Ce a pățit un medic chinez după ce și-a avertizat colegii cu privire la noul coronavirus


Ultimul update: Marti 04 Februarie 2020 16:30
Data publicarii: Marti 04 Februarie 2020 16:19
Categorie: Stiri externe
medic Wuhan

Un medic din Wuhan care şi-a avertizat la 30 decembrie colegii de facultate că 7 pacienţi dintr-o piaţă locală de fructe de mare au fost diagnosticaţi cu o boală asemănătoare cu SARS, a fost redus la tăcere de poliţie şi a contractat la rândul său virusul

Li Wenliang, în vârstă de 34 de ani, a scris în mesajul de pe WeChat că, potrivit unui test la al cărui rezultat a avut acces, boala era cauzată de un coronavirus, o familie din care face parte virusul care cauzează sindromul respirator acut sever (SARS), relatează CNN, conform News.ro.

China este marcată în continuare de pandemia SARS din 2003, soldată cu sute de morţi în această ţară, după o operaţiune de muşamalizare a Beijingului.

”Am vrut doar să le spun colegilor mei de clasă de la universitate să fie atenţi”, declară el.

Li, care este oftalmolog într-un spital din Wuhan, epicentrul epidemiei, le-a spus prietenilor săi să-şi avertizeze apropiaţii în privat.

Însă câteva capturi de ecran ale mesajului au ajuns virale pe Internet - fără ca numele să-i fie cenzurat.

”Când le-am văzut circulând online, mi-am dat seama că situaţia mi-a scăpat de sub control şi că probabil voi fi pedepsit”, afirmă el.

Li a avut dreptate.

La scurt timp după ce a postat mesajul, a fost acuzat de răspândire de zvonuri de către Poliţia din Wuhan. El este unul dintre mai mulţi medici vizaţi de poliţie din cauză ca au încercat să tragă semnalul de alarmă cu privire la virusul mortal, în primele săptămâni ale epidemiei care a urmat.

Virusul a ucis de atunci peste 425 de oameni şi a îmbolnăvit peste 20.000 în lume.

Li a declarat pentru CNN că sâmbătă a primit confirmarea contractării virsului.

Diagnosticul său a provocat indignare în China, care denunţă o cenzură a bolii şi o întârziere iniţială în a avertiza populaţia.

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO