.

Criza in Ucraina. Kievul a stopat operatiunile antiteroriste din estul tarii din cauza militarilor rusi din zona de granita
Criza in Ucraina. Kievul a stopat operatiunile antiteroriste din estul tarii din cauza militarilor rusi din zona de granita

24 aprilie 2014. Cu fiecare zi ce trece, solutionarea crizei ruso-ucrainene este tot mai dificila. Aceasta este parerea cancelariilor europene, exprimata de seful diplomatiei germane, pe masura ce armata rusa a lansat noi operatiuni in zona de granita.

CLIPUL ZILEI: Marea Neagra e turcoaz in acest weekend. Cum explica biologii acest fenomen
CLIPUL ZILEI: Marea Neagra e turcoaz in acest weekend. Cum explica biologii acest fenomen

CLIPUL ZILEI: Marea Neagra e turcoaz in acest weekend. Cum explica biologii acest fenomen

Recomandări
Noul șef al NATO, mesaj pentru Putin după ce Zelenski și-a prezentat „planul de victorie”. Ce spune despre aderarea Ucrainei
Noul șef al NATO, mesaj pentru Putin după ce Zelenski și-a prezentat „planul de victorie”. Ce spune despre aderarea Ucrainei

Președintele Ucrainei, și-a susținut planul pentru victorie, la Bruxelles. Iar Washington-ul , a anunţat un nou ajutor militar consistent, pentru Ucraina, de 425 de milioane de dolari.

O „țintă aeriană” a pătruns 14 kilometri în România. Avioane F-16 și F-18, ridicate în aer. A fost emis mesaj RO-Alert
O „țintă aeriană” a pătruns 14 kilometri în România. Avioane F-16 și F-18, ridicate în aer. A fost emis mesaj RO-Alert

MApN a anunțat, joi, că, în jurul orei 17:00, sistemul de supraveghere radar al Armatei Române a indicat o ţintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa.

Averile „prezidențiabililor” - Lista caselor și conturilor cu bani. Cine este cel mai bogat candidat la Cotroceni
Averile „prezidențiabililor” - Lista caselor și conturilor cu bani. Cine este cel mai bogat candidat la Cotroceni

Avem candidați la prezidențiale care au mai multe case, mașini, precum și sume impresionante în conturi, dar și candidați, care trăiesc doar din salariu și au credite.