Coronavirus în lume. Marea Britanie intră în izolare națională pentru cel puțin 3 săptămâni

×
Codul embed a fost copiat

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 23 martie. La nivel mondial, numărul deceselor provocate de noul virus a depășit 16.000. În plus, sunt peste 370.000 cazuri de infectare confirmate.

Peste tot în lume s-au luat măsuri drastice pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. În prezent, în 50 de țări a fost instituită izolarea la domiciliu, ca primă măsură de siguranță.

Italia rămâne în alertă maximă. Numărul persoanelor decedate a trecut de 6.000. Pentru că situaţia este dramatică, autorităţile anunţa noi şi noi măsuri pentru a limita extinderea pandemiei.

De asemenea, „pacientul 1” din Italia a fost declarat vindecat și externat.

La rândul ei, Spania numără peste 28.000 de îmbolnăviri şi mult mai dureros, aproape 2.200 de persoane decedate. 394 în ultimele 24 de ore.

Citește și
bloc
O femeie de 75 de ani din Filiaşi a murit în timp ce era izolată la domiciliu
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 23 martie:

 

UPDATE 23:20 Regatul Unit intră în izolare naţională pentru cel puţin trei săptămâni
 

Premierul britanic, Boris Johnson, a decretat luni izolarea la domiciliu a populaţiei din Regatul Unit pentru cel puţin trei săptămâni cu scopul de a opri răspândirea pandemiei noului coronavirus care a făcut mai mult de 300 de morţi în ţară, relatează AFP.

În cadrul acestei măsuri care se aplică imediat de luni seară, britanicii vor fi autorizaţi să-şi părăsească locuinţa doar în cazuri foarte limitate cum ar fi pentru a merge la cumpărături, la locul de muncă, pentru a primi îngrijiri medicale sau a face exerciţii în aer liber o singură dată pe zi, a precizat şeful guvernului conservator într-un discurs adresat naţiunii.

Adunările cu mai mult de două persoane sunt interzise, iar magazinele care nu vând produse de primă necesitate, precum şi lăcaşurile de cult vor fi închise publicului.

Poliţia va avea misiunea de a pune în aplicare aceste dispoziţii şi îi va putea sancţiona cu amenzi pe contravenienţi.

Noul coronavirus a făcut 335 de morţi şi a contaminat oficial 6.650 de persoane în Regatul Unit, potrivit unui bilanţ oficial publicat luni care arată o creştere semnificativă a numărului de cazuri în ultimele zile.

Criticat iniţial pentru răspunsul său considerat timorat în faţa pandemiei de COVID-19, guvernul lui Boris Johnson şi-a înăsprit treptat măsurile săptămâna trecută, cerând publicului să evite întâlnirile neesenţiale, închizând şcolile, apoi barurile, restaurantele, sălile de cinema şi pe cele de gimnastică.

Boris Johnson nu a dispus o izolare atât de strictă a populaţiei ca în alte ţări europene.

Executivul a fost nevoit să revină cu noi măsuri mai drastice după ce britanicii au ieşit cu miile în parcuri şi la malul mării în cursul weekendului. 

UPDATE 21:50 - Poliţia locală din Italia va putea utiliza drone pentru a supraveghea populaţia

 

Autoritatea Italiană de Aviaţie Civilă (ENAC) a dat luni undă verde pentru utilizarea de drone de către poliţiile locale, pentru supravegherea deplasărilor persoanelor invitate să stea acasă pentru a evita propagarea coronavirusului, informează AFP.

Autorizaţia este valabilă deocamdată până pe 3 aprilie, data teoretică pentru sfârşitul restricţiilor de deplasare şi de formare de grupuri care le-au fost impuse italienilor.

Italia a interzis de duminică circulaţia internă, pentru a încetini răspândirea coronavirusului.

UPDATE 21:45 - Turcia tratează bolnavii de COVID-19 cu un medicament importat din China şi interzice exportul de măşti

 

Turcia a început să folosească un medicament importat din China pentru îngrijirea bolnavilor de COVID-19, a anunţat luni ministrul turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca, potrivit AFP.

Oficialul turc nu a precizat numele medicamentului, dar clorochina, folosită de decenii pentru tratarea malariei, a făcut obiectul unor teste clinice încurajatoare pe un mic număr de pacienţi infectaţi cu coronavirus în China şi în Franţa. Însă pacienţii trataţi astfel au primit clorochină în doze foarte mari şi în combinaţie cu multe alte medicamente.

„Am importat din China un medicament ce are un efect pozitiv (...) Am început să tratăm cu acest medicament pacienţii de la terapie intensivă. Îi vom monitoriza eficacitatea şi vom împărtăşi rezultatele”, a spus ministrul turc la o conferinţă de presă.

Ministrul Fahrettin Koca a mai anunţat luni şi interzicerea exportului de măşti sanitare.

„Ştim că există companii (producătoare de măşti) care doresc să profite de pe urma pandemiei şi care au contacte frecvente cu străinătatea. Ieri s-au făcut razii în depozitele producătorilor şi distribuitorilor. Depozitele sunt controlate permanent”, a avertizat el, potrivit agenţiei EFE, ministrul turc anunţând şi stimulente financiare pentru personalul medical.

Conform ultimului bilanţ publicat duminică, Turcia avea 1.236 de cazuri de COVID-19, dintre care 30 de decese. 

UPDATE 21:25 Un patinoar, transformat în morgă, la Madrid
 

 Un patinoar din capitala Spaniei va fi amenajat pentru depozitarea cadavrelor victimelor coronavirusului din Madrid, unde au fost înregistraţi peste 1.200 de morţi, au anunţat luni autorităţile municipale şi regionale, citate de AFP.

Morga improvizată urmează să fie folosită începând cu "următoarele ore", se precizează într-un comunicat al regiunii.

Aceasta este "o măsură excepţională", care vizează "ameliorarea durerii rudelor victimelor şi a situaţiei din spitalele din Madrid".

Primăria din Madrid a anunţat luni că serviciile funerare municipale nu au putut colecta trupurile victimelor din cauza lipsei de echipamente de protecţie pentru personal.

Acest patinoar se află în apropierea centrului expoziţional din Madrid, ale cărui pavilioane au fost transformate în spital de campanie cu 1.500 de paturi şi care ar putea găzdui până la 5.500 de paturi.

Spania a înregistrat 462 de decese de duminică până luni din cauza pandemiei de coronavirus. Numărul total al deceselor a ajuns la 2.182, dintre acestea 1.263 doar în regiunea Madrid, potrivit unui nou bilanţ comunicat luni de autorităţi.

UPDATE 21:20 Militarii au găsit cadavre în azilurile de bătrâni din Spania
 

Militarii spanioli au găsit bătrâni abandonaţi, chiar morţi în paturi, în azilurile afectate de coronavirus din Spania, a anunţat luni ministerul apărării de la Madrid.

"Vom fi implacabili şi inflexibili în privinţa modului în care sunt trataţi vârstnicii în aceste reşedinţe", a declarat ministrul Margarita Robles, la televiziunea Telecinco, preluată de AFP.

"În cursul unor vizite, armata a observat persoane în vârstă absolut abandonate, chiar moarte în paturi", a precizat ea.

Armata a intervenit în aziluri de bătrâni după ce s-au semnalat zeci de decese în mai multe astfel de instituţii, în special la Madrid şi în provincia Castilla - La Mancha din centrul Spaniei. 

UPDATE 21:10 186 de noi decese în Franţa; 8.675 de persoane spitalizate
 

Franţa a înregistrat luni seară 19.856 de cazuri confirmate de Covid-19, adică cu 3.176 în plus faţă de duminică seară. 8.675 de persoane sunt în prezent spitalizate, adică 1.435 în plus faţă de duminică. Printre ele, 2.082 sunt la Terapie Intensivă, adică 335 în plus faţă de ieri, a anunţat ministrul Sănătăţii, Olivier Véran. De altfel, 860 de decese au fost recenzate de la începutul epidemiei, 186 doar în ultimele 24 de ore, informează Le Figaro.

Douăzeci de rezidenţi din centrul de îngrijiri de la Ehpad de Cornimont (Vosges) au murit "posibil de Covid-19", a anunţat Agenţia regională de sănătate (ARS) din Grand Est şi prefectura Vosges.

Cinci medici francezi au decedat ca urmare a unei contaminări cu coronavirus, de la începutul epidemiei. Originari din Oise şi din Grand-Est, Jean-Marc Razafindranazy, Jean-Marie Boegle, Sylvain Welling erau medici de urgenţă, ginecolog şi generalist.

UPDATE 19:30 - 46 de noi decese anunțate în Marea Britanie 

 

Autoritățile din Marea Britanie au anunțat că 303 persoane au murit în urma infectării cu coronavirus, conform Reuters.
 
Astfel, în ultimele 24 de ore au fost anunțate 46 de noi decese, în creștere față de ziua precedentă, când autoritățile au anunțat 37 de noi morți.
 
Pacienții decedați și anunțați luni au vârste cuprinse între 47 și 105 ani. 

UPDATE 19:10 - OMS: Pandemia de coronavirus „accelerează”, dar traiectoria ei poate fi „modificată”

 

Pandemia de coronavirus „accelerează”, peste 300.000 de cazuri fiind înregistrate în prezent la nivel mondial, din aproape toate ţările, a declarat luni directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat de Reuters.

„Peste 300.000 de cazuri de COVID-19 au fost raportate până în prezent. Este sfâşietor. Pandemia se accelerează, dar putem modifica (traiectoria) ei”, a spus directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

OMS a condamnat luni administrarea unor medicamente la pacienţii infectaţi cu noul coronavirus înainte ca oamenii de ştiinţă să cadă de acord în privinţa eficienţei acestora, avertizând împotriva „falselor speranţe” pe care acestea le pot suscita.

„Studii mici şi non-randomizate, realizate pe bază de observaţii, nu ne vor aduce răspunsurile de care avem nevoie”, a avertizat Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

UPDATE 18:35 - Primul test făcut cancelarului Angela Merkel a fost negativ

 

Primul test al cancelarului german Angela Merkel pentru coronavirus a fost negativ, a anunţat luni un purtător de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert, citat de DPA.

Teste suplimentare vor fi efectuate zilele următoare, a adăugat acesta.

Cancelarul federal german Angela Merkel a fost plasată duminică în carantină după ce a intrat în contact cu un doctor infectat cu noul tip de coronavirus.

UPDATE 18:30 - Austria mobilizează rezerviştii pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial

 

Austria îşi mobilizează rezerviştii în eforturile de limitare a epidemiei COVID-19, fiind prima dată când autorităţile de la Viena adoptă o asemenea măsură după Al Doilea Război Mondial, transmite Reuters.

Rezerviştii vor ajuta la furnizarea alimentelor şi la operaţiunile poliţiei şi vor asigura sprijin medical, a declarat ministrul apărării austriac Klaudia Tanner.

În Austria, serviciul militar este încă obligatoriu. După împlinirea vârstei de 18 ani, bărbaţii trebuie să efectueze şase luni de serviciu militar sau nouă luni de serviciu civil.

Până în prezent, Austria a raportat aproximativ 4.000 de cazuri de COVID-19 şi 21 de decese cauzate de coronavirus.

Miercuri seara, întregul land austriac Tirol şi cei circa 750.000 de locuitori ai săi au fost plasaţi în carantină, izolaţi de restul ţării din cauza propagării rapide a noului tip de coronavirus în această regiune alpină. Tirolul este principalul focar al bolii în Austria.

UPDATE 18:25 - Amenzi în statele UE pentru cei care nu respectă izolarea la domiciliu 

 

Majoritatea statelor din Uniunea Europeană au ajuns la concluzia că doar izolarea la domiciliu îi mai poate salva pe oameni.

În Belgia, în numai 24 de ore, poliția din Bruxelles a aplicat aproape 300 de amenzi celor care nu respectă această măsură de siguranță.

Și în Franța, autoritățile au dat mii de sancțiuni. Francezii folosesc chiar dronele ca să se asigure că regulile sunt respectate.

La rândul sau cancelarul Angela Merkel a anunțat că este interzis să se întâlnească mai mult de două oameni care nu sunt membrii ai unei familii.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Le cerem cetățenilor să reducă orice contact cu persoane din afara domiciliului lor la minimul absolut necesar.”

UPDATE 18:20 - Măsuri radicale în statele cu număr mic de îmbolnăviri

 

Alte state, care nu au înregistrat un număr mare de infectari cu coronavirus, au luat din timp măsuri radicale.

Serbia, de exemplu, și-a închis toate granițele inclusiv pentru cetățenii ei. Iar amenzile pentru cei care nu respectă izolarea aung la 1.400 de euro.

Și în Ungaria au fost închise din timp frontierele, deși s-au înregistrat mai puțin de 200 de infectări. Doar pentru românii care vor să se întoarcă acasă se făcea o excepție, printr-un acord între cele două țări.

Oficialii din Polonia au interzis și ei accesul cetățenilor străini în țară, iar polonezii care se întorc acasă sunt oblgati să stea în carantină. Cei care încalcă regulile au de achitat 7.200 de euro.

UPDATE 18:15 - Grecia a decretat stare de urgență

 

De luni, Grecia a instituit stare de urgență și a anunțat amenzi de 150 de euro pentru cei care nu respectă izolarea.

Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei: „Interdicţia se va aplica în cazul circulaţiei care nu este necesară a cetăţenilor, în toată ţara. Este, probabil, ultimul pas al unui stat democratic organizat, dar unul care trebuie făcut la timp, astfel încât să nu fie în zadar. Pentru că timpul nu se mai măsoară în zile, ci în ore, şi sunt necesare iniţiative rapide şi îndrăzneţe.”

În prima fază, autoritățile din Grecia au impus restricții la granițe pentru cetățenii din afara spațiului Uniunii, iar zborurile din și spre Spania sau Italia au fost suspendate.

În Grecia s-au înregistrat până acum 15 decese din cauza Covid -19 şi peste 600 de persoane sunt infectate. 

UPDATE 18:10 - Primul deces în cadrul instituţiilor UE

 

Un angajat al Parlamentului European, în vârstă de aproximativ 40 de ani, a murit după ce a contractat noul tip de coronavirus, acesta fiind primul deces din cauza pandemiei din cadrul instituţiilor europene, au anunţat luni surse concordante, informează AFP.

„Parlamentul European confirmă, cu regret, un deces în rândul personalului său extern, cauzat, potrivit informaţiilor actuale, de coronavirus”, a anunţat o purtătoare de cuvânt a instituţiei.

Potrivit unei surse parlamentare, este vorba de un italian care lucra în cadrul serviciului informatic al Parlamentului European.

Mai mulţi membri ai Comisiei, Consiliului şi Parlamentului UE, care au mii de angajaţi la Bruxelles, au fost contaminaţi cu noul tip de coronavirus, printre aceştia numărându-se şi negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, aflat în carantină.

UPDATE 17:11 - Donald Trump va trimite Garda Națională în trei dintre statele cel mai afectate de coronavirus: New York, California și Washington.

 

Garda Națională va livra ajutoare medicale și va ridica centre medicale temporare. În SUA, numărul victimelor în rândul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 471, iar numărul total al cazurilor pozitive a trecut de 35.000.

 

UPDATE 16:55 - Angela Merkel este sănătoasă, dar lucrează de acasă

 

Cancelarul federal german Angela Merkel, care a fost plasată duminică în carantină după ce a intrat în contact cu un doctor infectat cu noul tip de coronavirus, este sănătoasă, dar lucrează de acasă, a anunţat luni vicecancelarul german Olaf Scholz, informează Reuters.

„Dna cancelar federal este sănătoasă în acest moment. Ea pur şi simplu lucrează de acasă, la fel ca mulţi alţi oameni care s-au plasat în autoizolare la domiciliu”, a spus Scholz, care este şi ministru al finanţelor al Germaniei, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Angela Merkel este activă: am avut împreună o întâlnire de guvern în dimineaţa aceasta. Nu video, însă ne-am recunoscut desigur vocile unii altora. Altfel, fişiere au fost trimise încoace şi încolo şi totul s-a desfăşurat după cum era de aşteptat”, a adăugat Scholz.

Vineri după-amiază, Merkel a fost vaccinată de medic împotriva pneumococului, o bacterie cauzatoare de pneumonie, intrând în carantină duminică după ce a aflat că medicul cu care a intrat în contact a fost testat pozitiv.

UPDATE 16:50 - Regatul Unit va adopta măsuri suplimentare dacă populaţia ignoră recomandările autorităţilor

 

Regatul Unit va analiza datele cu privire la respectarea până acum a măsurilor de distanţare socială, pentru a vedea dacă va fi necesară impunerea unor restricţii suplimentare în vederea limitării propagării epidemiei COVID-19, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson, citat de Reuters.

„Vom examina datele referitoare la numărul de persoane care au încetat să interacţioneze în ultimele zile. Dacă această informaţie arată că aceste contacte au continuat, atunci vom fi nevoiţi să luăm măsuri suplimentare”, a spus reprezentantul executivului de la Londra.

UPDATE 13:35: Peste un miliard de persoane din întreaga lume, rugate să rămână în izolare la domiciliu

 

Peste un miliard de persoane din peste 50 de ţări şi teritorii au fost rugate luni de autorităţi să rămână în izolare la domiciliu pentru a contribui la lupta împotriva răspândirii accelerate a COVID-19, potrivit unui numărători realizate de AFP.

În cel puţin 34 de ţări şi teritorii a fost instituită izolarea obligatorie a populaţiei, măsură ce vizează peste 659 de milioane de persoane.

Este în special cazul Franţei, Italiei, Argentinei, Californiei (SUA), Irakului şi Rwandei. Grecia este ţara care s-a alăturat cel mai recent listei, în această luni la ora 4:00 GMT. Columbia şi Noua Zeelandă se vor alătura marţi, respectiv miercuri.

În cele mai multe dintre aceste ţări, este permisă totuşi ieşirea din locuinţe pentru a merge la serviciu, pentru a cumpăra produse de primă necesitate sau farmaceutice.

Cel puţin patru ţări (peste 228 de milioane de persoane), printre care Iran, Germania şi Regatul Unit, au făcut apel la cetăţenii lor să rămână la domiciliu, să limiteze la maximum deplasările şi contactele fără ca totuşi să însoţească aceste recomandări de măsuri coercitive.

UPDATE 13:05: Spania a depăşit pragul de 2.000 de decese cauzate de coronavirus

 

Spania a depăşit pragul de 2.000 de decese cauzate de coronavirus, alţi 462 de bolnavi de COVID-19 pierzându-şi viaţa în ultimele 24 de ore, anunţă autorităţile de la Madrid, citate luni de AFP şi Reuters.

Astfel, numărul total al morţilor a ajuns la 2.182.

Numărul cazurilor de îmbolnăvire în Spania a crescut la 33.089, de la cele 28.572 anunţate duminică, potrivit Agerpres.

În acelaşi timp, conform unui comunicat al guvernului transmis luni, Carmen Calvo, vicepremier, a fost spitalizată duminică, având infecţie respiratorie, şi aşteaptă rezultatul testului pentru coronavirus.

"Vicepremierul s-a dus la spital ieri după-masă şi, după ce i s-au făcut investigaţii medicale, doctorii au decis ca ea să rămână internată pentru a primit tratament pentru o infecţie respiratorie", se precizează în comunicat.

Născută în 1957, Carmen Calvo a fost testată pentru coronavirus, iar rezultatul va fi făcut public imediat ce va fi aflat, a adăugat guvernul.

UPDATE 12:50 127 de noi decese în Iran; bilanţul oficial a urcat la 1.812 de morţi


Autorităţile iraniene au anunţat luni 127 de noi decese provocate de COVID-19, ceea ce aduce bilanţul oficial al epidemiei de coronavirus din această ţară, una dintre cele mai afectate după China, Italia şi Spania, la 1.812 de morţi, informează AFP şi Reuters.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Kianouche Jahanpour, în ultimele 24 de ore în Iran au fost identificate 1.411 de cazuri noi de contaminare cu coronavirus.

Până în prezent, numărul total al cazurilor de COVID-19 din Iran este de 23.049, conform datelor oficiale.

UPDATE 11:15 Cercetătorii francezi testează 4 tratamente experimentale împotriva Covid-19

 

Un studiu clinic european ce va fi realizat pe un total de 3.200 de pacienţi a fost lansat duminică în cel puţin şapte ţări din UE pentru a testa patru tratamente experimentale împotriva noului coronavirus, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Franţa, citat de AFP.

Cele patru tratamente testate pe scară largă vizează următoarele molecule: Remdesivir, Lopinavir în combinaţie cu Ritonavir (care poate fi sau nu asociat cu interferon beta) şi Hidroxiclorochină, potrivit unui comunicat publicat de Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetări Medicale (INSERM), organismul care coordonează cercetările medicale în Franţa.

"Studiul va include 3.200 de pacienţi europeni din Belgia, Olanda, Luxemburg, Marea Britanie, Germania şi Spania, poate şi din alte ţări, inclusiv cel puţin 800 din Franţa, spitalizaţi din cauza COVID-19 într-un serviciu medical sau direct la reanimare", precizează comunicatul INSERM.

UPDATE 11:00 Adunările de peste două persoane, interzise în Germania 

 

Adunările mai mari de două persoane în spaţiul public au fost interzise în Germania timp de ”cel puţin două săptămâni”, în vederea controlării epidemiei noului coronavirus, a anunţat Angela Merkel, relatează AFP.

”O distanţă minimă de 1,5 metri este necesar să fie respectată în public”, a subliniat duminică, într-o conferinţă de presă, cancelarul german.

Restaurantele şi saloanele de coafură au fost închise, a mai anunţat ea.

Germania şi-a consolidat duminică măsurile de distanţare socială.

”Obiectivul este să câştigăm timp în lupta noastră împotriva virusului”, a anunţat Merkel.
 

UPDATE 10:44 Polonia şi Irlanda iau în considerare înăsprirea interdicţiilor

 

Polonia şi Irlanda au anunţat luni că iau în considerare înăsprirea interdicţiilor pentru cetăţeni pentru a preveni răspândirea epidemiei de coronavirus, relatează Reuters.

Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului de la Varşovia, Piotr Muller, Polonia nu exclude introducerea de noi interdicţii.

Polonia a închise şcolile, cinematografele şi teatrele şi a limitat adunările publice la maxim 50 de persoane. A închis de asemenea graniţele pentru străini şi a declarat "stare de epidemie", recomandându-le cetăţenilor să rămână în casă.

UPDATE 10:30 Grecia, în izolare generală în lupta împotriva noului coronavirus

 

”Am dat ordin să fie luată orice acţiune adecvată în vederea aplicării interdicţiei oricărei mişcări inutile în ţară”, a anunţat duminică, într-un mesaj televizat adresat naţiunii, şeful Guvernului grec.

Izolarea a intrat în vigoare luni, la ora locală 6.00 (şi ora României)

Grecia a înregistrat 13 morţi şi 530 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus.

UPDATE 09:48 Titlul de erou naţional, conferit unui medic pakistanez care a decedat de COVID-19

 

Un guvern regional din Pakistan a anunţat că titlul de "erou naţional" va fi conferit unui medic tânăr care a decedat după ce a contractat COVID-19 în timpul depistării contaminărilor cu noul coronavirus printre pelerinii care se întorceau din Iran, potrivit dpa.

Osama Riaz (26 de ani) a murit duminică seara în regiunea Gilgit-Baltistan, care se învecinează cu China, după ce a fost testat pozitiv cu virusul SARS-CoV-2.

"Lui Osama Raiz i se va decerna titlul de erou naţional", a declarat luni Faizllah Faraq, un purtător de cuvânt regional.

Decesul lui Raiz ridică la cinci numărul morţilor în urma contaminării cu noul coronavirus în Pakistan, unde până la ora actuală s-au înregistrat 799 de cazuri confirmate, a indicat Ministerul Sănătăţii pakistanez.

Placido Domingo, printre cei infectați

 

Printre cei infectaţi cu COVID-19 este şi celebrul tenor spaniol Placido Domingo. El a făcut anunţul pe o reţea de socializare, a spus că este în izolare şi se simte bine.

Şi cancelarul german Angela Merkel a ales să se izoleze după ce un medic care i-a făcut vineri un vaccin a fost testat pozitiv.

Deocamdată, pe principalul front al Europei împotriva pandemiei, bătălia este pierdută. Spitalele din nordul Italiei sunt strivite sub povara pacienţilor. Sălile de operaţie s-au transformat acum în unităţi de terapie intensivă.

În afară de penuria de paturi şi ventilatoare, există şi problema îmbolnăvirii medicilor. Un doctor a avut o singură zi liberă în ultimele 6 săptămâni. Convingerea lui este că doar izolarea strictă e singura speranţă a lumii.

Angelo Pan doctor la Cremona Hospital: ''Nu putem câştiga această bătălie dacă oamenii continuă să se întâlnească, să iasă în restaurante, baruri, magazine. Infecţia va continua să se răspândească şi situaţia va fi tot mai grea.''

Într-un spital din Lombardia, medicii au încercat să-i îmbărbăteze pe bolnavi, punându-le imnul naţional.

În tot acest timp, pe străzile din peninsulă continuă controalele riguroase ale poliţiei. Maşinile sunt trase pe dreapta, iar şoferilor li se cere să facă dovada ieşirii în trafic.

La rândul său, premierul italian a anunţat o nouă serie de măsuri menite să salveze ce se mai poate salva, în provincia Lombardia. Oficialul a spus că toate fabricile care nu produc bunuri esenţiale vor fi închise.

Rămân deschise supermarketurile, farmaciile, băncile, oficiile poştale. De asemenea, nu se opresc serviciile legate de transport public şi de distribuire a alimentelor şi a altor produse esenţiale.

SUA, printre țările grav afectate

 

Oraşul care nu doarme niciodată, New York, este aproape paralizat. În întreg statul sunt peste 4.500 de cazuri de infectare, cele mai multe de la nivel federal.

Virusul a ucis cel puţin 15 locuitori ai metropolei, iar oamenii învaţă să se adapteze noilor condiţii. Pe plan naţional, COVID-19 se răspândeşte cu o viteză care i-a luat prin surprindere pe oficiali.

Bilanţul total indică mai mult de 400 de persoane decedate şi peste 32 de mii infectate.

COVID-19 îşi continua răspândirea în Statele Unite într-un mod agresiv, în special în marile oraşe. Numărul cazurilor de îmbolnăvire a crescut rapid, la fel şi cel al deceselor la nivel federal.

Între timp, în pofida criticilor insistente cu privire la lipsa unei testări agresive, responsabilii din sănătate par să fi relaxat şi mai mult strategia. Nu neapărat din convingere, ci de nevoie. Celebrul doctor Anthony Fauci, cel care coordonează strategia medicală americană, vine cu o nouă teorie.

În New York şi Los Angeles, oficialii din sănătate le recomanda medicilor să evite pe cât posibil testarea, cu excepţia cazurilor în care rezultatul ar schimba semnificativ tratamentul.

Preşedintele Donald Trump, a cărui familie are afaceri în domeniul hotelurilor, are un discurs oficial de compasiune faţă de angajaţii din America, relatează CNN. Potrivit Uniunii hotelierilor din Statele Unite, Hotelul Trump din Washington a trimis acasă 160 dintre cei 174 de angajaţi, Iar rata de ocupare a hotelurilor sale este de 5%. CNN a precizat că Organizaţia Trump a refuzat să comenteze informaţia.

Pe de altă parte, două tinere din New York au avut o ceremonie de cununie ieşită din comun. Pentru că ofiţerul stării civile era izolat la domiciliu, ceremonia s-a desfăşurat în stradă, iar oficialul a strigăt de la geamul său, de la etajul 4, formula de căsătorie. Răspunsul a venit de jos.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Coronavirus România, LIVE UPDATE 23 martie. Al șaptelea deces, confirmat. Pacienții care nu prezintă urgențe vor fi externați
Coronavirus România, LIVE UPDATE 23 martie. Al șaptelea deces, confirmat. Pacienții care nu prezintă urgențe vor fi externați

Coronavirus România, LIVE UPDATE 23 martie. Toți pacienții care nu prezintă urgențe vor fi externați din spitale. În România au fost confirmate 576 de cazuri de coronavirus, dintre care 7 pacienți decedați. 

O femeie de 75 de ani din Filiaşi a murit în timp ce era izolată la domiciliu
O femeie de 75 de ani din Filiaşi a murit în timp ce era izolată la domiciliu

O femeie de 75 de ani din Filiaşi a murit în timp ce era izolată la domiliciu, această măsură fiind luată în urmă cu două zile după ce a fost vizitată de rude venite din Germania. Poliţiştii au deschis o anchetă pentru a stabili cauza decesului.

Italia interzice deplasările în ţară, pentru a încetini răspândirea coronavirusului
Italia interzice deplasările în ţară, pentru a încetini răspândirea coronavirusului

Italia a interzis duminică călătoriile în ţară, în încercarea de a încetini răspândirea coronavirusului, datele arătând că alte 651 de persoane au murit din cauza bolii, ridicând numărul total al victimelor la 5.476, relatează Reuters.

Previziuni crunte din New York: ''Va fi cea mai mare criză, în 10 zile, oamenii vor muri''
Previziuni crunte din New York: ''Va fi cea mai mare criză, în 10 zile, oamenii vor muri''

Primarul oraşului New York, epicentrul epidemiei de coronavirus din Statele Unite, Bill de Blasio, a descris, duminică, epidemia drept cea mai mare criză de la Marea Criză Economică.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.