Nota de plata de 11,4 miliarde de dolari. Gazprom a trimis Ucrainei o factura uriasa doar cu penalitati
Producatorul rus de gaze naturale Gazprom, controlat de stat, a trimis companiei ucrainene Naftogaz o nota de plata de 11,4 miliarde de dolari reprezentand penalitati datorate de partea ucraineana.
Naftogaz avea obligatia, conform termenilor contractului cu Gazprom, sa importe anul trecut 41,6 miliarde de metri cubi de gaze naturale, insa a cumparat doar 12,9 miliarde de metri cubi, scrie agentia Interfax, citata de Reuters.
Suma de 11,4 miliarde de dolari se adauga datoriilor de 2,2 miliarde de dolari pentru gaze importate dar neachitate inca, a afirmat o sursa apropiata situatiei.
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat recent ca Ucraina datoreaza Rusiei penalitati totale de 18,4 miliarde de dolari pentru ca nu a cumparat gaze naturale conform obligatiilor asumate prin contract.
Guvernul de la Kiev incearca sa-si reduca dependenta de importurile de energie din Rusia, intrucat Putin foloseste exporturile energetice ca instrument politic. Ucraina importa din Rusia aproximativ jumatate din gazele naturale consumate si este ruta de tranzit pentru 15% din gazele consumate anual de Europa.
"Rusia creste tensiunile inaintea discutiilor Ucrainei cu Europa, stiind ca Naftogaz nu va plati. Conform contractului, Gazprom are dreptul sa ceara 11,4 miliarde de dolari. Un alt aspect este, insa, ca acest contract a fost inechitabil", a declarat Bohdan Sokolovski, fost consilier pe probleme energetice al fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici.
Reprezentanti ai UE au planificate pentru joi discutii pe tema gazelor cu oficiali din Ucraina si Slovacia. Ucraina vrea sa foloseasca gazoductele care transporta gaze rusesti catre statele UE pentru a importa gaze de pe piata din Europa de Vest. Data negocierilor pe aceasta tema, care vor implica si Rusia, nu a fost inca stabilita.
Gazprom si Naftogaz au semnat in 2009 un contract de livrare a gazelor naturale pentru a pune capat disputelor care au condus la oprirea livrarilor catre Europa timp de circa doua saptamani in timpul iernii.
In ianuarie 2013, Gazprom a cerut Naftogaz sa plateasca penalitati de 7 miliarde de dolari pentru gazele pe care nu le-a cumparat in anul 2012, insa suma nu a fost achitata, iar Ucraina a primit chiar un discount la pretul gazelor in decembrie, dupa ce presedintele de la acel moment, Viktor Ianukovici, a renuntat la semnarea unui acord cu UE in favoarea unor legaturi mai stranse cu Rusia.
Decizia a declansat proteste masive, care au condus la inlaturarea lui Ianukovici, inrautatirea relatiilor dintre Kiev si Moscova, iar ulterior chiar la anexarea regiunii ucrainene Crimeea de catre Rusia.
Rusia a sustinut economia Ucrainei cu 35,4 miliarde de dolari in ultimii patru ani, din care subventii de 17 miliarde de dolari la pretul gazelor naturale si 18,4 miliarde de dolari penalitatile neplatite in cadrul acordului de livrare de gaze naturale, potrivit unei scrisori trimise de Putin liderilor a 18 state europene la 10 aprilie.
Scrisoarea lui Putin nu a reprezentat o cerere ca Ucraina sa achite suma, a declarat a doua zi purtatorul de cuvant al Kemlinului Dmitri Peskov.
Rusia a exercitat in ultima perioada presiuni asupra Ucrainei pentru plata datoriilor de 2,2 miliarde de dolari acumulate in contul gazelor naturale importate anul trecut si in primul trimestru din acest an. Gazprom intentioneaza sa ceara Kievului sa achite in avans livrarile, daca nu sunt reluate platile normale.