Coșmarul din Wuhan continuă. Ce a pățit un chinez după ce a filmat imagini sensibile cu decedații
Hong Kong a raportat marți primul deces din cauza noului coronavirus. Este cea de a doua persoană din afara Chinei continentale, ucisă de epidemia care a provocat până acum cel puțin 427 de victime.
Oficial, numărul cazurilor de infectare a depăşit 20.400. În spitalele din Wuhan este haos, după cum o dovedeşte o nouă filmare de amator.
Un localnic a surprins imagini bulversante, cu morţii aruncaţi într-o maşină, ori cu rude neprotejate, care umblă liber printre bolnavi şi medici.
Nestingherit de nimeni, un bărbat din Wuhan a filmat în spitalele din oraş care primesc pacienţi cu coronavirus. După ce a postat imaginile pe internet, seara s-a trezit acasă cu angajaţi ai centrului de prevenţie şi mai mulţi poliţişti.
Poliţiştii nu s-au sinchisit de protestele lui. I-au confiscat computerul şi telefonul mobil, apoi l-au băgat cu forţa într-o dubă. La interogatoriu au încercat să-l facă să admită că e plătit de forţe străine anti-chineze.
Totuşi, pentru prima dată, conducerea politică a Chinei a admis că există "neajunsuri şi deficienţe" la modul în care s-a acţionat faţă de explozia epidemiei de coronavirus.
David Culver, corespondent CNN: „Există o îngrijorare tot mai pronunţată în legătură cu aprovizionarea cu produse de uz zilnic. Şi nu e vorba atât de marfa în sine, cât de logistică, felul în care produsele ajung la oameni. Chiar şeful guvernului a avertizat populaţia ca aprovizionarea produselor de strictă necesitate ar putea deveni problematică.”
Iar situaţia nu e dificilă doar în provincia Hubei, plasată sub carantină. De câteva zile şi în metropole precum Shanghai ori Beijing frapează straziile pustii, lipsite de viaţă.
John Defterios, corespondent CNN: „China este economia-elefant a Asiei, cu un PIB de peste 13 trilioane, mai mult decât următoarele 7 economii asiatice combinate, aşa că ce se întâmplă în China are reverberaţii în toată regiunea.”
Kaori Enjoji, corespondent CNN: „Chiar atunci când fabricile din China îşi vor relua activitatea, unii economişti se tem că va fi nevoie de luni până când producţia globală îşi va reveni, ceea ce ar putea provoca o încetinire a economiilor din întreaga lume.”
Pe de altă parte, 3.500 de persoane sunt în carantină pe un vas de croazieră japonez, în apropiererea portului Yokohama, după ce testele au arătat că un pasager este infectat cu coronavirus. Respectivul nu se mai afla pe vapor - a debarcat în Hong kong înainte să fie diagnosticat. Însă o echipă medicală îi verifica acum pe absolut toţi ceilalţi.
Între timp, provincia Hong Kong-ul a raportat primul deces - un bărbat de 39 de ani, care s-a întors din Wuhan.
Surprinzător, conducătorul executiv al acestui teritoriu autonom chinez a apărut a doua zi la rând fără mască la declaraţiile de presă.
Personalul medical din Hong Kong rămâne în grevă: oamenii cer închiderea completă a granitei cu China continentală.