Coreea de Nord ar putea anula întâlnirea Kim-Trump. Reacția SUA


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 15 Mai 2018 21:56
Categorie: Stiri externe
Kim Jong-un

Tensiunile cresc din nou în Peninsula Coreeană, cu câteva ore înainte de un dialog între cele două state.

Phenianul a anunţat că anulează reuniunea la nivel înalt planificată pentru miercuri, în urma exerciţiilor militare plănificate de forţele sud-coreene împreună cu cele ale SUA, potrivit Yonhap. Agenţia oficială de ştiri nord-coreeană a anunţat că aceste exerciţii sunt „o repetiţie pentru invadarea nordului şi o provocare în contextul îmbunătăţirii relaţiilor inter-coreene”.

Întâlnirea de miercuri urma să aibă loc în partea sudică a satului de frontieră Panmunjom şi să servească la crearea unei baze „de dezvoltare durabilă a relaţiilor intercoreene şi stabilirea permanentă a păcii în peninsula coreeană" prin implementarea „Declaraţiei de la Panmunjom", aşa cum este cunoscut textul semnat de Moon şi Kim, a informat Seulul.

În afară de încercarea de a realiza „denuclearizarea totală" a peninsulei, ambele părţi s-au angajat după summit să depună eforturi în vederea unui tratat de pace şi pentru reactivarea schimburilor şi relaţiilor economice bilaterale, aspecte ce vor fi discutate de asemenea la reuniunea de miercuri.

De asemenea, Phenianul a ameninţat că ar putea anula summit-ul Kim Jong-Un - Donald Trump, programat pentru 12 iunie.

Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, a apărat exercițiile militare comune ale americanilor și sud-coreenilor, precizând că nu deține informații privind blocarea viitorului summit, scrie CNN.

„Nu am auzit nimic din partea Guvernului sau a Guvernului sud-coreean care să indice că nu vom putea continua aceste exerciții sau planurile privind întrevederea președintelui Donal Trump cu Kim Jong-un, luna viitoare. Să nu ne agităm. Informația abia a apărut. Trebuie să o verificăm și să obținem informații suplimentare, dar noi ne continuăm planificarea pentru summitul de luna viitoare”, a mai spus reprezentanta diplomației americane.

Un oficial de rang înalt al Administrației Tump a precizat că președintele Statelor Unite a fost informat rapid cu privire la avertismentul Phenianului. Cu toate acestea, Casa Albă ar fi fost prinsă cu garda jos când au apărut informațiile privind posibilitatea ca summitul să fie suspendat, au precizat consilieri din Administrația Trump.

Oficialul citat de Casa Albă a mai spus că în cursul zilei ar urma să aibă loc discuții între oficiali din cadrul Administrației, ai Consiliului pentru Securitate Națională și ai Departamentului Apărării.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Yonhap News

VIDEO PROTVPLUS.RO