Criza in Ucraina. Rusia neaga ca a incalcat spatiul aerian ucrainean. Teama de invazie creste la Kiev: "Suntem in pericol"
26 Aprilie 2014. Statele membre G7 au anuntat ca sunt pregatite sa impuna o noua serie de sanctiuni Rusiei. Anuntul vine dupa o serie de vesti ingrijoratoare din Ucraina.
Comentati acest subiect si pe Twitter -► @StirileProTV
Evenimentele de azi:
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
-► Avioane rusesti au incalcat, repetat, spatiul aerian al Ucrainei, a anuntat Pentagonul.
-►40 de soldati ucraineni si un grup de observatori ai OSCE au fost retinuti de militantii prorusi
-► Statele din G7 se pregatesc pentru o noua serie de sanctiuni impuse Rusiei
UPDATE, 16:59 Ministerul rus al Apararii a negat acuzatiile potrivit carora avioane rusesti au incalcat spatiul aerian ucrainean, potrivit agentiei oficiale Itar-Tass.
"Nicio incalcare a spatiului aerian al tarilor vecine Rusiei, inclusiv al Ucrainei, nu a fost inregistrata prin mijloacele de control rusesti", a declarat un reprezentant al Ministerului Apararii.
El reactiona la acuzatiile lansate de catre Pentagon, potrivit carora avioane rusesti au incalcat spatiul aerian ucrainean "in mai multe randuri" in cursul ultimelor 24 de ore.
"Acuzatiile reprezentantilor oficiali ai Pentagonului cu privire la o pretinsa incalcare a spatiului aerian al Ucrainei de catre avioane rusesti de vanatoare sunt fondate, aparent, pe zvonuri si presupuneri", a declarat aceasta sursa.
Premierul interimar ucrainean Arseni Iateniuk a acuzat aviatia militara rusa ca a incalcat in mai multe randuri spatiul aerian ucrainean "cu unicul scop de a determina Ucraina sa declanseze un razboi".
UPDATE, 15:45 Papa Francisc i-a dat asigurari sambata premierului interimar ucrainean Arseni Iateniuk ca va face "tot ceea ce poate" pentru pace in Ucraina, relateaza AFP. In contextul intensificarii tensiunilor cu Rusia, Papa a declarat - la finalul unei audiente in care l-a primit pe Iateniuk, oferindu-i un stilou - "sper sa scrieti pacea cu acest stilou".
"Si eu sper", i-a raspuns Iateniuk, oferindu-i Suvernului Pontif o fotografie cu Euromaidanul din centrul Kievului, in nopatea de Anul Nou, spunandu-i ca "aici au luptat ucrainenii pentru libertate si drepturile lor". "Milioane de persoane", a insistat el, aratandu-i Papei fotografia.
Ucraina este impartita intre Patriarhia Ortodoxa de la Kiev, cea de la Moscova si o Biserica Greco-Catolica credincioasa Vaticanului. Vaticanul, a carui marja de manevra este foarte limitata, este acuzat de catre separatistii prorusi ca face jocul Ucrainei, iar de catre unii ucraineni ca este prea conciliant cu Kremlinul.
UPDATE, 12:30 Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a intervenit pe langa omologul sau rus, Serghei Lavrov, pentru a obtine eliberarea observatorilor OSCE retinuti in estul Ucrainei, a anuntat sambata Ministerul german de Externe, relateaza AFP, citata de Mediafax.
"Ministrul Afacerilor Externe, Steinmeier, si-a exprimat ingrijoarea cu privire la acest subiect, intr-o discutie cu ministrul de Externe Lavrov, si a indemnat Rusia sa faca totul pentru ca echipa OSCE sa fie eliberata imediat", a anuntat ministerul, precizand ca aceasta conversatie a avut loc vineri seara.
Avioane rusesti, deasupra Ucrainei
Sambata, Pentagonul a confirmat ca mai multe avioane rusesti de vanatoare au trecut granita si au survolat regiunile ucrainene din apropierea frontierei, iar oficialii de la Kiev au anuntat ca un grup de 13 observatori OSCE au fost retinuti de separatistii din orasul Slaviansk si se poarta negocieri pentru eliberarea lor.
Jocurile de razboi de la granita si anuntul ca avioane de vanatoare rusesti au violat spatiul aerian al Ucrainei le dau frisoane oficialilor de la Kiev.
Reporter: "Dupa cum stau lucrurile acum, credeti ca o invazie armata a Rusiei este iminenta?
Danilo Lubkivski, ministrul-adjunct de externe al Ucrainei: "Da. Avem informatii ca suntem in pericol."
Semne bune nu vin nici din estul tarii, unde armata a lansat o operatiune menita sa elibereze cladirile publice ocupate de separatistii rusofoni. Avansul este extrem de greoi si sunt inregistrate pierderi. Un elicopter al armatei si un avion de recunoastere ar fi fost distruse, iar un pilot a fost ranit.
Observatori internationali, capturati de militiile proruse
Primarul autointitulat al orasului Slaviansk, controlat de rusofoni, si inconjurat de trupe ucrainene, a anuntat ca oamenii sai au capturat 40 de soldati ucraineni. Observatorii OSCE au fost si ei retinuti pentru verificari.
"Insemnul OSCE nu ofera protectie in fata unui membru al armatei", spune Viaceslav Ponomare, lider al separatistilor.
Capturarea celor treisprezece observatori din cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a fost confirmata vineri si de Guvernul german. Patru dintre ei sunt germani - dintre care trei fac parte din Bundeswehr - a precizat Ministerul Apararii.
Moscova a anuntat ca va face "toate demersurile posibile" pentru a-i elibera pe observatorii militari internationali. "Suntem de parere ca acesti oameni trebuie sa fie eliberati cat mai curand posibil", a declarat Andrei Kelin, emisarul Rusiei la OSCE.
Totusi, separatistii i-au acuzat pe observatori ca sunt "spioni NATO" si au afirmat ca-i vor elibera numai in schimbul unor "prozonieri" din randul insurgentilor prorusi.
Cititi si: Iateniuk: "Rusia vrea Al Treilea Razboi Mondial". Inspectori OSCE, luati ostatici de "teroristi"
Noi sanctiuni internationale impotriva Rusiei
Liderii Statelor Unite, Frantei, Germaniei, Marii Britanii si Italiei au discutat la telefon despre impunerea de noi sanctiuni Rusiei. Masurile ar putea intra in vigoare la inceputul saptamanii viitoare, insa, cel mai probabil, nu vor viza sectoare ale economiei ruse, ci apropiati ai Kremlinului.
"Avem in vedere impunerea de sanctiuni din etapa a doua. Asadar, ministrii de externe din Uniunea Europeana se vor intalni cat mai curand posibil", anunta si Angela Merkel.
"Ma astept (...) ca aceste sanctiuni tintite sa fie impuse foarte rapid", a declarat Barack Obama, confirmand ca acest lucru lucru ar putea sa aiba loc "la inceputul saptamanii viitoare".
Ben Rhodes, adjunctul consilierului pentru Securitate Nationala al presedintelui american, a recunoscut ca, in sectorul privat, "exista o neliniste in legatura cu consecintele economice ale sanctiunilor asupra unei economii atat de mari ca cea a Rusiei".
Instabilitatea si amenintarea cu noi sanctiuni si-au lasat amprenta asupra economiei ruse. Vineri, agentia Standard&Poors a redus, pentru prima data in ultimii cinci ani, ratingul de tara al Rusiei.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, NATO, ue, criza, inspectori, osce,
Dată publicare:
26-04-2014 07:27