Coreea de Sud speră ca discuțiile dintre SUA și Coreea de Nord vor fi "constructive"

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 26 Februarie 2018 11:23
Categorie: Internaţional
coreea de nord sua

Coreea de Sud şi-a exprimat luni speranţa că discuţiile dintre Coreea de Nord şi Statele Unite vor fi "constructive".

Anunțul vine la o zi după ce o delegaţie din Nord i-a declarat preşedintelui sud-coreean, Moon Jae-in, că Phenianul este deschis pentru discuţii cu Washingtonul, relatează Reuters, citat de Agerpres.ro

Baik Tae-hyun, purtător de cuvânt al Ministerului Unificării sud-coreean, a declarat că speră că discuţiile vor începe când va apărea "o ocazie adecvată".

Delegaţia nord-coreeană, condusă de fostul şef al serviciilor de informaţii militare Kim Yong Chol, s-a întâlnit cu Chung Eui-yong, consilier pentru securitate la Casa Albastră, reşedinţa prezidenţială, precum şi cu alţi oficiali guvernamentali sud-coreeni la un prânz luni.

Kim Yong Chol a fost acuzat de Sud că s-a aflat în spatele scufundării unei nave de război sud-coreene în 2010 soldată cu uciderea a 46 de marinari. Coreea de Nord a respins toate acuzaţiile legate de torpilarea navei de război.

"Ambele părţi au convenit să lucreze împreună pentru pace permanentă în Peninsula Coreea, relaţii durabile între Coreea de Nord şi de Sud şi o cooperare echilibrată cu societatea internaţională", a declarat într-un comunicat biroul prezidenţial al Sudului după întâlnirea de luni la prânz.

Delegaţia Nordului s-a întâlnit cu Moon duminică la Pyeongchang, situl Jocurilor Olimpice de Iarnă, iar mai târziu a luat parte la un dineu oferit de ministrul unificării Cho Myong-gyon, la care participanţii ambelor părţi au convenit să continue cooperarea consolidând legăturile între cele două Corei, a declarat Ministerul Unificării de la Seul.

Kim Yong Chol şi delegaţia sa vor pleca marţi, în momentul când oficiali nord şi sud-coreeni se întâlnesc în partea de nord a "satului armistiţiului" Panmunjom pentru a discuta prezenţa Phenianului la Jocurile Paralimpice de Iarnă Pyeongchang.

Sute de protestatari de dreapta s-au adunat luni în centrul Seulului criticându-i pe Moon şi administraţia sa pentru găzduirea vizitatorilor nord-coreeni, pe Kim Yong Chol în special.

Activişti conservatori şi parlamentari au protestat împotriva deciziei guvernului de a-l lăsa pe Kim Yong Chol, confruntat cu sancţiuni atât din partea Coreii de Sud cât şi a Statelor Unite, să intre în Sud.

Vizita sa a înfuriat familiile marinarilor ucişi în atacul cu torpilă, ameninţând încercarea de apropiere a Seulului de la Jocurile Olimpice de Iarnă.

Guvernul sud-coreean a declarat că a aprobat delegaţia în cadrul eforturilor pentru pace în peninsulă.

Un total de 299 de nord-coreeni care au fost în Coreea de Sud pentru Jocurile de Iarnă, inclusiv o echipă de animatoare, s-au întors luni în Nord.

La Washington, Casa Albă a declarat că orice discuţii cu Coreea de Nord trebuie să conducă la încetarea programului său nuclear şi că sancţiunile americane impuse Nordului vor continua. Washingtonul a anunţat vineri că a impus cel mai mare pachet de sancţiuni pentru a exercita presiuni asupra Coreii de Nord pentru a renunţa la programele sale nuclear şi de rachete.

Coreea de Nord a condamnat ultima rundă de sancţiuni impuse de Statele Unite, acuzându-le de încercarea de a submina o îmbunătăţire a relaţiilor intercoreene în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă, potrivit unui comunicat difuzat de mass-media de stat.

coreea de nord sua Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Dezertor: majoretele din Coreea de Nord, obligate să facă sex cu consilierii lui Kim Jong-Un
Dezertor: majoretele din Coreea de Nord, obligate să facă sex cu consilierii lui Kim Jong-Un
Phenianul, „suficient de deschis” la un dialog cu Statele Unite
Phenianul, „suficient de deschis” la un dialog cu Statele Unite
VIDEO PROTVPLUS.RO
miss venezuela, isabella rodriguez
Tânără din ghetou, aleasă Miss Venezuela. Concurentele ar fi puse să se prostitueze
Familia regală britanică a prezentat felicitările de Crăciun. Cu cine apare Charles
Al patrulea mort în atacul din Strasbourg, un jurnalist italian
Gestul controversat făcut de Juncker față de un alt oficial european. VIDEO
Cât îi va costa pe englezi să vină în România după BREXIT
Povestea teroristului din Strasbourg. Tânărul s-a radicalizat la închisoare
soldati kosovo
Statul care își face armată, pentru a ”asigura integritatea teritorială a țării”
Un român a provocat haos pe aeroportul din Amsterdam. La un pas să fie împușcat
Mii de unguri au protestat în Budapesta: ”Ajunge cu minciunile lui Orban!”
Donald Trump a primit o dublă lovitură din partea Senatului SUA
Un medic pediatru din Polonia face operații la 91 de ani: ”Este pasiunea mea”
Primul test de zbor spaţial, cu echipaj la bord, făcut de o navetă Virgin Galactic