Criza in Ucraina. Iateniuk: "Rusia vrea Al Treilea Razboi Mondial". Inspectori OSCE, luati ostatici de "teroristi"

×
Codul embed a fost copiat

25 aprilie 2014. Senatori din cadrul Consiliul Federatiei (Camera superioara a Parlamentului rus) au propus trimiterea unei forte de mentinere a pacii in sud-estul Ucrainei, scrie cotidianul rus Izvestia.

Comentati acest subiect si pe Twitter -► @StirileProTV

Evenimentele de azi:

-►Inspectori OSCE, luati ostatici de "teroristi"

-► Misiunea OSCE ar putea sa fi cazut in mainile teroristilor, spun oficialii de la Kiev

Citește și
ucraina
Criza in Ucraina. Kievul a stopat operatiunile antiteroriste din estul tarii din cauza militarilor rusi din zona de granita

-► Premierul Ucrainei: Rusia vrea sa lanseze al treilea razboi mondial

-► Un elicopter militar ucrainean a fost lovit de o racheta

-► John McCain: Rusia ar putea ocupa Transnistria, atitudinea lui Putin este "similara" cu a lui Hitler

-► Cine este de vina? Razboiul declaratiilor intre SUA si Rusia

-► Washingtonul trebuie sa "forteze" Kievul sa inceteze operatiunea in estul Ucrainei - afirma Moscova

UPDATE, ora 20:30 Potrivit serviciului de presa al Ministerului de Interne de la Kiev, reprezentantii misiunii de control a OSCE ar fi fost capturati de teroristi in zona oraselor Kramatorsk.

Vineri, in jurul orei 12, autobuzul care transporta 7 membri ai misiunii de control a OSCE si escorta lor militara ucraineana a fost oprit de "teroristii" in zona localitatilor Kramatorsk-Slaviansk.

Inspectorii internationali au fost luati ostatici de separatisti iar la ora actuala Kievul incearca sa negocieze cu reprezentantii acestora pentru eliberarea membrilor misiunii OSCE.

Potrivit ziarului ucrainean Pravda, separatistii "au refuzat sa elibereze ostaticii, spunand ca ei trebuie predati autoritatilor competente din Federatia Rusa".

UPDATE, ora 15:30 Ministerul ucrainean de externe sustine ca a pierdut contactul cu membrii misiunii militare de control a OSCE aflati in regiunea Donetk. "Potrivit informatiilor pe care le avem la ora actuala, e posibil sa fi fost capturati de teroristi" a spus seful departamentului de comunicare al ministerului, citat de agentia ucraineana Interfax.

Misiunea OSCE si-a inceput inspectiile pe 21 martie, la cererea Kievului, fiind formata din 100 de observatori civili si condusa de fostul reprezentant al Turciei la ONU, Ertugrul Apakan. Inspectorii OSCE din zona Donetk au raportat in ultimele zile "escaladare violentelor", cazuri de tortura, dar si incalcari ale libertatii presei.

UPDATE, ora 14:40

Arseni Iatseniuk, premierul Ucrainei
Premierul interimar ucrainean Arseni Iatseniuk a acuzat Rusia, vineri, ca vrea sa lanseze "al treilea razboi mondial", sustinand insurectia separatista din estul Ucrainei, si a indemnat comunitatea internationala "sa se uneasca impotriva agresiunii rusesti", relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Tentativele de agresiune ale armatei rusesti asupra teritoriului Ucrainei vor conduce la un conflict pe teritoriul Europei. Lumea nu a uitat al Doilea Razboi Mondial, iar Rusia vrea sa lanseze al treilea razboi mondial", a declarat Iatseniuk intr-o sedinta de Guvern. "Sustinerea pe care Rusia o acorda teroristilor in Ucraina constituie o crima internationala, iar noi indemnam comunitatea internationala sa se uneasca impotriva agresiunii rusesti", a mai spus premierul interimar ucrainean.

UPDATE, ora 14:30 Un elicopter al armatei ucrainene a fost aruncat in aer in timp ce stationa pe aerodromul Kramtorsk, in estul separatist al tarii, iar pilotul a fost ranit, au anuntat autoritatile ucrainene, citate de Mediafax. VIDEO AICI.

UPDATE, ora 12:00 Sapte persoane au fost ranite in noaptea de joi spre vineri la un punct de control proucrainean langa portul Odesa, in urma detonarii unui dispozitiv exploziv, unde locuitorii au construit puncte de control pentru a opri intrarea unor separatisti care vin din Transnistria, relateaza Mediafax.

"A explodat un dispozitiv. Explozia a avut loc la ora (locala) 4.00 (4.00, ora Romaniei), la un punct de control instalat de catre o organizatie de autoaparare", a declarat un purtator de cuvant al politiei regionale.

Martori citati de agentia Interfax afirma ca bomba a fost aruncata la punctul de control dintr-o masina, o informatie care nu a fost confirmata de catre politie.

Senatorii rusi propun trimiterea unei forte de mentinere a pacii in sud-estul Ucrainei

"Trebuie sa fie initiate imediat negocieri intre Rusia, Statele Unite, Uniunea Europeana si Ucraina, pentru a discuta despre trimiterea unui contingent de mentinere a pacii in sud-estul" Ucrainei, a declarat senatorul rus Valeri Sneakin. "In acest moment, formulam o propunere pe acest subiect, aceasta urmand sa fie discutata in Consiliul Federatiei pe 29 aprilie. Insa, daca situatia se va tensiona in continuare, nu este exclus sa abordam aceasta propunere mai devreme", a adaugat el, mentionand ca "in apropierea alegerilor prezidentiale din Ucraina, prevazute pentru 25 mai, criza va escalada semnificativ, iar numarul de morti si raniti va creste".

"Kievul a provocat un genocid al propriului sau popor, el nu este capabil sa garanteze respectatea libertatilor si drepturilor cetatenilor", a declarat alt senator, Aleksandr Sediakin, membru al delegatiei ruse la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE). "Autoritatile de la Kiev vor raspunde pentru actiunile lor in fata Tribunalului (Penal International) de la Haga", a afirmat Sediakin.

In prezent, Moscova nu renunta la fortele de mentinere a pacii din Transnistria, insistand ca nu le va retrage pana cand Chisinaul si Tiraspolul nu vor ajunge la un acord asupra statutului regiunii din stanga Nistrului.

Razboiul declaratiilor intre SUA si Rusia

Razboiul declaratiilor cu privire la situatia din Ucraina continua. In timp ce Moscova acuza Statele Unite ca se afla in spatele deciziilor anti-rusesti luate de conducerea de la Kiev, seful diplomatiei americane, John Kerry, reproseaza Moscovei ca nu a facut niciun pas pentru a respecta granitele Ucrainei, asa cum prevede acordul de la Geneva.

In discursul sau, seful diplomatiei americane a avertizat autoritatile de la Kremlin ca, daca nu vor ajuta la detensionarea situatiei din Ucraina, consecintele vor fi grave. Discursul Secretarului de Stat a venit dupa ce Moscova a ordonat trupelor sale sa inceapa noi manevre ca raspuns la ofensiva ucraineana impotriva separatistilor rusi, din estul tarii.

Sunt cel putin 5 morti in randurile insurgentilor, dupa o incursiune in orasul Slaviansk, bastion al rebelilor. 

John Kerry, Secret de Stat al SUA: "Lumea intreaga a vazut doua tari. Doua tari care inteleg foarte diferit ce inseamna sa respecti un acord international. E clar ca doar o parte isi tine cuvantul. Sa fim seriosi, acordul de la Geneva nu este deschis interpretarilor, nu este vag sau subiectiv si cu atat mai putin, nu este optional."

Washingtonul trebuie sa "forteze" Kievul sa inceteze operatiunea in estul Ucrainei - afirma Moscova

Ministerul rus de Externe a declarat, joi, ca Washingtonul trebuie sa "forteze" autoritatile de la Kiev sa inceteze imediat operatiunea antiterorista in estul Ucrainei, relateaza agentia Itar-Tass. "Speram ca Statele Unite vor lua masuri urgente in vederea detensionarii situatiei (din Ucraina), in conformitate cu prevederile acordului de la Geneva din 17 aprilie. Washingtonul trebuie sa forteze autoritatile interimare de la Kiev sa inceteze imediat operatiunea antiterorista din estul Ucrainei, sa asigure transferul fortelor militare ucrainene spre locul unde ele sunt dislocate permanent", afirma Ministerul rus de Externe, potrivit unui comunicat.

Potrivit Moscovei, Washintonul "trebuie sa inteleaga ca poarta o anumita responsabilitate" pentru situatia din Ucraina.

Ministerul rus a mentionat ca discutiile telefonice dintre Secretarul de Stat american, John Kerry, si omologul sau rus, Serghei Lavrov, planificate pentru 23 si 24 aprilie nu au avut loc "din motive care nu depind de Moscova". De asemenea, ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a declarat joi seara ca l-a sunat pe secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, pentru a-i cere sa condamne operatiunile militare ale autoritatilor de la Kiev in estul Ucrainei. "I-am explicat situatia si i-am spus ca trebuie sa revenim la aplicarea acordului de la Geneva din 17 aprilie", a adaugat el.

John McCain: Rusia ar putea ocupa Transnistria; atitudinea lui Putin, "similara" cu a lui Hitler

Senatorul republican american John McCain avertizeaza ca Rusia ar putea ocupa regiunea separatista moldoveana Transnistria, apreciind ca argumentatia utilizata de presedintele rus, Vladimir Putin, pentru anexarea Peninsulei Crimeea este asemanatoare cu actiunile lui Adolf Hitler. "Administratia Barack Obama este total desprinsa de realitate; practic, nu face nimic", a spus McCain intr-un interviu acordat postului american PBS, denuntand refuzul Washingtonului de a oferi asistenta militara Ucrainei.

"Este o prostie ca inca nu de-am dat seama ce urmareste Vladimir Putin. Administratia Barack Obama pune accent doar pe relansarea relatiilor" cu Rusia, a continuat McCain.

"Vladimir Putin calculeaza raportul costuri-beneficii. Daca va intra in Republica Moldova si nu i se intampla nimic, cu cei 1.400 de militari din Transnistria, Putin va fi incurajat sa intervina si in zona baltica. Daca vor putea face asta fara sa pateasca nimic, o vor face", a insistat McCain, apreciind ca argumentantia folosita de Putin pentru anexarea regiunii ucrainene Crimeea este "bizar de similara" cu justificarile fostului cancelar nazist al Germaniei Adolf Hitler.

Marti, John McCain a criticat reactia Administratiei Barack Obama fata de actiunile Rusiei in Ucraina, avertizand ca exista riscul raspandirii crizei ucrainene in Republica Moldova si in tarile baltice. intr-un interviu acordat MSNBC, McCain a denuntat atitudinea "ezitanta" a presedintelui Barack Obama. "In opinia mea, presedintele Obama nu apreciaza importanta rolului de conducere al Statelor Unite pe plan global. Nu apreciaza faptul ca suntem o natiune exceptionala", a spus senatorul republican de Arizona. "Rolul de conducere nu inseamna ca americanii trebuie sa lupte in toate razboaiele. Inseamna asigurarea pacii prin exercitarea puterii, ajutarea popoarelor care lupta pentru libertate", a continuat McCain, sugerand oferirea de armament poporului ucrainean, ajutarea Ucrainei in parcursul integrarii europene si oferirea de credite prin intermediul Fondului Monetar International. "Problemele din Ucraina se raspandesc in tarile vecine, in Republica Moldova si in statele baltice", a atras atentia McCain, descriind situatia, dupa o vizita in regiune, ca fiind "incerta".

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Nota de plata de 11,4 miliarde de dolari. Gazprom a trimis Ucrainei o factura uriasa doar cu penalitati
Nota de plata de 11,4 miliarde de dolari. Gazprom a trimis Ucrainei o factura uriasa doar cu penalitati

Producatorul rus de gaze naturale Gazprom, controlat de stat, a trimis companiei ucrainene Naftogaz o nota de plata de 11,4 miliarde de dolari reprezentand penalitati datorate de partea ucraineana.

Criza in Ucraina. Kievul a stopat operatiunile antiteroriste din estul tarii din cauza militarilor rusi din zona de granita
Criza in Ucraina. Kievul a stopat operatiunile antiteroriste din estul tarii din cauza militarilor rusi din zona de granita

24 aprilie 2014. Cu fiecare zi ce trece, solutionarea crizei ruso-ucrainene este tot mai dificila. Aceasta este parerea cancelariilor europene, exprimata de seful diplomatiei germane, pe masura ce armata rusa a lansat noi operatiuni in zona de granita.

Criza in Ucraina. Rusia ameninta cu un razboi ca in Georgia, in 2008, si cere retragerea trupelor ucrainene din estul tarii
Criza in Ucraina. Rusia ameninta cu un razboi ca in Georgia, in 2008, si cere retragerea trupelor ucrainene din estul tarii

23 aprilie 2014. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat miercuri ca, in cazul in care interesele tarii sale in Ucraina vor fi atacate, Rusia va raspunde ca in Georgia, in 2008, cand a trimis tancuri in aceasta tara.

Recomandări
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”

Așa cum era de așteptat, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe liderul PSD Marcel Ciolacu, propus de coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități.

Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu
Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu

În perioada 10 iulie 2012–31 august 2012, Crin Antonescu a fost președinte interimar al României, în urma suspendării din funcție a președintelui ales Traian Băsescu de către Parlament.

Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja
Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja

Prin măsurile necesare reducerii deficitului bugetar imens, care amenință viitorul întregii economii se numără și înghețarea salariilor bugetarilor, după doi ani de valuri de majorări.