Criza din Ucraina. Kievul vorbeste despre un "act terorist" al separatistilor prorusi. SUA trimite militari in estul Europei

×
Codul embed a fost copiat

22 aprilie 2014. SUA a decis sa trimita 600 de militari in Polonia si tarile baltice, dupa ce un avion ucrainean a fost lovit de artileria separatistilor prorusi din estul tarii.

 Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

SUMARUL EVENIMENTELOR DIN 22 APRILIE 2014

SUA a anuntat ca va trimite 600 de militari in Polonia si in tarile baltice

►Un avion ucrainean a fost lovit de focurile trase de separatistii din Slaviansk

Citește și
Joe Biden
Criza din Ucraina. SUA l-a trimis pe Biden la Kiev pentru a sprijini noul Guvern. Ianukovici cere evitarea conflictelor
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

---►Fregata americana USS Taylor a intrat in Marea Neagra

---►Inalt oficial rus: "Un razboi intre Rusia si Ucraina este imposibil"

---►Washingtonul dezvaluie fotografii care ar arata o conexiune intre Moscova si separatistii ucraineni

---►Kievul afirma ca aplica acordul de la Geneva intr-un mod "deschis si transparent
 

ORA 23:07 Procuratura generala a Ucrainei a calificat drept "act terorist" atacul cu proiectile de artilerie, lansat marti de militiii separatiste proruse impotriva unui avion militar ucrainean, in orasul Slaviansk, relateaza agentia UNIAN.

"Procuratura a deschis o ancheta pentru tentativa de act terorist in cazul avionului atins de proiectile in regiunea Donetk", a anuntat procuratura intr-un comunicat, subliniind ca incidentul va fi anchetat de catre Serviciile speciale ucrainene (SBU).

Recent, autotitatile de la Kiev au anuntat ca un avion militar ucrainean a fost atins de proiectile de artilerie lansate de militiii separatiste proruse.

ORA 20:51 Statele Unite au decis trimiterea a aproximativ 600 de militari americani in Polonia si in tarile baltice, pentru exercitii militare menite sa demonstreze solidaritatea tarilor NATO in contextul tensiunilor cu Rusia din cauza crizei ucrainene, informeaza AFP.

O companie de 150 de militari, din cadrul Brigazii aeropurtate 173 a armatei americane, stationata in Italia, urmeaza sa ajunga miercuri in Polonia.

Alti 450 de militari americani sunt asteptati zilele urmatoare in Estonia, Letonia si Lituania, pentru exercitii care vor avea loc in urmatoarele luni, a comunicat contraamiralul John Kirby, un purtator de cuvant al Pentagonului.

ORA 20:32 Rusia trebuie sa-si retraga trupele, de la granita, si sa nu-i mai sustina pe barbatii mascati, care fac legea, in estul Ucrainei. In caz contrar, risca sa fie, tot mai izolata. Este avertismentul lansat astazi, de la Kiev, de vicepredintele american Joe Baiden.

"Aveti de infruntat probleme extrem de grave si, ar spune unii, amenintari indirecte umilitoare. Sansa de a crea o Ucraina unita este la indemana dumneavoastra si vrem sa fim partenerii si prietenii dumneavoastra in acest proces. Imaginati-va unde ati fi acum daca ati putea spune rusilor: "n-avem nevoie de gazul vostru!". Am trai cu totii intr-o cu totul de lume", a spus Biden.

ORA 19:02 Un avion militar ucrainean a fost atins de proiectile de artilerie lansate de militiii separatiste proruse, anunta autoritatile de la Kiev, precizand ca aeronava a reusit sa aterizeze in siguranta, relateaza AFP.

Incidentul a avut loc in timp ce avionul militar de recunoastere era deasupra orasului Slaviansk, unde sunt numerosi insurgenti prorusi.

"Indivizi ramasi neidentificati au deschis focul spre un avion de tip AN-30, apartinand Fortelor Aeriene ucrainene, care efectua un zbor de observare deasupra orasului Slaviansk. Avionul a fost atins de mai multe proiectile, dar a aterizat fara probleme", a comunicat Ministerul ucrainean al Apararii.

Fregata americana USS Taylor a intrat in Marea Neagra

O noua nava americana a intrat in Marea Neagra "pentru a promova pacea si stabilitatea in regiune", conform unui comunicat al celei de-a Sasea Flote a Statelor Unite. Fregata USS Taylor se alatura astfel fortelor navale americane din zona. Nava a mai fost prezenta in Marea Neagra in februarie, in timpul Jocurilor Olimpice de la Soci, cand a suferit un accident in vreme ce acosta intr-un port din Turcia.

"Un razboi intre Rusia si Ucraina este imposibil", spune ministrul adjunct al Apararii de la Moscova

Potrivit postului "Vocea Rusiei", Anatoli Antonov. ministrul adjunct al Apararii de la Moscova, a declarat in cadrul unui interviu ca declansarea unui conflict intre Rusia si Ucraina este imposibila. Antonov a mai spus ca intre militarii celor doua state exista contacte minime si ca nu exista dovezi privind mobilizarea trupelor ruse la granita cu Ucraina, asa cum sustine oficialii UE si autoritatile de la Kiev.

Washingtonul dezvaluie fotografii care ar arata o conexiune intre Moscova si separatistii ucraineni

Unele dintre aceste imagini au fost furnizate de ucraineni, altele au fost publicate in presa internationala sau recuperate de pe Twitter, a afirmat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat Jennifer Psaki. Unele arata persoane si "indicii ale unei conexiuni intre Rusia si o parte dintre militantii inarmati din estul Ucrainei", potrivit ei.

O serie de fotografii furnizate de Kiev prin intermediul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) arata o imagine realizata in Georgia in 2008 a unui militar cu barba roscata, purtand insigna unei unitati a fortelor speciale ruse.

Acelasi barbat, cu barba ceva mai alba, apare pe o alta fotografie realizata in timpul ocuparii unui comisariat din orasul Kramatorsk de catre militanti separatisti. "Aceeasi persoana a fost vazuta si la Slaviansk, la 14 aprilie 2014", afirma legenda unei a treia fotografii in care se vede un barbat in uniforma, cu tigara in gura.

O alta serie de imagini, unele realizate in Crimeea, iar altele in ultimele zile in estul Ucrainei, este infatisand acelasi barbat. O a treia serie, furnizata de Kiev, dezvaluie "fotografii de familie" ale membrilor unei unitati prezentate ca un "grup de sabotaj-recunoastere, subordonat Directoratului serviciilor de informatii ale fortelor armate ruse".

In Crimeea, ca si in estul Ucrainei, Statele Unite au acuzat de mai multe saptamani Rusia ca are legatura cu misteriosii "oameni verzi", asa cum sunt supranumiti separatistii inarmati din cauza uniformelor lor fara insemne care sa permita identificarea lor. "Nu este decat o dovada fotografica suplimentara" a acestor legaturi, a asigurat Psaki.

Pe blogul sau oficial, comandantul militar al NATO (Saceur), generalul american Philip Breedlove, isi prezinta propriile "observatii", explicand de ce Rusia este in spatele evenimentelor din Ucraina.

"«Activistii» prorusi din estul Ucrainei demonstreaza un antrenament si un echipament militare precum si o modalitate de a lucra impreuna care sunt coerente cu trupele apartinand unei unitati infiintate de multa vreme si nu spontan, pornind de la o militie locala", sunliniaza el.

Comportamentul si disciplina lor, in special faptul ca au "teava pustii indreptate spre sol" sau degetul care nu se afla pe tragaci, il determina pe generalul Breedlove sa afirme ca este vorba despre militari bine antrenati. La fel ca armele din dotare in armata rusa cu care sunt echipati acesti militanti, precum si comportamentul lor profesional la barajele rutiere.

"Acest lucru contrasteaza cu militiile tipice, unde este ceva obisnuit sa vezi persoane asezate sau in timp ce fumeaza", subliniaza el.

Kievul afirma ca aplica acordul de la Geneva intr-un mod "deschis si transparent"

Ministerul ucrainean de Externe a declarat, luni seara, ca aplica acordul de la Geneva intr-un mod "deschis si transparent" si a cerut Rusiei sa se disocieze de "separatistii inarmati" din estul Ucrainei, indemnandu-i sa depuna armele si sa paraseasca incaperile ocupate, relateaza agentia UNIAN.

"Ucraina aplica intr-un mod deschis si transparent prevederile acordului incheiat la Geneva, informand populatia despre situatia din tara si colaborand intens cu misiunea de supraveghere a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si cu toate partile implicate in solutionarea" conflictului, mentioneaza ministerul ucrainean intr-un comunicat.

Ministerul subliniaza ca sambata, duminica si luni au avut loc intalniri cu participarea reprezentantilor OSCE, la care a fost prezent un diplomat din cadrul Ambasadei Rusiei.

"Toti participantii, inclusiv reprezentantul Rusiei, au avut posbilitatea de a evalua eforturile Ucrainei in vederea aplicarii acordului" de la Geneva, adauga diplomatia ucraineana, care acuza Moscova de inactiune si lipsa de vointa in aplicarea acordului privind detensionarea situatiei din Ucraina.

Potrivit comunicatului, "gruparile armate ilegale, controlate de serviciile ruse de securitate, contribuie in continuare la destabilizarea situatiei in regiunile din estul tarii si creeaza premise pentru o noua etapa a agresiunii militare ruse".

"Din cauza faptului ca separatistii nu sunt sustinuti de majoritatea populatiei din regiunile de est ale Ucrainei, Rusia cauta noi metode de destabilizare a situatiei in zona", afirma ministerul ucrainean.

Totodata, Ministerul ucrainean de Externe a denuntat incercarile de dezinformare din partea "presei aflate sub controlul Kremlinului".

Rusia si Statele Unite se acuza reciproc de ingerinta si absenta vointei de aplicare a acordului de la Geneva, de la semnarea sa, joi.Seful diplomatiei americane, John Kerry, a cerut Rusiei luni sa ia "masuri concrete" pentru a facilita punerea in aplicare a acordului de la Geneva, destinat calmarii tensiunilor in Ucraina.

La randul sau, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a indemnat Statele Unite sa convinga autoritatile de la Kiev sa-si respecte angajamentele asumate la reuniunea de la Geneva.

 

Sursa foto: Mediafax/ New York Times

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Scandal in Rusia. Vladimir Jirinovski a agresat o jurnalista insarcinata. Femeia a fost spitalizata
Scandal in Rusia. Vladimir Jirinovski a agresat o jurnalista insarcinata. Femeia a fost spitalizata

O jurnalista insarcinata a fost transportata de urgenta la spital dupa ce un lider politic rus le-a cerut oamenilor lui sa o "violeze brutal".

Criza din Ucraina. SUA l-a trimis pe Biden la Kiev pentru a sprijini noul Guvern. Ianukovici cere evitarea conflictelor
Criza din Ucraina. SUA l-a trimis pe Biden la Kiev pentru a sprijini noul Guvern. Ianukovici cere evitarea conflictelor

Autoritatile de la Kiev "incalca grav" acordul de la Geneva, care prevede in special dezarmarea gruparilor armate ilegale si evacuarea cladirilor ocupate in orasele ucrainene, a apreciat luni ministrul rus al Afacerilor Externe, citat de AFP.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.